Vandaag een heerlijke klassieker uit de Franse keuken: Kabeljauw met Witte Wijnsaus. Genieten van een heerlijk visrecept, wat zo lekker van smaak is. De belangrijkste ingrediënten: verse kabeljauw die perfect is gebakken, overgoten met een heerlijke witte wijnsaus, die romig en verfijnd is.
Dit recept is eenvoudig, elegant en hier ga je van watertanden. Lekker voor een dinertje, Pasen of Kerst. