Dit is misschien wel een van de beste desserts ter wereld: pure chocolademousse met slagroom en mascarpone! Rijk en romig, met een intense chocoladesmaak. En met slechts 4 ingrediënten is het een supers simpel recept. Dit recept bevat geen (rauwe) eieren. Serveer deze mousse in glaasjes, want dat staat heel feestelijk.
Deze heerlijke mousse verdient een pure chocolade smaak. Gebruik daarom chocola met een hoog cacao gehalte. Met een cacao gehalte rond de 50 % dan wordt de chocolade smaak minder intens.
En de smaak is nu net wat deze mousse zo lekker maakt. Trouwens ga je echt voor een super chocolade, probeer dan eens de chocolade van het merk Callebaut. Die is echt zo lekker!
Ga ook niet voor de goedkope merken chocola, de budget pakkers. Deze bevatten veel olie, waardoor je mousse niet mooi luchtig en vettig wordt. En eten er geen kinderen mee? Probeer dan eens een scheutje Grand Marnier, Baileys of andere koffielikeur voor een extra smaaksensatie.
Als je van chocolademousse houdt (zoals ik 😉 ), kun je de volgende recepten afwisselen (allemaal zijn ze net zo lekker): makkelijke te maken chocolademousse, chocolademousse zonder slagroom (maar met hazelnoten) en aardbeien-witte chocolademousse.

Ingrediënten voor chocolademousse zonder ei
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.

- Pure chocolade - Koop chocolade met een cacaogehalte van minimaal 50%. Hoe meer cacao, hoe meer chocoladesmaak. Gebruik een goede chocolade, want deze keuze zal de smaak van dit dessert bepalen.
- Mascarpone - Deze roomkaas is zijdezacht en dik. Gebruik bij kamertemperatuur want het zal beter mengen.
- Slagroom - Door de room stijf te kloppen, zorg je ervoor dat de mousse luchtig wordt.
- Suiker - Een beetje zoetheid
- Grand Marnier (optioneel) - Een beetje sinaasappelsmaak wordt toegevoegd aan de chocolademousse. Als er kinderen of zwangere vrouwen zijn, niet toevoegen!
Hoe maak je chocolade mousse van slagroom in een glas?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Neem een grote kom en voeg de slagroom, mascarpone en suiker toe. Mix tot het is opgeklopt.
- Breek de chocolade in kleine stukjes en doe in een kom. Hang die boven een pan met kokend water, maar laat de kom het water niet raken. Laat de chocolade smelten (dit heet au Bain-Marie). Als het gesmolten is haal je het van het vuur en laat je het 5 minuten staan. Optioneel: voeg de Grand Marnier toe aan de chocolade.
- Neem ⅓ deel van de gesmolten chocolade en voeg deze toe aan de room. Spatel het voorzichtig erdoorheen. Voeg als het glad is de resterende chocolade toe en vouw deze door de room.
- Schep de mousse in de glazen. Zet in de koelkast en laat minimaal 2 uur opstijven.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Pure chocolademousse met slagroom en mascarpone (zonder ei)
Apparatuur
Ingrediënten
- 200 gram pure chocolade
- 250 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 4 eetlepels suiker
- 2 eetlepels Grand Marnier, of Baileys (optioneel)
Instructies
- Zet een pan met water op het vuur en breng aan de kook.
- Hang een kom boven het hete water (de bodem mag het water niet aanraken).
- Breek de chocolade in stukken en smelt de chocolade in de kom (au Bain-Marie).200 gram pure chocolade
- Als de chocolade is gesmolten haal je de kom boven het water vandaan.
- Optioneel: roer met een spatel de likeur door de afgekoelde gesmolten chocola2 eetlepels Grand Marnier
- Doe de slagroom, mascarpone en suiker in een schaal en klop tot je pieken krijgt.250 ml slagroom, 250 gram mascarpone, 4 eetlepels suiker
- Schep ongeveer ⅓ van de gesmolten chocolade bij het roommengsel en meng met een spatel voorzichtig door. Zo went het roommengsel aan de chocolade.
- Vouw dan de rest van de chocola rustig door het roommengsel heen tot het goed gemengd is.
- Verdeel de mousse over de glaasjes met een lepel. Zet de glaasjes in de koeling.
- Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Opmerkingen
- Koelkast - Dek af met folie en bewaar in de koelkast. Eet binnen 2 dagen.
- Invriezen - Ja, je kunt chocolademousse invriezen. Dek het af en doe het in een diepvriesdoos Bewaar het maximaal een maand. En dan heb je twee keuzes. Eet het terwijl het bevroren is (en je hebt chocolademousse-ijs, zo lekker). Of laat het ontdooien in de koelkast. In het laatste geval zal de structuur van de chocolademousse iets anders zijn (het wordt een beetje korrelig). Vries het niet opnieuw in.
Geef een reactie