Spinnen cupcakes met mascarpone frosting is een smeuïge chocolade cupcake met een toefje mascarpone frosting en daarop suikerspin. Een traktatie die met Halloween hoge ogen gooit. En is het geen Halloween? Dan is deze cupcake met mascarpone frosting zonder de extra's ook onweerstaanbaar lekker!

Chocolade Cupcakes met Mascarpone Frosting
Dit cupcake recept is een basis recept dat je altijd kunt gebruiken wanneer je chocolade cupcakes wilt maken. Het is smeuïg, luchtig en heeft een heerlijke chocolade smaak.
En dat basisrecept geldt ook voor de mascarpone frosting. Lekker op een vanille cupcake, maar ook goed te combineren met chocolade. De Mascarpone frosting is zeer makkelijk te maken. En is romig van smaak. Twee basisrecepten in een dus.
Halloween stijl
En wil je deze cupcakes versieren in Halloween stijl? Leg dan bovenop de mascarpone frosting een toefje suikerspin, zodat het lijkt of het een spinnenweb is.
De frosting heb ik goud gekleurd, voor een dramatisch effect en het geheel is aangekleed met wat zwarte (nep) spinnen (die je natuurlijk weghaalt voor je het echt gaat eten).
Mascarpone of roomkaas frosting. Wat is het verschil?
Wanneer frosting gemaakt wordt is dat vaak op basis van roomkaas of mascarpone. Maar wat is nu het verschil en kun je het vervangen?
Het verschil zit hem voornamelijk in de smaak. Mascarpone is wat zachter en wat minder uitgesproken. En ook bij het maken van het recept zit wat verschil. Roomkaas meng je namelijk met boter en mix je tot het geen klontjes meer heeft.
Mascarpone meng je voor de frosting met slagroom.
Kun je nu echt geen mascarpone aankomen, maak dan een roomkaas frosting door 50 gram ongezouten boter te mixen met 100 gram roomkaas, ½ theelepel vanille-extract, een snufje zout en 250 gram poedersuiker. Deze frosting is voldoende voor dit recept.
Help ik heb klontjes in mijn frosting?
Soms overkomt je iets onverwachts en krijg je klontjes in je mascarpone. Vaak wordt dat veroorzaakt door een temperatuurverschil in de verschillende ingrediënten. Maar hoe los je dat op?
- Methode 1: Doe de mascarpone in een kom en hang die boven een pan heet water (au-bain-marie). Klop de mascarpone tot de klontjes eruit zijn en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Methode 2: Verwarm de mascarpone een paar seconde in de magnetron en klop dan goed door. Herhaal dat tot de mascarpone weer glad is. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Wat heb je nodig voor deze Heerlijke Cupcakes met Mascarpone Frosting
Om deze Spinnen cupcakes met Mascarpone frosting zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
Chocolade Cupcakes
- Cacao - Voor de chocoladesmaak in een cupcake.
- Heet water - Om de cacao in op te lossen.
- Zelfrijzend bakmeel - Zelfrijzend bakmeel is bloem gemengd met bakpoeder. Je kunt dit ook vervangen door 150 gram bloem en ½ theelepel bakpoeder te mengen.
- Zout - Een snufje zout zorgt ervoor dat de zoete smaak intenser wordt.
- Boter - Roomboter, ongezouten. Haal de roomboter een half uur voor gebruik uit de koeling zodat hij op kamertemperatuur is.
- Suiker - "Normale" suiker. Soms wordt geadviseerd om fijne suiker te gebruiken. Dat lost beter op in de cupcakes. Ik heb het geprobeerd, maar voor het eindresultaat maakt het niet veel uit.
- Eieren - bindt het beslag. Gebruik eieren, maat L.Â
- Vanille-extract - Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit).
- Zure room - Door zure room aan het beslag toe te voegen, wordt de cake smeuïg (en niet droog).
Mascarpone Frosting
- Slagroom en Mascarpone - Door de slagroom met de mascarpone te kloppen krijg je een mascarpone frosting.
- Poedersuiker - Omdat het roommengsel snel stijf klopt, gebruik je poedersuiker. Dat lost snel op en mengt goed. Gewone suiker zou kristallen geven.
