Spaghetti bolognese is altijd lekker, toch? Maar durf je deze Halloween spaghetti bolognese met mozzarella en olijf ook te eten? Een eng recept.
Halloween Spaghetti Bolognese
Wat is dit wat ik nu weer op mijn bord krijg? Dat was de eerste reactie die ik kreeg toen ik dit serveerde. Paarse spaghetti, ogen die je aankeken en het bloed (de bolognese saus) die eraf droop. Het zag er niet meteen super aantrekkelijk om te eten uit. Maar dat is dan ook niet de bedoeling van dit Halloween recept.
Toen de troepen daadwerkelijk gingen aanvallen bleek dat de smaak toch wel erg lekker was. Want deze zelfgemaakte bolognese saus is het beste recept dat ik ken voor deze Italiaanse saus. En de combinatie met de kleine Mozzarella bolletjes die heerlijk romig zijn en de ziltige olijven was puur goud. En dat bleek ook wel, want na de eerste schrik 😉 gingen alle borden leeg. Geschraapt nog wel. De Halloween spaghetti bolognese is goedgekeurd!
Met Halloween net wat anders
Met Halloween mag je bord er net een beetje anders uit zien. En dit bord met die creepy ogen past helemaal in het thema. En mocht je denken dat dit heel moeilijk is? Nu dat valt reuze mee, het kost je niet meer tijd als die je normaal nodig hebt voor dit heerlijke recept. Je kleurt de spaghetti in een lekker opvallende kleur en versiert de Mozzarella met stukjes olijf, zodat die eruit zien als ogen die je aankijken. Een super leuk effect.
Waarom kies je voor deze Enge Halloween spaghetti?
- het ziet er misschien een beetje eng uit, maar de zelfgemaakte bolognese saus is de lekkerste die ik ken.
- het is goed voor te bereiden. Je kunt de saus prima tot twee dagen van te voren maken en bewaren in de koeling. Of je vriest hem tot 3 dagen in in de diepvries.
- of maak een grote pan met extra porties bolognese saus en vries de rest in. Zo heb je een paar makkelijke maaltijden in de diepvries op voorraad
- spaghetti met bolognese saus lust bijna iedereen
- dit recept is heel goed te maken voor grotere groepen en dus supergeschikt voor een Halloween buffet of feestje.
- ook al heeft dit recept best wel wat ingrediënten, het is zeker een budget vriendelijk recept.
Wat heb je nodig voor dit Halloween Pasta Recept?
Om deze Halloween Spaghetti Bolognese te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Bolognese saus
- Olijfolie: nodig voor het bakken van de specerijen en het gehakt. En natuurlijk geeft het ook smaak aan je gerecht.
- Ui en knoflook: voor een extra smaak aan je bolognese saus
- Rundergehakt: een bolognese saus wordt gemaakt met gehakt. Rundergehakt is lekker om daarvoor te gebruiken. Je kunt ook kiezen voor half-en-half of vegetarisch gehakt voor een vegetarische maaltijd.
- Kruiden: om de traditionele smaak van een bolognese te krijgen gebruik je hier een mix van Italiaanse kruiden zoals tijm, rozemarijn, basilicum en salie. De kruiden kunnen aan de tak worden meegekookt. Verwijder ze dan na het maken van de saus. Wil je de kruiden in de saus laten, verwijder dan de takjes en hak ze fijn.
- Laurierblad: geeft een heerlijke smaak aan de saus. Laurierblad moet altijd verwijderd worden.
- Tomatenpuree, gepelde tomaten en gezeefde tomaten: deze mix van tomaten geeft een intense tomatensmaak. De tomaten hoeven niet vers te zijn. Soms is het zelf beter om ze uit blik te gebruiken. Groenten hebben namelijk de beste smaak wanneer ze geplukt worden in hun eigen groeiseizoen. Zoals dat gebeurd bij tomaten uit blik. Maar tomaten die in februari in het groenteschap liggen hebben minder smaak en zijn ook minder zoet. In dat geval geven de tomaten uit blik een vele betere smaak.
