Chocolademousse zonder slagroom, maar met whiskey en hazelnoten, is één van de lekkerste toetjes. En je maakt het helemaal zelf. Dus ben je op zoek naar een bijzonder en heerlijk toetje, dan is dit nagerecht echt iets voor jou!
Wie is er niet dol op chocolademousse? Een heerlijk toetje. En dit recept voor chocolademousse zonder slagroom is anders dan anders door de nootachtige bite van de hazelnoten en het vleugje rook van de whiskey.
Hij was hier binnen no-time op. Geen likje meer terug te vinden in het glas. Gelukkig had ik deze foto nog gemaakt, want een leeg glaasje staat niet zo charmant.
Hoe is chocolademousse ooit ontstaan?
De eerste chocolademousse is beschreven in 1750 door Menon, een Franse culinair schrijver. Hij omschreef het als een schuim van chocola.
Maar ook in latere eeuwen zie je de mousse terug. Zoals bij Koning Lodewijk XVI waar het aan het Franse hof werd geserveerd. En tegenwoordig is het in Frankrijk nog steeds een populair dessert.
- Hazelnoten - Hazelnoten en chocola is een heerlijke combinatie. Niet voor niets is er een fabrikant groot mee geworden (denk aan Nutella!). Gebruik hazelnoten zonder velletje, voor het beste resultaat. Heb je geen hazelnoten dan kun je ook walnoten of pecannoten gebruiken.
- Pure chocola - Omdat het bij deze mousse draait om de intense chocolade smaak, gebruik je de beste chocola die je kunt krijgen (en zelf vind ik Valrhona chocola echt niet te weerstaan. Deze chocola kun je krijgen bij kook- en bakwinkels of online). Een cacao percentage van 70 % of hoger is het lekkerst.
- Suiker - Geeft zoetheid aan de mousse. Maar niet te veel. En als je van een hele pure chocolade smaak houdt, dan kun je de hoeveelheid suiker halveren (of zelfs weglaten).
- Whiskey - Chocola en whiskey is een top food combinatie. Ik weet zeker dat je het vleugje whiskey lekker gaat vinden ;-). Gebruik een rokerige bourbon, die smaakt hier heerlijk bij.
Stap 1 - Rooster de hazelnoten
- Hak de hazelnoten grof en leg ze op een bakplaat die je hebt bekleedt met bakpapier. Zet die in de voorverwarmde oven van 200 °C en bak 5 minuten.
- Haal uit de oven en laat licht afkoelen. Maal dan fijn in de keukenmachine met mes.
Stap 2 - Klop de eiwitten stijf
- Scheid het eigeel van het eiwit. Daarbij mag je geen eigeel in je eiwitten laten vallen. Eigeel is namelijk vettig en dat zorgt ervoor dat je de eiwitten niet meer stijf kunt kloppen. Gebruik een schone, vetvrije kom en doe de eiwitten daar in.
- Klop met een mixer op hoge snelheid tot je eiwitten luchtig beginnen te worden. Voeg dan de suiker toe en mix verder tot de eiwitten stijf zijn. Dit controleer je door je mixer uit het eiwit te halen. Blijft daarbij de gevormde piek rechtop staan dan zijn de eiwitten stijf (klop niet verder want dan "overmix" je de eiwitten en wordt je mousse vloeibaar in plaats van luchtig).
Stap 3 - Smelt de chocola
- Dat gaan we doen via de au bain-marie methode, zodat de chocola niet aanbrandt. Neem een pan en vul hem met ongeveer 2 cm water. Breng dat aan de kook en hang een vuurvaste schaal boven het water. Doe blokjes chocola in de kom.
- Voeg nu ook de boter toe.
- Laat warm worden zodat de boter en de chocola smelten.
- Als alles is gesmolten meng je het goed door en haal de kom van de pan en zet hem bij kamertemperatuur weg. Laat 15 minuten staan.
Stap 4 - Maak de chocolademousse zonder slagroom
- Doe de eigelen bij de gesmolten chocola.
- Schep ook de gemalen hazelnoten erbij.
- Giet de whiskey bij de gesmolten chocola en meng alles door.
- Neem ongeveer â…“ van het eiwit en vouw het eiwit voorzichtig door het chocolade mengsel. Als het eiwit goed gemengd is, voeg je de rest van het eiwit toe. Vouw dat ook voorzichtig door het chocolade mengsel (je wilt je mousse zo luchtig mogelijk houden).
- Stap 5: Doe de mousse in de glaasjes. Schep de chocolademousse zonder slagroom in de glaasjes en zet ze in de koelkast. Laat minimaal 2 uur opstijven voordat je ze serveert.
FAQ's
Bij een mousse klop je eiwitten of slagroom op, zodat ze luchtig worden. En je mengt dat door je gewenste smaak: aardbeien, chocola of framboos (zoals bijvoorbeeld deze aardbeien en witte chocolade mousse).
Pudding maak je van melk, room of yoghurt en dat meng je met suiker en je gebruikt maizena (of gelatine) om het dikker te maken. Zoals bij deze aardbeien pudding bavarois met verse aardbeien.
Dit recept maakt gebruik van rauwe, ongekookte, eieren. Bij het gebruik van rauwe eieren in recepten loop je (een klein) risico op Salmonella vergiftiging. Dit is met name een probleem in de Verenigde Staten en Canada, maar is zeker in andere landen niet uitgesloten.
Rauwe eieren gebruik je in veel gerechten, zoals in het klassieke recept voor Tiramisu, maar ook in zelfgemaakte mayonaise. Wanneer een ei 'besmet' mocht zijn, dan zit die besmetting op de buitenkant van het ei. Er zijn een paar manieren om de kans op besmetting nog verder te verkleinen:
- Gebruik een ei-scheider om het eiwit en het eigeel van elkaar te scheiden.
- Krijg je wat schaal in je kom, haal dat er niet met de schil uit.
- Je kunt de eieren gepasteuriseerd kopen, of ze zelf pasteuriseren, zoals bijvoorbeeld hier is beschreven.
- Eet geen rauwe eieren als je zwanger bent. Ook baby's en mensen met een zwakke gezondheid kunnen beter geen gerechten met rauwe eieren eten.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlChocolademousse zonder room
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
60 gram hazelnoten
30 gram boter ongezouten
100 gram suiker
6 eieren maat L
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Splits het ei en bewaar het eiwit en het eigeel in verschillende schalen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Rooster de hazelnoten kort, ongeveer een minuutje of 5, totdat ze lekker ruiken.
- Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine met mes of in een blender.
- Gebruik een au bain-marie pan. Of vul een pan met een laagje water en hang daar een vuurvaste schaal boven (dus die het water niet raakt). Breng het water aan de kook.
- Hak de chocola in stukken.
Pure chocolademousse met whiskey en hazelnoten
- Klop de eiwitten samen met de suiker tot je stijve pieken krijgt.
- Schep in de vuurvaste schaal de chocolade en de boter.
- Wanneer de chocola en boter is gesmolten roer je alles goed door en haal je het van het vuur. Laat 15 minuten bij kamertemperatuur licht afkoelen.
- Roer dan de eigelen, de hazelnoten en de whisky erdoorheen.
- Voeg ongeveer â…“ van de eiwitten toe en vouw die voorzichtig door het chocolade mengsel. Zo went de chocola aan het luchtige eiwit.
- Doe de rest van het eiwit bij het chocolade mengsel en vouw dat er voorzichtig door.
- Laat de mousse ten minste 2 uur opstijven in de koelkast.
Geef een reactie