Een elegant toetje, dit makkelijk te maken recept voor Limoncello crème brûlée. Romige pudding, Limoncello onder een knapperige gekarameliseerd suikerlaagje. Heerlijk fris.
Crème brûlée is een toetje dat altijd kan. Na een heerlijk dineetje, een lekkere zondagse maaltijd of met Kerstmis. De romige pudding onder het knapperige suikerlaagje is elegant en superlekker. Crème brûlée is Frans en betekent letterlijk gebrande room.
En nu lijkt het misschien een heel lastig recept, maar dat is het zeker niet. Crème brûlée is juist heel eenvoudig te maken. Het kost je alleen wat tijd vanwege het bakken in de oven en het afkoelen.
Met heerlijke Limoncello
En in de zomer is een heerlijke frisse variant een leuke afwisseling op het basis recept. En dus besloot ik om Limoncello toe te voegen. Een Italiaanse likeur die wordt gemaakt van citroen. Vaak wordt Limoncello als digestief gedronken: een drankje na de maaltijd dat de spijsvertering bevordert. En waarom zou je dat niet combineren met het toetje.
Nu kreeg ik een fles Limoncello cream liqueur van Pallini om uit te proberen. En in tegenstelling tot de traditionele Limoncello is daar kokosroom aan toegevoegd om een romige smaak te krijgen. En deze heb ik gebruikt in dit recept.
Hoe maak je crème brûlée?
De basis van een crème brûlée is een zelfgemaakte custard die je kookt in de oven in een waterbad. Daardoor blijft de crème brûlée lekker smeuïg en droogt hij niet uit. Aan deze basis custard kun je allerlei smaak accenten toevoegen als je dat wilt. Na het koken laat je de custard door en door koud worden in de koelkast
Vervolgens bestrooi je de bovenzijde van de custard met een dun laagje suiker. Met een speciale brander karameliseer je de suiker. Heb je geen brander dan kun je de suiker ook onder de grill karameliseren. Ik vind de brander het fijnst omdat je daarmee heel precies kunt werken. En de grill heeft als bijkomend effect dat het de custard ook iets warmer maakt en eigenlijk is deze ijs en ijskoud het lekkerst.
Hier deel ik het recept van een Limoncello crème brûlée, maar je kunt eindeloos variëren met dit romige toetje. Denk bijvoorbeeld eens aan:
- De gebruikte limoncello is vegan en lactose-vrij. Wil je helemaal lactose vrij gaan, dan kun je de slagroom door soja room vervangen.
- Vervang de limoncello door Kahlua en voeg 2 eetlepels koffie toe voor een koffie variant.
- Zonder likeur maar met een zomers smaakje: Pak een handvol (biologische) lavendel en verwarm het slagroom mengsel. Voeg de lavendel toe en laat 15 minuten staan. Zeef het dan en volg de rest van het recept (zonder de limoncello en citroenrasp).
- Kook je water voordat je het in je braadslede / ovenschaal giet. Daarmee versnel je het kook proces en is de garing gelijkmatiger.
- Giet het slagroom mengsel druppelsgewijs bij de eidooiers, terwijl je roert. Zou je het in één keer toevoegen dan stollen je eidooiers door de warmte en krijg je klontjes.
- Wanneer je de suiker op de pudding hebt gestrooid schudt dan de ramekins nog voorzichtig heen en weer zodat de suiker gelijkmatig verdeelt.
- Hou de brander 5 cm van de crème brûlée en draai rondjes. Je wilt de suikerlaag niet verbranden anders smaakt de krokante bovenlaag bitter.
- Verdeel en brand de suikerlaag net voor het serveren. Zou je dat eerder doen dan neemt het suiker vocht op van de pudding en is het niet meer krokant.
Je kunt de limoncello crème brûlée prima van te voren maken en het blijft tot 3 dagen goed:
- Bewaren in de koeling: Je kunt de pudding tot 3 dagen afgedekt in de koeling bewaren.
- Bewaren in de diepvries: Pudding krijgt een andere structuur in de diepvries en dat is minder lekker. Bewaar het dus niet in de diepvries.
- Crema catalana, Spaanse crème brûlée
- Kaneel honing crème brûlée
- Sex in a pan, zes verschillende toetjes in één
- Romige chocolade mousse, snel en simpel te maken. Een echte klassieker.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Crème brûlée
- 450 ml slagroom
- 50 ml Limoncello
- ⅛ theelepel zout
- 5 eidooiers maat L
- 100 gram suiker
Karamel laag
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel citroen rasp biologisch
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Crème brûlée
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
- Kook water in de waterkoker.
- Zet een ovenschaal of braadslede klaar die groot genoeg is om de ramekins in te zetten.
- In een steelpannetje breng je de slagroom, Limoncello met het zout op laag vuur aan de kook.
- Ondertussen klop je in een schaal de eidooiers met de suiker tot de kleur lichtgeel is en de eidooiers luchtig zijn, ongeveer 3 minuten.
- Schenk het slagroom mengsel druppelsgewijs bij de eidooiers, terwijl je met een garde roert.
- Giet de custard in de ramekins en zet die in de ovenschaal.
- Vul de ovenschaal verder met het kokende water tot de ramekins voor de helft onder staan.
- Zet de ovenschaal voorzichtig in de voorverwarmde oven.
- Kook de pudding 35 minuten.
- Haal de ovenschaal met ramekins voorzichtig uit de oven en vervolgens haal je de ramekins uit de ovenschaal.
- Laat 15 minuten bij kamertemperatuur staan.
- Zet de custard in de koeling en laat minimaal 3 uur koud worden.
Karamel laag
- Meng het citroenrasp door de suikerlaag en wrijf het tussen je vingers, zodat het suiker de citroensmaak overneemt.
- Verdeel een dunne laag suiker over de bovenzijde van je custard.
- Hou de brander op 5 cm afstand en terwijl je draaiende bewegingen maakt, laat je de suiker karameliseren.
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Heb je geen brander dan kun je de crème brûlée ook 2 tot 3 minuten onder de grill plaatsen tot de suiker is gekarameliseerd.
Voedingswaarde
De Limoncello heb ik via Kroon op het werk ontvangen. Voor meer informatie lees de disclaimer.
Geef een reactie