Aardbeienbavarois - mijn favoriete bavarois en dat zal vast zo blijven. Ook wel bekend als Aardbeien Bavaroise. En wat maakt nu dat dit zo'n lekker recept is? De combinatie van verse aardbeien met aardbeienjam! En de Griekse Yoghurt maakt de bavarois luchtig en fris. Een toetje dat snel, makkelijk en lekker is!
Zelf Aardbeienbavarois Maken
Een bavarois is een Franse luchtige pudding, een toetje, die in een vorm wordt geschonken, opstijft en vervolgens gestort wordt. Daarna kan het geserveerd worden. (bron: Wikipedia).
Een verschil met een pudding is dat de bavarois luchtiger is en dat er gelatine aan wordt toegevoegd (en soms opgeklopt ei) om op te stijven. Een pudding gebruikt meestal maizena om te binden.
Er zijn twee soorten bavaroises: op melkbasis en op vruchtenbasis. En onder de laatste soort valt onze Aardbeien bavaroise.
Wat heb je nodig voor luchtige aardbeien bavarois
Voor de bereiding van deze aardbeienbavarois heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Aardbeien - Gebruik verse aardbeien als je die aan kunt komen. Aardbeien zijn het lekkerst in de late lente en in de zomer. Anders kunnen ze waterig smaken. Wil je deze bavarois buiten het seizoen maken, dan kun je ook aardbeien uit de diepvries gebruiken.
- Aardbeienjam - Voor het zoeten van de bavarois en natuurlijk voor het afgeven van de aardbeiensmaak. Gebruik een jam zonder stukjes voor een gladde aardbeien bavarois. Wil je liever een slanke variant gebruik dan aardbeienjam light of zonder suiker.
- Slagroom en Griekse yoghurt - De romige basis van de bavarois. Door een mengsel van deze twee te gebruiken, blijft de bavarois luchtig, terwijl hij heerlijk fris blijft.
- Gelatine - Gebruik liever blaadjes gelatine dan poeder gelatine. Blaadjes zijn precies afgewogen en daardoor heb je altijd de juiste hoeveelheid. Week de gelatine eerst in water, knijp hem uit en roer hem dan op in heet water. Dit meng je door de bavarois. De gelatine zorgt ervoor dat de aardbeienbavarois opstijft, zonder dat hij inzakt.
Hoe maak je Bavarois van Aardbeien
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Prak de helft van de aardbeien met een vork fijn.
- Verwarm een beetje water en los de uitgeknepen gelatineblaadjes hierin op. Roer de fijngeprakte aardbeien en aardbeienjam hierdoor. Laat 10 minuten afkoelen.
- Klop de slagroom stijf en spatel de Griekse Yoghurt en aardbeien gelatine mix erdoor tot het goed gemengd is.
- Schenk in de puddingvorm, dek af met plastic folie of een deksel en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Serveer met fijngesneden aardbeien. TIP. Spoel de vorm voordat je hem vult om met koud water, dan gaat het storten na afloop veel eenvoudiger. Komt de aardbeienbavarois niet los, verwarm dan heel even de buitenkant van de vorm onder heet stromend water. Waarschijnlijk gaat het nu een stuk beter.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 8 blaadjes gelatine
- 250 gram aardbeien
- 3 eetlepels water
- 250 gram aardbeienjam
- 500 ml Griekse yoghurt
- 200 ml slagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Week de blaadjes gelatine in koud water (laat minimaal 5 minuten staan).8 blaadjes gelatine
- Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. De ene helft van de aardbeien snij je in vieren. De andere helft prak je fijn met een vork.250 gram aardbeien
- Doe het water in een steelpannetje en breng aan de kook.3 eetlepels water
- Haal van het vuur en meng de blaadjes gelatine door het water. De blaadjes zullen oplossen, roer even goed door.
- Voeg de jam en de geprakte aardbeien toe en meng dit met de gelatine.250 gram aardbeienjam
- Klop de slagroom stijf en meng met een spatel de Griekse yoghurt en het aardbeienmengsel door de slagroom.200 ml slagroom, 500 ml Griekse yoghurt
- Spoel de puddingvorm uit met koud water en schenk het aardbeienmengsel in de vorm.
- Klop de vorm een paar keer op je werkoppervlak, zodat luchtbellen eruit gaan en dek hem af met een deksel of plastic folie.
- Zet tenminste 2 uur in de koelkast.
- Serveer door de bavarois op een bord om te keren en vervolgens te garneren met verse aardbeien.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de bavarois afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries - Bavarois kun je ook invriezen. Bewaar in een diepvriesdoos maximaal 1 maand in de vriezer. Haal een dag voor serveren uit de diepvries en laat in de koelkast ontdooien.
RUTTEN FREDDY says
ik vond zo heerlijk lekker dessert om zondags met koffie te geven