Dit trio van chocolademousse is het ultieme chocolade toetje. Romig, volle chocolade smaak en de drie lagen zijn onweerstaanbaar. Dit toetje geserveerd in een eigen glas is voldoende voor één persoon (al wil ik er altijd nog wel eentje).
Hij is gemaakt zonder rauwe eieren (zodat hij geschikt is voor iedereen), met slagroom en veel chocola en elke hap geeft je een heerlijk romige chocoladesmaak.
Trio van Chocolademousse
Voor een dinertje, Kerst of Pasen maak ik als toetje graag een chocolademousse. Van het originele recept van een chocolademousse zonder slagroom, of een eenvoudig recept voor chocolademousse, er zijn genoeg variaties.
En soms pak ik extra uit, en maak ik dit heerlijke toetje trio van chocolademousse. Een pure chocoladesaus, een Romige melkchocolade mousse (zonder rauwe eieren), die smelt als fluweel op je tong. En een toefje luchtige witte chocolademousse. En dit recept ziet er complex uit, maar is heel makkelijk te maken. Echt een aanrader!
Wat heb je nodig voor drie kleuren chocolademousse
Voor de bereiding van dit trio van chocolademousse heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Chocola - Onmisbaar voor dit recept. Je hebt 3 soorten nodig: een pure chocola met een cacao gehalte van 58 % of meer, melkchocola en witte chocola. Probeer een goede kwaliteit aan te komen, anders bevat de chocola te veel vet en dat is niet lekker.
- Boter - Maakt de mousse romiger. Gebruik ongezouten roomboter.
- Slagroom - Door de slagroom goed op te kloppen en te mengen met gesmolten chocola krijg je een heerlijke mousse.
- Vanille-extract - Geeft een heerlijk vleugje vanille smaak aan de melk chocolademousse
Hoe maak je een trio van Chocomousse
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Verhit de melk met de slagroom tot hij heet is (hij hoeft niet te koken). Breek de pure chocola in stukjes en schenk de hete room erop. Roer tot er een dikke saus ontstaat.
- Verdeel de chocoladesaus over de glaasjes.
- Smelt de melkchocolade au bain-marie. Dat betekent in een vuurvaste kom die boven een pan met kokend water hangt (de kom raakt het water niet aan). Laat even afkoelen en meng het vanille-extract erdoor. Klop ondertussen de slagroom stijf en meng de gesmolten chocola voorzichtig door de slagroom.
- Verdeel de melk chocolademousse over de glaasjes. Dat kun je doen door het erin te scheppen, maar je kunt ook een spuitzak gebruiken, waar je een klein puntje vanaf knipt.
- Smelt de witte chocola samen met de boter au bain-Marie. Laat even afkoelen en mix dan door de stijfgeklopte slagroom.
- Verdeel de witte chocolademousse over de glaasjes. Wil je een mooie toef maken gebruik dan een spuitzak met een grote adapter en bijvoorbeeld een kartel mondstuk. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koeling. Bestuif met cacao en garneer met chocola of granaatappelpitjes (voor een frisse touch).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Pure chocolade saus
- 60 gram chocola puur, min 58 % cacao
- 120 ml slagroom
- 2 eetlepels boter ongezouten
Melk chocolade mousse
- 100 gram melkchocola
- 1 theelepel vanille-extract
- 200 ml slagroom
Witte chocolade mousse topping
- 2 eetlepels boter ongezouten
- 60 gram witte chocola
- 130 ml slagroom
Optioneel garnering
- cacao
- chocoladeschaafsel, granaatappel pitjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Pure chocolade saus
- Doe de pure chocolade in een vuurvaste kom.60 gram chocola
- Verhit de boter met de slagroom in een pannetje tot je damp boven het pannetje ziet verschijnen, maar het nog net niet kookt.120 ml slagroom, 2 eetlepels boter
- Schenk de hete slagroom over de pure chocolade en meng met en spatel goed door tot de chocola gesmolten en goed gemengd is.
- Verdeel de pure chocolade saus over de 4 glaasjes.
Melk chocolademousse
- Smelt au bain-Marie de melkchocolade in een kom.100 gram melkchocola
- Haal als de chocolade gesmolten is van het vuur en meng het vanille-extract erdoor. Laat 10 minuten afkoelen bij kamertemperatuur.1 theelepel vanille-extract
- Klop de slagroom ondertussen stijf en meng voorzichtig met een spatel door de chocolade zodat de luchtigheid behouden blijft.200 ml slagroom
- Doe de mousse in een spuitzak en spuit de melkchocolade op de pure chocolade laag. Zet de glaasjes tussendoor even in de koeling.
Witte chocolade mousse
- Smelt de witte chocolade met de boter au bain-marie in een kom.2 eetlepels boter, 60 gram witte chocola
- Haal als de chocolade gesmolten is de kom van het vuur en laat ongeveer 10 minuten afkoelen bij kamertemperatuur.
- Klop de slagroom ondertussen stijf en meng die voorzichtig met een spatel door de witte chocolade, zodat het een luchtige topping blijft.130 ml slagroom
- Doe de mousse in een spuitzak en spuit de witte chocolade op de melkchocolade laag in elk van de 4 glaasjes.
- Laat tenminste 3 uur opstijven in de koeling.
Garnering
- Net voor het serveren kun je de mousse garneren met bijvoorbeeld cacao en chocoladeschaafsel of granaatappelpitjes.cacao, chocoladeschaafsel, granaatappel pitjes
Opmerkingen:
- Koelkast: Chocolade mousse kun je tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
- Invriezen: Je kunt de chocolade mousse ook afdekken en invriezen. Zo blijft het tot een maand goed. Zet de mousse, de avond voor je hem wilt gaan eten, in de koeling en laat ontdooien. Eet de mousse binnen 24 uur op. TIP: is het warm weer? Ontdooi de mousse dan niet helemaal, maar laat het lekker bevroren. Je hebt dan heerlijk chocolade mousse ijs.
Geef een reactie