Ontdek dit verrukkelijke toetje: een trifle met chocolademousse. Waarbij de fluweelzachte mousse, heerlijke chocola, een vleugje kers met romige lagen zorgt voor een onweerstaanbaar lekker dessert.
Deze chocolade trifle heeft een intense chocoladesmaak met een romige smaak in elke hap.
Hemels Chocolademousse Trifle Recept
Ik ben echt een chocolademousse fan. En dat zie je inmiddels aan mijn verzameling mousse recepten op dit blog. Maar een trifle met chocolademousse ontbrak nog. Tot vandaag dan.
Laagjes luchtige chocolademousse worden afgewisseld met romige cake en een vleugje kirsch. En wanneer je een lepel uit dit glas schept krijg je een samensmelting van chocola, zoet en romig in elke hap. De diepe en rijke chocoladesmaak smelt in je mond.
De eerste keer dat ik dit recept maakte, is (heel cliché) met Valentijnsdag. Maar inmiddels heb ik het ook al op tafel gezet tijdens de Kerstdagen en met een heerlijk etentje met vrienden. Want dit nagerecht kan echt altijd.
Wat heb je nodig voor een Chocolade Trifle?
Om deze Trifle met Chocolademousse te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Chocolademousse
- Pure Chocola: Gebruik pure kookchocolade. Dat smelt egaal en is dunner dan een reep chocola. Wanneer je echt niet anders in huis hebt, kun je ook een reep chocola gebruiken, maar het kan zijn dat je dan klontjes krijgt.
- Boter: Maakt de mousse romiger.
- Slagroom: Gebruik slagroom en geen light room. Omdat je dit moet kloppen is dat belangrijk. Zorg dat hij goed koud is dan klopt hij beter stijf.
- Eieren: Splits de eieren voor gebruik. Zorg daarbij dat er geen eigeel bij het eiwit komt (anders kun je dit niet meer stijf kloppen). De eigelen zorgen ervoor dat de mousse romiger wordt. De eiwitten worden opgeklopt en geven de mousse zijn luchtigheid.
Ingrediënten Chocolade Trifle
- Cake: Koop een botercake of maak hem zelf met dit makkelijke cake recept.
- Kirsch: Een alcoholische drank (40 % alcohol) met een intense, maar zachte levendige kersensmaak. Hij wordt vaak gebruikt in taart, salades met vers fruit, punch en gebak.
- Chocoladekrullen: Koop ze kant-en-klaar of schaaf met een dunschiller dunne reepjes chocola van een reep. Ze worden gebruikt als garnering.
Hoe maak je een Chocolade Dessert in een Glas?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe chocola, boter en 2 eetlepels slagroom in een kom en smelt de chocola au bain-Marie (zie tips voor de methode). Roer, zet de kom op het werkblad en laat 5 minuten staan. Roer met een spatel de eidooiers één voor één door de chocolade. Meng ook de stijfgeklopte slagroom door de chocola.
- Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Schep twee eetlepels eiwit voorzichtig door de chocola zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Als het eiwit is opgenomen voeg je de rest toe en spatel je die er voorzichtig doorheen tot alles gemengd is. Doe alles in een spuitzak en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
- Leg een half plakje cake onderin het glas en besprenkel met de kersenlikeur.
- Spuit een laagje mousse op de cake. Leg de rest van het plakje cake op de mousse en besprenkel met de Kirsch. Spuit nogmaals een laagje mousse op de cake. Garneer met chocoladekrullen en serveer.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Chocolademousse: Een luchtig dessert van pure chocola gemengd met slagroom en traditioneel ook met geklopt eiwit. Je maakt het makkelijk zelf (zie hierboven) of je koopt het kant-en-klaar.
- Om de eiwitten stijf te kloppen is er een voorwaarde die belangrijk is: Er mag geen vet bij de eiwitten komen, anders krijg je ze niet meer stijfgeklopt. Dat betekent dat er geen eigeel bij het eiwit mag komen (dat is vet), ook niet een klein druppeltje. Daarnaast zorg je ervoor dat je mixhaken en kom voordat je ze gebruikt goed afwast met heet water en afwasmiddel en daarna goed afdroogt. Zo zorg je ervoor dat alles vetvrij is.
- De eiwitten zijn voldoende stijf, wanneer je de kom ondersteboven houdt en er geen eiwit uitloopt.
- Dit recept is gemaakt met rauwe eieren en dus niet geschikt voor zwangere vrouwen, oudere mensen met een slechte gezondheid en kinderen.