Halloween Topping
- Suikerspin (optioneel) - Suikerspin kun je krijgen bij online snoepwinkels zoals bijvoorbeeld Jamin.
Hoe maak je Suikerspin Cupcakes voor Halloween
Een recept om te printen in makkelijke stappen kun je terugvinden onderaan dit blog.
- Smelt de boter met de suiker. Doe in een schaal en klop dat 5 minuten op gemiddelde snelheid. Voeg het cacaopapje toe, samen met de eieren en vanille beslag en meng tot het egaal is. Zet de mixer laag en meng het zelfrijzend bakmeel en zout erdoor. Meng tot het net gemengd is. Schep dan de zure room erbij en meng dat er langzaam door.
- Verdeel over de cupcake vormpjes en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C. Laat 5 minuten staan en los op een rooster. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Doe de slagroom, mascarpone en poedersuiker in een kom en meng tot het stijf is.
- Doe de mascarpone frosting in de spuitzak en maak een toef op de afgekoelde chocolade cupcakes.
Serveren - Wil je de cupcakes in Halloween stijl maken? Dan drapeer je wat suikerspin op de mascarpone frosting net voor je het gaat serveren (niet eerder want de suiker in de suikerspin smelt anders weg.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlSpinnen Cupcakes met Mascarpone Frosting
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
Chocolade cupcake
120 gram boter
180 gram suiker
4 eetlepels cacao
2 eieren maat M, kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract
150 gram zelfrijzend bakmeel
¼ theelepel zout
6 eetlepels zure room
Mascarpone frosting
200 ml slagroom
200 gram mascarpone
50 gram poedersuiker
Garnering (optioneel)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Doe de cupcake vormpjes in het blik.
- Smelt de boter met de suiker in een steelpannetje bij laag vuur. Schenk in een vuurvaste kom.120 gram boter, 180 gram suiker
- Meng het botermengsel vervolgens 5 minuten op gemiddelde snelheid met de mixer.
- Meng de cacao met het hete water tot je een glad papje krijgt.4 eetlepels cacao, 75 ml heet water
- Voeg het ei, de vanille en het cacaopapje toe aan het botermengsel, terwijl je mixt.2 eieren, 1 theelepel vanille extract
- Zet de mixer snelheid naar laag.
- Schep het zelfrijzend bakmeel en zout erbij en mix tot het net is opgenomen.150 gram zelfrijzend bakmeel, ¼ theelepel zout
- Voeg als laatste de zure room toe en meng.6 eetlepels zure room
- Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
- Bak 20 minuten in de oven, laat 5 minuten staan en haal ze dan uit de bakvorm.
- Laat verder afkoelen naar kamertemperatuur.
Mascarpone frosting
- Doe de slagroom, mascarpone en poedersuiker in een kom en mix op gemiddelde tot hoge snelheid tot het stijf is geslagen.200 ml slagroom, 200 gram mascarpone, 50 gram poedersuiker
- Optioneel: wil je een gekleurde frosting voeg aan deze stap de gewenste kleur toe. Maak het iets intenser dan je uiteindelijk wilt, want je gaat dadelijk nog met mascarpone mengen en dat zal de kleur iets verzachten.kleurstof
- Doe in een spuitzak en spuit een toef op de cupcake. Ik gebruikte hiervoor Wilton tip 1A.
Garnering (optioneel)
- Doe wat suikerspin op de frosting en garneer met een spin (wel even iedereen waarschuwen dat die niet eetbaar is).suikerspin
- Strooi wat gekleurde suiker op de suikerspingekleurde suiker
Opmerkingen:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar
- Koelkast - Cupcakes zonder topping: Wikkel de cupcakes in plastic folie of bewaar ze drie dagen in een luchtdichte trommel.
- Diepvriezer - Cupcakes zonder topping: je kunt de cupcakes invriezen. Wikkel ze eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
- Chocolade cupcakes met mascarpone frosting: Als je de mascarpone topping hebt aangebracht, kun je ze niet goed meer bewaren. Je kunt ze een paar uur in de koelkast bewaren.
Geef een reactie