Chocolademousse zonder room, maar met whisky en hazelnoten, is één van de lekkerste toetjes. En je maakt het helemaal zelf. Een luchtige, smaakvolle traktatie die je zelf eenvoudig kunt maken. Geniet van dit heerlijke toetje. Proef het verschil met kant-en-klare toetjes en verras je familie en gasten! Dus ben je op zoek naar een bijzonder en heerlijk toetje, dan is dit nagerecht echt iets voor jou!
Luchtige Chocolademousse zonder Slagroom
Wie is er niet dol op chocolademousse? Een heerlijk toetje. En dit is een traditioneel recept voor chocolademousse zonder slagroom. De luchtigheid wordt toegevoegd door de opgeklopte eiwitten. De romigheid door de boter en de volle smaak van de eigelen. Daardoor krijg hij een rijke en diepe smaak. Een elegante en zelfgemaakte Franse chocolademousse, met een twist door de nootachtige bite van de hazelnoten en een scheutje whisky. Deze chocolademousse is zo lekker.
Hij was hier dan ook binnen no-time op. Geen likje meer terug te vinden in het glas. Gelukkig had ik deze foto nog gemaakt, want een leeg glaasje staat niet zo charmant.
Hoe is chocolademousse ooit ontstaan?
De eerste chocolademousse is beschreven in 1750 door Menon, een Franse culinair schrijver. Hij omschreef het als een schuim van chocola.
Maar ook in latere eeuwen zie je de mousse terug. Zoals bij Koning Lodewijk XVI waar het aan het Franse hof werd geserveerd. En tegenwoordig is het in Frankrijk nog steeds een populair dessert.
Wat heb je nodig voor Chocolademousse zonder Slagroom
Om deze Chocolademousse zonder room te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Hazelnoten: Hazelnoten en chocola is een heerlijke combinatie. Niet voor niets is er een fabrikant groot mee geworden (denk aan Nutella!). Gebruik hazelnoten zonder velletje, voor het beste resultaat. Heb je geen hazelnoten dan kun je ook walnoten of pecannoten gebruiken.
- Pure chocola: Gebruik pure kookchocolade. Dat smelt egaal en is dunner dan een reep chocola. Wanneer je echt niet anders in huis hebt, kun je ook een reep chocola gebruiken, maar het kan zijn dat je dan klontjes krijgt.
- Suiker: Geeft zoetheid aan de mousse. Maar niet te veel. En als je van een hele pure chocolade smaak houdt, dan kun je de hoeveelheid suiker halveren (of zelfs weglaten).
- Whisky: Chocola en whisky is een top food combinatie. Ik weet zeker dat je het vleugje whiskey lekker gaat vinden ;-). Gebruik een rokerige bourbon, die smaakt hier heerlijk bij.
- Boter: Maakt de mousse romiger.
- Eieren: Splits de eieren voor gebruik. Zorg daarbij dat er geen eigeel bij het eiwit komt (anders kun je dit niet meer stijf kloppen). De eigelen zorgen ervoor dat de mousse romiger wordt. De eiwitten worden opgeklopt en geven de mousse zijn luchtigheid.
Hoe maak je een Chocomousse zonder Room?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Stap 1: Rooster de hazelnoten
- Hak de hazelnoten grof en leg ze op een bakplaat die je hebt bekleedt met bakpapier. Zet die in de voorverwarmde oven van 200 °C en bak 5 minuten.
- Haal uit de oven en laat licht afkoelen. Maal dan fijn in de keukenmachine met mes.
Stap 2: Klop de eiwitten stijf
- Scheid het eigeel van het eiwit. Daarbij mag je geen eigeel in je eiwitten laten vallen. Eigeel is namelijk vettig en dat zorgt ervoor dat je de eiwitten niet meer stijf kunt kloppen. Gebruik een schone, vetvrije kom en doe de eiwitten daar in.
- Klop met een mixer op hoge snelheid tot je eiwitten luchtig beginnen te worden. Voeg dan de suiker toe en mix verder tot de eiwitten stijf zijn. Dit controleer je door je mixer uit het eiwit te halen. Blijft daarbij de gevormde piek rechtop staan dan zijn de eiwitten stijf (klop niet verder want dan "overmix" je de eiwitten en wordt je mousse vloeibaar in plaats van luchtig).
Stap 3: Smelt de chocola au Bain-Marie
- Dat gaan we doen via de au bain-marie methode, zodat de chocola niet aanbrandt. Neem een pan en vul hem met ongeveer 2 cm water. Breng dat aan de kook en hang een vuurvaste schaal boven het water. Doe blokjes chocola in de kom.
