Gezouten karamel chocolade truffels zijn romig, licht gezouten, met een heerlijke karamel en pure chocolade smaak, gerold in een heerlijk laagje cacao voor een extra chocolade bite. Bij elke hap combineren alle smaken en smelt de truffel langzaam in je mond. Zo lekker! TIP (en volledig optioneel): Aangekleed met Oreo vleugels en suiker oogjes worden het echte Halloween vleermuizen.
Gezouten Karamel Chocolade Truffels
Deze truffels zijn de ideale afsluiting van elk etentje. De romige smaak, chocola en karamel allemaal in één hapje. Serveer ze bij een kopje koffie of thee en zorg dat je er voldoende maakt, want deze blijven zeker niet op het schaaltje liggen.
En de Truffels kun je altijd serveren, maar met wat kleine aankleding zijn ze superleuk met Halloween. Of om uit te delen aan kinderen die langs de deuren komen. Want ze zijn natuurlijk helemaal in thema, lekker en supermakkelijk te maken.
Je moet alleen even de tijd nemen om ze goed te laten koelen, anders blijven ze zacht en plakkerig. En na het maken bewaar je ze in de koeling. Dan blijven ze zeker een paar dagen goed.
En wil je Halloween Vleermuizen maken, maar liever in een andere smaak? Deze kokos truffels met chocola of chocolade-sinaasappel truffels zijn hier ook zeer geschikt voor!
Salted Caramel en chocola
Niet alleen de bekende chocolademerken, hebben de combinatie gezouten karamel en chocola ontdekt, ook ik ben er dol op (maar überhaupt ben ik dol op chocola en karamel afzonderlijk, dus een combinatie moet wel helemaal het einde zijn).
Om het lekker simpel te houden ben ik uitgegaan van karamel die je gewoon in de winkel koopt en je op je boterham smeert. Die smelt je samen met boter in een steelpannetje en daar meng je de chocola en het zout door. Na goed koelen maak je kleine balletjes die je door cacao rolt voor een extra choco bite. Al met al 20 minuten en je bent klaar.
Waarom heten deze chocolaatjes truffels?
De naam truffels komt omdat ze lijken op truffel champignons. Deze hebben ook een ronde vorm en een lichte binnenkant omhult met een donkerbruin laagje. Je kunt je voorstellen dat een vergelijking dan snel gemaakt is.
Wanneer noem je deze lekkernij een truffel?
Je noemt dit chocolaatje een truffel wanneer je een ganache vulling omhult met een cacao, gehakte noten laag of cacao tegenkomen. Hoewel wij de truffel vaak kennen als een ronde vorm, kun je hem ook als een kegel of als halve cirkel tegenkomen.
Met de ganache vulling zijn veel variaties mogelijk. Zoals hier waar de vulling gemengd wordt met karamel en zeezout. Maar denk ook een aan deze heerlijke kokos truffels met een Ganache Malibu vulling of truffels met een heerlijke sinaasappel vulling.
Wat heb je nodig voor Karamel Zeezout Truffels (met Oreo's)
Om deze gezouten karamel chocolade truffels zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Karamel - Wil je het jezelf makkelijk maken dan koop je een pot karamelpasta (Bebogeen, dat vind je bij het zoete broodbeleg) of kant-en-klare Dulce de Leche. Maar je kunt deze karamel pasta heel makkelijk zelf maken (recept voor dulce de leche op 6 manieren).TIP - Wanneer je zelf dulce de leche maakt, dan maak je die een dag van tevoren en laat je hem afkoelen naar kamertemperatuur.
- Boter - Maakt de chocolade truffels romiger. Gebruik ongezouten roomboter.
- Zeezout - Heb je het in huis, dan is Fleur de Sel echt het allerlekkerste. Dat is wat minder zout en geeft zijn smaak wat langzamer af in vergelijking met andere zeezout soorten. Maar een grover zeezout kan ook.
- Chocola - Gebruik een pure chocola met meer dan 70 % cacao voor deze truffels. Zo krijg je een volle chocolade smaak.
- Cacao - Om de truffel aan de buitenzijde mee te bedekken. Het geeft een extra chocolade boost. Gebruik ongezoete cacao.
- Suikeroogjes - Eetbaar, kun je krijgen bij (online) kookwinkels. Optioneel, dit heb je alleen nodig als je de Halloween decoratie maakt.
- Oreo koekjes - Optioneel. Alleen nodig wanneer je de gezouten Karamel Chocolade truffels in Halloween style maakt. De originele Oreo koekjes zijn hier gebruikt.
En hoe maak je deze Salted Caramel Truffels Halloween Style?
Een recept om te printen in makkelijke stappen kun je terugvinden onderaan dit blog.
- In een pannetje verwarm je de karamel en boter totdat de boter gesmolten is. Meng alles goed door elkaar en verwarm tot het goed heet is. Doe de chocola bij de karamel boter saus.
- Roer goed door tot de chocola is gesmolten en je een gladde saus krijgt. Verdeel die in een dunne laag over een bord en trek daar een plastic folie over. Laat 2 uur opstijven in de koeling.
- Na het opstijven schraap je met een theelepel wat ganache bij elkaar.
- Vorm die tussen je handpalmen tot een bolletje. Rol hem vervolgens door de cacao en leg op een bord. Herhaal dat tot alle ganache op is.
Halloween Style decoratie: Met een scherp mes halveer je de Oreo koekjes. Leg een chocolade truffel voor je en druk de twee oogjes in de truffel. Vervolgens kun je de Oreo koekjes aan de bovenzijde in de truffel steken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Chocolade truffels met karamel zeezout
- 200 gram karamelpasta * zie tips
- 3 eetlepels boter ongezouten
- ½ theelepel zeezout
- 200 gram pure chocolade in stukjes gehakt
- 4 eetlepels cacao
Halloween aankleding (optioneel)
- 40 oogjes suikeroogjes, verkrijgbaar bij de Kookwinkel (online)
- 20 Oreo koekjes gehalveerd met een scherp mes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gezouten Karamel Chocolade
- Doe de karamel samen met de boter in een steelpannetje en verwarm tot het goed heet is.200 gram karamelpasta, 3 eetlepels boter
- Schep de chocolade stukjes en het zout in een vuurvaste kom en schenk de karamelstroop hierover.½ theelepel zeezout, 200 gram pure chocolade
- Roer alles goed door tot de chocola gesmolten is.
- Verdeel over een bord en dek af met een plastic folie.
- Laat 2 uur opstijven in de koeling.
- Schep met een theelepel wat chocolade vulling eruit en rol daar tussen je handen een bolletje van.
- Rol dat bolletje door de cacao.4 eetlepels cacao
Halloween aankleding
- Druk in elke truffel twee oogjes. Aan de bovenzijde steek je twee halve Oreo koekjes, zodat ze eruit zien als vleugels.40 oogjes, 20 Oreo koekjes
Opmerkingen:
- Koeling - Bewaar truffels altijd in de koeling. Buiten de koeling worden ze snel zacht en plakkerig. Je kunt ze na het maken nog 3 dagen bewaren.
- Diepvries - Je kunt de gezouten karamel chocolade truffels ook luchtdicht verpakken en in invriezen. Zo blijven ze wel tot 3 maanden goed.
Geef een reactie