- Suiker: dit kleine zoetje haalt de smaak van de tomaten op waardoor ze zoeter lijken.
- Zout: om de saus op smaak te brengen.
Paarse spaghetti
- Spaghetti: verse spaghetti is het allerlekkerste, maar doordat je bolognese saus maakt, is het prima om gedroogde spaghetti te gebruiken.
- Zout: om smaak te geven aan de spaghetti.
- Kleurstof: om de spaghetti te kleuren. Ik heb paars gebruikt, maar de keuze hierin is vrij. Wil je liever een natuurlijke kleurstof voeg dan spaghetti, inktvis inkt (mooi zwart) of kurkuma aan het water toe.
- Olijfolie: voeg de olijfolie toe na het koken, zodat de spaghetti niet plakt
Topping
- Mozzarella: dit gebruik je als ogen. Als je mini-mozzarella kunt aankomen dan is dat het makkelijkst. Anders snij je de mozzarella in kleine blokjes.
- Groene olijven: de groene olijven snij je in kleine blokjes die in de uitsparing van de zwarte olijf passen in het midden.
- Zwarte olijven: de zwarte olijven snij je in kleine ringen. De uitsparing in het midden is voor de groene olijf.
🔪 Hoe maak je deze Spaghetti bolognese voor Halloween?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Stap 1: Start met de bolognese saus. Fruit het uitje tot het glazig is en roerbak de knoflook kort mee. Schep de tomaten puree erbij en bak 2 minuten tot hij zoetig ruikt. Daarna voeg je het gehakt toe dat je rul bakt. En tot slotte gaan de rest van de ingrediënten in de pan. Zet het vuur even hoog zodat het gaat koken terwijl je roert. Als het kookt zet je het vuur zo laag mogelijk en doe je het deksel op de pan.
Stap 2: Laat minimaal 45 minuten sudderen, maar heb je meer tijd dan laat je het nog wat langer staan. Af en toe (om de 15 minuten) roer je de bolognese even door.
Stap 3: 20 minuten voor het eten zet je een pan met water op, waaraan je 1 eetlepel zout toevoegt en breng die aan de kook. Druppel voedingskleurstof erbij en roer dan de spaghetti door het water. Laat het koken tot het al dente is (zie de gebruiksaanwijzing), maar heb je liever een wat zachtere pasta, dan verleng je de kooktijd met 2 minuten. Giet de spaghetti af en meng 1 tot 2 eetlepels olijfolie erdoor.
Stap 4: Terwijl de spaghetti kookt, snij je de zwarte olijven in ringen en de groene olijven in kleine stukjes. Op een bordje leg je de Mozzarella bolletjes voor je neer en leg je eerst een zwarte olijfring erop waar je in het midden een groen stukje olijf in doet.
Leg de paarse spaghetti op het bord en druk de Mozzarella balletjes in de spaghetti. Verdeel wat bolognese saus over de spaghetti. Serveer de spaghetti met de rest van de Mozzarella balletjes en bolognese saus.
Top tip voor het maken van een heerlijke spaghetti bolognese
- Door de tomaten puree twee minuten aan te bakken wordt hij veel zoeter. Anders heeft hij een zure smaak.
- Volgens Italiaans gezegde kook je spaghetti in zeewater. Dat zou niet heel hygiënisch zijn, maar voeg in ieder geval 1 eetlepel zout aan het kookwater toe zodat je spaghetti meer smaak krijgt.
- Voeg de olijfolie toe na het koken en niet tijdens het koken om het plakken tegen te gaan. De juiste tip is om de olie na het afgieten toe te voegen. De olie omhult de spaghetti dan met een dun laagje die ervoor zorgt dat de spaghetti niet meer plakt. En gebruik je, net als de Italianen, daarvoor een goede olijfolie dan krijg je ook nog veel meer smaak.
Heb je nog restjes over?