- Voeg nu ook de boter toe.
- Laat warm worden zodat de boter en de chocola smelten.
- Als alles is gesmolten meng je het goed door en haal de kom van de pan en zet hem bij kamertemperatuur weg. Laat 15 minuten staan.
Stap 4: Maak de chocolademousse zonder slagroom
- Doe de eigelen bij de gesmolten chocola.
- Schep ook de gemalen hazelnoten erbij.
- Giet de whiskey bij de gesmolten chocola en meng alles door.
- Neem ongeveer ⅓ van het eiwit en vouw het eiwit voorzichtig door het chocolademengsel. Als het eiwit goed gemengd is, voeg je de rest van het eiwit toe. Vouw dat ook voorzichtig door het chocolademengsel (je wilt je mousse zo luchtig mogelijk houden).
Stap 5: Serveren
- Schep de chocolademousse zonder slagroom in de glaasjes en zet ze in de koelkast. Laat minimaal 2 uur opstijven voordat je ze serveert.
FAQ's
Bij een mousse klop je eiwitten of slagroom op, zodat ze luchtig worden. En je mengt dat door je gewenste smaak: aardbeien, chocola of framboos (zoals bijvoorbeeld deze aardbeien en witte chocolade mousse).
Pudding maak je van melk, room of yoghurt en dat meng je met suiker en je gebruikt maizena (of gelatine) om het dikker te maken. Zoals bij deze aardbeien pudding bavarois met verse aardbeien.
Dit recept maakt gebruik van rauwe, ongekookte, eieren. Bij het gebruik van rauwe eieren in recepten loop je (een klein) risico op Salmonella vergiftiging. Dit is met name een probleem in de Verenigde Staten en Canada, maar is zeker in andere landen niet uitgesloten.
Rauwe eieren gebruik je in veel gerechten, zoals in het klassieke recept voor Tiramisu, maar ook in zelfgemaakte mayonaise. Wanneer een ei 'besmet' mocht zijn, dan zit die besmetting op de buitenkant van het ei. Er zijn een paar manieren om de kans op besmetting nog verder te verkleinen:
- Gebruik een ei-scheider om het eiwit en het eigeel van elkaar te scheiden.
- Krijg je wat schaal in je kom, haal dat er niet met de schil uit.
- Je kunt de eieren gepasteuriseerd kopen, of ze zelf pasteuriseren, zoals bijvoorbeeld hier is beschreven.
- Eet geen rauwe eieren als je zwanger bent. Ook baby's en mensen met een zwakke gezondheid kunnen beter geen gerechten met rauwe eieren eten.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 60 gram hazelnoten
- 6 eiwitten maat L
- 100 gram suiker
- 400 gram kookchocolade min 70 % cacao, fijngehakt
- 30 gram boter ongezouten
- 6 eigelen maat L
- 4 eetlepels whisky
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Rooster de hazelnoten kort, ongeveer een minuutje of 5, totdat ze lekker ruiken.60 gram hazelnoten
- Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine met mes of in een blender.
Chocolademousse zonder Room
- Klop de eiwitten stijf samen met de suiker in een tot je stijve pieken krijgt.6 eiwitten, 100 gram suiker
- Doe de chocola en boter in een vuurvaste kom en smelt au bain-Marie400 gram kookchocolade, 30 gram boter
- Wanneer de chocola en boter is gesmolten roer je alles goed door en haal je het van het vuur. Laat 15 minuten bij kamertemperatuur licht afkoelen.
- Roer dan de eigelen, de hazelnoten en de whisky erdoorheen.6 eigelen, 4 eetlepels whisky
- Voeg ongeveer ⅓ van de eiwitten toe en vouw die voorzichtig door het chocolademengsel. Zo went de chocola aan het luchtige eiwit.
- Doe de rest van het eiwit bij het chocolademengsel en vouw dat er voorzichtig door.
- Laat de mousse ten minste 2 uur opstijven in de koelkast.
Opmerkingen:
- Koelkast: Chocolade mousse kun je tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
- Invriezen: Je kunt de chocolade mousse ook afdekken en invriezen. Zo blijft het tot een maand goed. Zet de mousse, de avond voor je hem wilt gaan eten, in de koeling en laat ontdooien. Eet de mousse binnen 24 uur op. TIP: is het warm weer? Ontdooi de mousse dan niet helemaal, maar laat het lekker bevroren. Je hebt dan heerlijk chocolade mousse ijs.
Geef een reactie