- Au bain-Marie: Zet een pan met water op (ongeveer een laag van 2 cm) en breng aan de kook. Hang boven het water een hitte bestendige kom, waar je de chocola en eventuele andere ingrediënten in doet en waar je ze zonder aan te bakken in kunt smelten.
- Fruitig: Voeg tussen de laag chocola en cake plakjes aardbeien, verse frambozen of kersen toe. Dat smaakt niet alleen lekker, maar ziet er ook heerlijk uit.
- Noten: Rooster wat noten, zoals amandel, hazelnoot of walnoten. Hak ze fijn en strooi dat op de chocolademousse, en tussen de lagen.
- Cake: In plaats van cake kun je ook chocoladecake, Bastogne koek of brownies als tussenlaag gebruiken.
- Tip: Gebruik doorzichtige glazen om de lagen goed te zien.
- Kirsch: Gebruik je liever geen alcohol dan kun je ook kiezen voor bessensap of voor een karamelsiroop (die je ook in de koffie kunt gebruiken).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Chocolademousse
- 100 gram kookchocolade minimaal 70 procent cacao, in stukjes gebroken
- 15 gram boter
- 2 eetlepels slagroom
- 2 eigelen maat M
- 100 ml slagroom stijfgeklopt
- 2 eiwitten maat M
Chocolademousse Trifle
- 2 plakjes Cake
- 4 theelepels Kirsch
- chocolade krullen garnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Chocolademousse
- Doe de chocolade, boter en 2 eetlepels slagroom in een vuurvaste kom. En smelt de chocola au bain-Marie.100 gram kookchocolade, 15 gram boter, 2 eetlepels slagroom
- Hang die kom boven een pan met kokend water.
- Laat de chocolade smelten en zet de kom dan op het werkblad.
- Laat 5 minuten tot rust komen en meng alles goed door.
- Roer met een spatel de eierdooiers één voor één door de chocolade.2 eigelen
- Meng de stijfgeklopte slagroom met een spatel door het chocolademengsel.100 ml slagroom
- Klop vervolgens met een mixer in een vetvrije kom de .2 eiwitten
- Schep 2 eetlepels eiwit door het chocolademengsel en meng met de spatel erdoor (zo went het mengsel aan de luchtige eiwitten).
- Voeg dan de rest van de eiwitten toe en meng die met een spatel voorzichtig door de chocola.
- Doe de mousse in een spuitzak en laat tenminste 3 uur opstijven in de koelkast.
Chocolademousse Trifle
- Leg een half plakje cake onderin een glas en besprenkel met een theelepel kersenlikeur.2 plakjes Cake, 4 theelepels Kirsch
- Spuit een laagje mousse op de cake.
- Leg de andere helft van de cake voorzichtig op de mousse en besprenkel met kersenlikeur.
- Spuit een tweede laagje mousse op de cake.
- Garneer met chocolade krullen.chocolade krullen
Opmerkingen:
- Om de eiwitten stijf te kloppen is er een voorwaarde die belangrijk is: Er mag geen vet bij de eiwitten komen, anders krijg je ze niet meer stijfgeklopt. Dat betekent dat er geen eigeel bij het eiwit mag komen (dat is vet), ook niet een klein druppeltje. Daarnaast zorg je ervoor dat je mixhaken en kom voordat je ze gebruikt goed afwast met heet water en afwasmiddel en daarna goed afdroogt. Zo zorg je ervoor dat alles vetvrij is.
- De eiwitten zijn voldoende stijf, wanneer je de kom ondersteboven houdt en er geen eiwit uitloopt.
- Dit recept is gemaakt met rauwe eieren en dus niet geschikt voor zwangere vrouwen, oudere mensen met een slechte gezondheid en kinderen.
- Fruitig: Voeg tussen de laag chocola en cake: plakjes aardbeien, verse frambozen of kersen toe. Dat smaakt niet alleen lekker, maar ziet er ook heerlijk uit.
- Noten: Rooster wat noten, zoals amandel, hazelnoot of walnoten. Hak ze fijn en strooi dat op de chocolademousse, en tussen de lagen.
- Cake: In plaats van cake kun je ook chocoladecake, Bastogne koek of brownies als tussenlaag gebruiken.
- Koelkast: Chocolade mousse trifle kun je tot 1 dag afgedekt bewaren in de koelkast.
- Diepvries: Door de verschillende lagen is het niet aan te raden dit in te vriezen.
Geef een reactie