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je nog restjes hebt of dat er wat overblijft. Hieronder tips om ze te verwerken.
- Heb je nog bolognese saus over, laat die dan snel afkoelen en bewaar in een luchtdicht afgesloten bak. Zo blijft hij 2 dagen goed in de koeling of tot 3 maanden goed in de diepvries.
- Heb je nog olijven over? Maak dan eens deze heerlijke gemarineerde olijven en verwerk ze tot een borrelhapje, of maak heerlijke Griekse salade spiesen en serveer ze bij het avondeten.
Meer Halloween recepten
Halloween is superleuk om eens iets bijzonders te doen met recepten. Vond je dit een prima idee, dan zijn onderstaande recepten misschien ook wel een leuke variatie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Bolognese saus
- 15 gram verse Italiaanse kruidenmix tijm, rozemarijn, basilicum
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 60 gram tomatenpuree
- 300 gram rundergehakt
- 400 gram gepelde tomaten
- 400 gram gezeefde tomaten
- 1 eetlepel suiker
- ½ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 1 laurierblaadje
Paarse spaghetti
- 1 eetlepel zout
- 10 druppels paarse kleurstof
- 400 gram spaghetti
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
Topping
- 10 zwarte olijven
- 3 groene olijven
- 150 gram mini mozzarella
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bolognese saus
- Ris de blaadjes van de tijm en de naalden van de rozemarijn. Snij de basilicum in kleine reepjes.15 gram verse Italiaanse kruidenmix
- Doe wat olie in een hapjespan en fruit het uitje tot het glazig is.2 eetlepels olijfolie, 1 ui
- Voeg de knoflook toe en roerbak die 30 seconde mee. Zet het vuur laag.2 teentjes knoflook
- Voeg de tomaten puree toe en bak 2 minuten tot hij niet meer zuur ruikt.60 gram tomatenpuree
- Schep het gehakt erbij en bak het rul, terwijl je roert.300 gram rundergehakt
- Schenk de gezeefde tomaten, gepelde tomaten, kruiden, suiker en voeg, zout en peper toe.400 gram gepelde tomaten, 400 gram gezeefde tomaten, 1 eetlepel suiker, ½ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Breng aan de kook en zet het vuur laag. Leg het laurierblaadje erop.1 laurierblaadje
- Leg het deksel op de pan en laat 45 minuten sudderen, terwijl je af en toe doorroert.
- Verwijder het laurierblaadje. De bolognese saus is klaar.
Paarse spaghetti
- Breng een pan met ruim water en 1 eetlepel zout aan de kook.1 eetlepel zout
- Voeg een paar druppels paarse voedingskleurstof toe.10 druppels paarse kleurstof
- Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzingen gaar.400 gram spaghetti
- Giet de spaghetti af en doe terug in de pan. Meng de spaghetti door met de eetlepel olijfolie zodat hij niet plakt.1 eetlepel olijfolie
Topping
- Snij de voor en achterzijde van de zwarte olijven (dat wordt de buitenzijde van het oog).10 zwarte olijven
- Maak een klein rondje van de groene olijven en druk die in de zwarte rondjes.3 groene olijven
- Schep de spaghetti over de borden en schep wat bolognese saus erover.
- Verdeel de mozzarella over de spaghetti en leg op elk bolletje mozzarella een oog.150 gram mini mozzarella
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast: Laat de saus snel afkoelen en bewaar tot 3 dagen in een luchtdicht bakje in de koelkast.
- Vriezer: Hij kan ook ingevroren worden. Gebruik een luchtdicht bakje. Het blijft op deze manier tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat in de koelkast ontdooien. TIP verdubbel de hoeveelheid en bewaar een tweede portie in de vriezer. Zo heb je eenvoudig een heerlijke Italiaanse maaltijd. En lekker gezond.
- Opwarmen: Doe de saus in een steelpannetje en voeg twee eetlepels water toe. Verwarm hem op laag vuur tot hij heet is.
Geef een reactie