Spinnen cupcakes met mascarpone frosting is een smeuïge chocolade cupcake met een toefje mascarpone frosting en daarop suikerspin. Een traktatie die met Halloween hoge ogen gooit. En is het geen Halloween? Dan is deze cupcake met mascarpone frosting zonder de extra's ook onweerstaanbaar lekker!

Chocolade Cupcakes met Mascarpone Frosting
Dit cupcake recept is een basisrecept dat je altijd kunt gebruiken wanneer je chocolade cupcakes wilt maken. Het is smeuïg, luchtig en heeft een heerlijke chocolade smaak.
En dat basisrecept geldt ook voor de mascarpone frosting. Lekker op een vanille cupcake, maar ook goed te combineren met chocolade. De Mascarpone frosting is zeer makkelijk te maken. En is romig van smaak. Twee basisrecepten in een dus.
Halloween stijl
En wil je deze cupcakes versieren in Halloween stijl? Leg dan bovenop de mascarpone frosting een toefje suikerspin, zodat het lijkt of het een spinnenweb is.
De frosting heb ik goud gekleurd, voor een dramatisch effect en het geheel is aangekleed met wat zwarte (nep) spinnen (die je natuurlijk weghaalt voor je het echt gaat eten).
Mascarpone of roomkaas frosting. Wat is het verschil?
Wanneer frosting gemaakt wordt is dat vaak op basis van roomkaas of mascarpone. Maar wat is nu het verschil en kun je het vervangen?
Het verschil zit hem voornamelijk in de smaak. Mascarpone is wat zachter en wat minder uitgesproken. En ook bij het maken van het recept zit wat verschil. Roomkaas meng je namelijk met boter en mix je tot het geen klontjes meer heeft.
Help ik heb klontjes in mijn frosting?
Soms, altijd onverwachts, krijg je klontjes in je mascarpone. Vaak wordt dat veroorzaakt door een temperatuurverschil in de verschillende ingrediënten. Maar hoe los je dat op?
- Methode 1: Doe de mascarpone in een kom en hang die boven een pan heet water (au bain-marie). Klop de mascarpone tot de klontjes eruit zijn en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Methode 2: Verwarm de mascarpone een paar seconde in de magnetron en klop dan goed door. Herhaal dat tot de mascarpone weer glad is. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Spinnen Cupcakes met Mascarpone Frosting
Ingrediënten
Chocolade cupcake
- 120 gram boter
- 180 gram suiker
- 4 eetlepels cacao
- 75 ml heet water
- 2 eieren, maat M, kamertemperatuur
- 1 theelepel vanille-extract
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- ¼ theelepel zout
- 6 eetlepels zure room
Mascarpone frosting
- 200 ml slagroom
- 200 gram mascarpone
- 50 gram poedersuiker
- kleurstof, optioneel
Garnering (optioneel)
- suikerspin
- gekleurde suiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Doe de cupcake vormpjes in het blik.
- Smelt de boter met de suiker in een steelpannetje bij laag vuur. Schenk in een vuurvaste kom.120 gram boter, 180 gram suiker
- Meng het botermengsel vervolgens 5 minuten op gemiddelde snelheid met de mixer.
- Meng de cacao met het hete water tot je een glad papje krijgt.4 eetlepels cacao, 75 ml heet water
- Voeg het ei, de vanille en het cacaopapje toe aan het botermengsel, terwijl je mixt.2 eieren, 1 theelepel vanille-extract
- Zet de mixer snelheid naar laag.
- Schep het zelfrijzend bakmeel en zout erbij en mix tot het net is opgenomen.150 gram zelfrijzend bakmeel, ¼ theelepel zout
- Voeg als laatste de zure room toe en meng.6 eetlepels zure room
- Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
- Bak 20 minuten in de oven, laat 5 minuten staan en haal ze dan uit de bakvorm.
- Laat verder afkoelen naar kamertemperatuur.
Mascarpone frosting
- Doe de slagroom, mascarpone en poedersuiker in een kom en mix op gemiddelde tot hoge snelheid tot het stijf is geslagen.200 ml slagroom, 200 gram mascarpone, 50 gram poedersuiker
- Optioneel: wil je een gekleurde frosting voeg aan deze stap de gewenste kleur toe. Maak het iets intenser dan je uiteindelijk wilt, want je gaat dadelijk nog met mascarpone mengen en dat zal de kleur iets verzachten.kleurstof
- Doe in een spuitzak en spuit een toef op de cupcake. Ik gebruikte hiervoor Wilton tip 1A.
Garnering (optioneel)
- Doe wat suikerspin op de frosting en garneer met een spin (wel even iedereen waarschuwen dat die niet eetbaar is).suikerspin
- Strooi wat gekleurde suiker op de suikerspingekleurde suiker
Opmerkingen
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terugveert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar
- Koelkast - Cupcakes zonder topping: Wikkel de cupcakes in plasticfolie of bewaar ze drie dagen in een luchtdichte trommel.
- Diepvriezer - Cupcakes zonder topping: je kunt de cupcakes invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
- Chocolade cupcakes met mascarpone frosting: Als je de mascarpone topping hebt aangebracht, kun je ze niet goed meer bewaren. Je kunt ze een paar uur in de koelkast bewaren.
Geef een reactie