Proef dit frisse zoete toetje: Sinaasappel bavarois. Een lekker dessert dat smelt in je mond. En dit eenvoudige recept geeft een lichte en luchtige lekkernij, met een heerlijk sinaasappel smaak en een zijdezachte textuur Een leuk toetje voor een dinertje en met deze kleine aanpassingen een heerlijke afsluiting van je Halloween diner.
Door de sinaasappel bavarois te serveren in de uitgeholde sinaasappels met een Jack-O-Lantern gezicht. Zoet, zuur en romig gecombineerd in een toetje.

Sinaasappel Bavarois: Een Verfrissend Toetje
Sinaasappel bavarois, een verrukkelijk nagerecht. Elke lepel die je eet, geeft een zoetje gecombineerd met de frisse citrus smaak van de sappige sinaasappels en de roomzachte fluweelachtige textuur van de bavarois. Dit is echt het perfecte nagerecht voor elk dinertje.
Maar wist je dat je het ook een heerlijk nagerecht is voor Halloween?
Voor het dessert van Halloween zijn verschillende mogelijkheden: cupcakes met spookjes of een enge cake. Maar ik heb gekozen voor sinaasappel bavarois. Ik heb de sinaasappels uitgehold en gevuld met sinaasappel bavarois. En vervolgens laten opstijven in de koelkast.
En wat ook erg fijn is, is dat je deze sinaasappel bavarois goed kunt voorbereiden. De sinaasappels kun je klaarzetten in de koelkast en net voor gebruik tevoorschijn halen.
Wat heb je nodig voor Sinaasappelbavarois Halloween Stijl?
Dit heb je nodig om zelf Sinaasappel Bavarois te maken:

- Eiwit: Het eiwit wordt stijfgeklopt en geeft luchtigheid aan de bavarois.
- Scheidt de dooier van het eiwit. Er mag geen spoortje eigeel in terecht komen, anders kun je het eiwit niet meer stijf kloppen.
- Zorg er ook voor dat je kom en mixhaken vetvrij zijn. Dat doe je door deze voor gebruik met heet water en afwasmiddel goed te wassen, spoelen en af te drogen.
- Zout: Om de zoete smaak in balans te brengen.
- Gelatine: Je kunt het als vellen of als gelatinepoeder kopen. Begin met het zacht maken van de gelatine in het water, en dan moet je het oplossen in een hete vloeistof. Voor het resultaat maakt het niet uit welke soort gelatine je gebruikt.
- Gebruik een halve theelepel gelatinepoeder voor elk gelatineblaadje in het recept.
- Slagroom: Geeft de bavarois extra luchtigheid en een romige smaak.
- Zorg ervoor dat de kom en de slagroom goed koud is voordat je gaat kloppen voor het beste resultaat.
- Citroensap: Voor een frisse smaak.
- Sinaasappel: Geeft een fruitige, frisse citrus smaak aan de bavarois.
- Versgeperst sinaasappelsap heeft de meeste smaak, maar je kunt ook sinaasappelsap uit pak gebruiken.
- Tip: Eet je dit met volwassenen dan kun je ervoor kiezen om een eetlepel sinaasappel likeur toe te voegen voor nog meer smaak.
- Door het sap te zeven voordat je het toevoegt voorkom je dat er klontjes ontstaan.
- Ook lekker is om fijngesneden stukjes gekonfijte sinaasappelschil voor extra textuur en smaak toe te voegen. Ongeveer een eetlepel.
- Suiker: Voor het zoeten van de bavarois.
Tips
Je maakt gebruik van eiwit en dat wordt rauw verwerkt. Dit gerecht kun je daarom beter niet serveren aan kinderen jonger dan 4 jaar, zieken en oudere mensen.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Sinaasappel Bavarois
Ingrediënten
- 500 ml sinaasappelsap, ongeveer 6 sinaasappels
- 9 blaadjes gelatine, of 4 ½ theelepel gelatinepoeder
- 2 eetlepels citroensap
- 150 gram suiker
- 2 eiwitten, maat L
- ⅛ theelepel zout
- 250 ml slagroom
Instructies
Halloween style
- Snij van 4 sinaasappels het kapje en snij het vruchtvlees eruit. Kerf met een mes het gezichtje in de sinaasappel.500 ml sinaasappelsap
Sinaasappel bavarois
- Leg de gelatine in koud water, zodat hij zacht kan worden, minstens 10 minuten.9 blaadjes gelatine
- Knijp het sap uit boven een kom.
- Pers de sinaasappels uit en schenk dat sinaasappelsap, het sap dat je hebt opgevangen bij het uithollen, het citroensap en de suiker in een pan en breng aan de kook.2 eetlepels citroensap, 150 gram suiker
- Haal van het vuur af en los de gelatine al roerende erin op.
- Zet de pan in een kom met koud water, zodat hij snel afkoelt.
- Doe het eiwit met een snufje zout in een vetvrije kom en klop de eiwitten stijf.2 eiwitten, ⅛ theelepel zout
- In een tweede kom klop je de slagroom stijf.250 ml slagroom
- Meng het eiwit voorzichtig door de slagroom. Wanneer het sap goed is afgekoeld, het is dan lobbig, spatel je die er snel, maar voorzichtig door het luchtige eiwit-room mengsel.
- Schep dit in glazen of, als je dat leuk vindt, in de uitgeholde sinaasappels en laat dit in de koeling opstijven (minstens drie uur)
Opmerkingen
- Scheidt de dooier van het eiwit. Er mag geen spoortje eigeel in terecht komen, anders kun je het eiwit niet meer stijf kloppen.
- Zorg er ook voor dat je kom en mixhaken vetvrij zijn. Dat doe je door deze voor gebruik met heet water en afwasmiddel goed te wassen, spoelen en af te drogen.
- Versgeperst sinaasappelsap heeft de meeste smaak, maar je kunt ook sinaasappelsap uit pak gebruiken.
- Tip: Eet je dit met volwassenen dan kun je ervoor kiezen om een eetlepel sinaasappel likeur toe te voegen voor nog meer smaak.
- Door het sap te zeven voordat je het toevoegt, voorkom je dat er klontjes ontstaan.
- Ook lekker is om fijngesneden stukjes gekonfijte sinaasappelschil voor extra textuur en smaak toe te voegen. Ongeveer een eetlepel.
- Koelkast: Bewaar de bavarois maximaal een dag afgedekt.
- Diepvries: Verpak de bavarois in twee lagen folie en vries gedurende maximaal een maand in. Laat ontdooien in de diepvries (of eet als sinaasappelbavarois ijs).
Geef een reactie