Het heerlijke zelfgemaakte romige tomatensoep recept en speciaal voor Halloween met een spinnenweb. En je hebt maar 6 ingrediënten nodig. Lekker makkelijk dus!

Tomatensoep voor Halloween
Tomatensoep, een van de favoriete soepen in ons huis. Natuurlijk staat er al een hele lekkere rijkgevulde tomatensoep op de website, maar deze romige tomatensoep is echt een aanvulling.
Door de crème fraîche niet door de soep te roeren, maar met een spuitfles in een spiraal in de soep te spuiten, kun je met behulp van een saté prikker een web creëren.
Jump to:
Niet alleen spannend, maar ook heel lekker!
Daarom ziet deze soep er ook nog eens spannend uit en is het hartstikke leuk als gerecht bij Halloween (of een heel spannend kinderfeestje). Mijn kinderen keken eerst een beetje afwachtend, maar toen de jongste (dat is toch de durfal op het gebied van eten) het had goedgekeurd, vielen ze allemaal aan. We hebben de freaky broodvingers erbij opgegeten, een smakelijke combinatie. En zo hebben we heerlijk geluncht. Al is dit ook een superleuk voorgerecht.
Waarom kies je voor deze enge soep?
- Slechts 6 ingrediënten, waaronder gezeefde tomaten (je hoeft dus niet te pureren).
- Zelfgemaakt, dus je kunt hem precies op smaak brengen.
- In 10 minuten staat de soep op en hoeft hij alleen nog maar te sudderen.
- Het spinnenweb lijkt moeilijk (maar is eigenlijk een fluitje van een cent) en iedereen vindt het er super uit zien.
- Tomatensoep is één van de favoriete soepen van veel mensen.
- Je kunt deze soep vegetarisch eten of maak deze romige tomatensoep met balletjes.
- Je kunt deze soep makkelijk van tevoren maken en hoeft hem dan alleen nog maar op te warmen (en het spinnenweb te tekenen).
Ingrediënten voor deze zelfgemaakte Halloween Soep
Dit zijn de ingrediënten om deze heerlijke zelfgemaakte romige tomatensoep (met balletjes) te maken.

- Boter: je smelt de boter en mengt dit met de bloem. Daarmee maak je een roux. Een Roux maak je om de tomatensoep dikker te maken.
- Bloem: het tweede bestanddeel van de roux is bloem. Bak de roux altijd aan want anders blijf je bloem proeven.
- Bouillon: gebruik runderbouillon of groentebouillon (vegetarische variant). Voeg de bouillon koud toe. Aan een warme roux voeg je namelijk een koude vloeistof toe.
- Gezeefde tomaten: kant-en-klaar. Doordat de tomaten gezeefd zijn hoef je de soep niet te pureren en te zeven (als je geen stukjes tomaat wil).
- Crème Fraîche: dit schep je in een spuitfles en daar maak je de lijnen in de soep mee. Gebruik bij kamertemperatuur.
- Zout en peper: breng de soep op smaak met zout en peper.
- Rundergehakt: Optioneel. Als je romige tomatensoep met balletjes lekker vindt, maak je van het rundergehakt tussen de palm van je hand soepballetjes. Die laat je 15 minuten meekoken zodat ze gaar zijn.
Hoe maak je deze romige tomatensoep?
Een recept wat je kunt printen in makkelijke stappen vind je terug onderaan dit blog.

Stap 1: Smelt de boter op laag vuur en doe daar in één keer de bloem bij, terwijl je roert met een houten spatel. Laat dit 2 minuten bakken, zodat de bloem smaak verdwijnt. Schenk de koude bouillon er beetje bij beetje bij terwijl je met een garde roert. Als alle bouillon is toegevoegd breng je de inhoud aan de kook.

Stap 2: Bak de tomatenpuree 2 minuten in een koekenpan tot hij zoet in plaats van zuur ruikt. Schep de tomatenpuree bij de bouillon en giet ook de gezeefde tomaten erbij. Breng aan de kook en sudder 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3: Haal de crème fraîche uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Doe in een spuitfles (bijvoorbeeld zo één die je gebruikt voor poffertjes beslag) en zet een punt in het midden en trek daar cirkels omheen.

Stap 4: Met een saté prikker trek je een lijn van binnen naar buiten door de lagen crème fraîche. Zo ontstaat er een spinnenweb.
Andere smaken
Dit recept is voor tomatensoep. Maar je kunt met dit recept ook heerlijk combineren:
- Maak een heerlijke pompoensoep, dat hoort echt bij Halloween. Deze pompoensoep is bijvoorbeeld erg lekker!
- Ook leuk is om te kiezen voor een groene soep (dat geeft ook een gaaf effect), zoals bij deze gifgroene rucola spinazie soep en een paksoi spinazie en boerenkool soep.
Tips
- Deze romige tomatensoep kun je vegetarisch eten (zonder gehaktballetjes), gebruik dan een groentebouillon als basis. Eet je hem met gehaktballetjes, dan is een runderbouillon als basis erg lekker;
- Voor deze soep maak je een roux. Wanneer je een roux maakt is een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden, dat je een warm en koud ingrediënt hebt bij het verdunnen om de roux zonder klontjes te maken. Laat of het boter/bloem mengsel koud worden en voeg warme bouillon toe of voeg koude bouillon toe aan het warme boter/bloem mengsel.
- Tomaten puree bak je 2 minuten aan. Daardoor wordt de puree zoet (in plaats van zuur). Je kunt het ook ruiken (de puree ruikt zoeter).
- Maak je een vegetarische romige tomatensoep dan kun je als vulling in reepjes gesneden zongedroogde tomaten toevoegen.
- Haal de crème fraîche een kwartier voor het decoreren uit de koeling. Daardoor wordt hij vloeibaarder en maak je het spinnenweb makkelijker.
Al eerder maken?
Deze soep is prima 1 dag tevoren te maken. Laat afkoelen naar kamertemperatuur, niet helemaal luchtdicht afsluiten en bewaar hem in de koeling. Warm hem net voor het serveren op en voeg bij het serveren de crème fraîche toe.
Bewaren?
- In de koelkast is de soep maximaal 2 dagen houdbaar. Laat de soep snel afkoelen en bewaar hem in de koeling.
- Vries je de soep in dan is de soep maximaal 3 maanden houdbaar. Laat de soep voor het invriezen eerst snel afkoelen naar kamertemperatuur.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Romige tomatensoep recept voor Halloween
Apparatuur
- Spuitfles
Ingrediënten
- 70 gram boter
- 70 gram bloem
- 1 liter groentebouillon, of runderbouillon, kamertemperatuur
- 60 gram tomatenpuree
- 800 gram gezeefde tomaten
- zout en peper, naar smaak
- 125 ml crème fraîche, kamertemperatuur
- 250 gram rundergehakt, optioneel
Instructies
Maken romige tomatensoep
- Smelt de boter op laag vuur.70 gram boter
- Doe er in één keer de bloem bij terwijl je roert met een houten spatel.70 gram bloem
- Bak de bloem 2 minuten, terwijl je blijft roeren.
- Voeg beetje bij beetje de koude bouillon toe, terwijl je roert met een garde.1 liter groentebouillon
- Breng als de bouillon helemaal is toegevoegd alles aan de kook.
- Bak ondertussen in een koekenpan de tomatenpuree 2 minuten (tot hij zoet in plaats van zuur ruikt).60 gram tomatenpuree
- Schep de tomatenpuree bij de bouillon en giet ook de gezeefde tomaten erbij.800 gram gezeefde tomaten
- Breng alles weer aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.zout en peper
Optioneel gehaktballetjes
- Wil je tomatensoep met balletjes, rol dan van het rundergehakt balletjes tussen je handpalmen.250 gram rundergehakt
- Optioneel: maak van het gehakt kleine balletjes en doe die bij de soep. Laat die nog 15 minuten mee sudderen.
Maken spinnenweb
- Schep de soep in een kom en maak met de crème fraîche een stip in het midden van de soep. Trek hieromheen cirkels die steeds groter worden.125 ml crème fraîche
- Trek met een saté prikker lijnen vanuit het midden naar de buitenkant, waardoor je een web patroon van crème fraîche in de soep tekent.
Opmerkingen
- Deze romige tomatensoep kun je vegetarisch eten (zonder gehaktballetjes), gebruik dan een groentebouillon als basis. Eet je hem met gehaktballetjes, dan is een runderbouillon als basis erg lekker;
- Voor deze soep maak je een roux. Wanneer je een roux maakt is een van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden, dat je een warm en koud ingrediënt hebt bij het verdunnen om de roux zonder klontjes te maken. Laat of het boter/bloem mengsel koud worden en voeg warme bouillon toe of voeg koude bouillon toe aan het warme boter/bloem mengsel.
- Tomaten puree bak je 2 minuten aan. Daardoor wordt de puree zoet (in plaats van zuur). Je kunt het ook ruiken (de puree ruikt zoeter).
- Maak je een vegetarische romige tomatensoep dan kun je als vulling in reepjes gesneden zongedroogde tomaten toevoegen.
- Haal de crème fraîche een kwartier voor het decoreren uit de koeling. Daardoor wordt hij vloeibaarder en maak je het spinnenweb makkelijker.
Geef een reactie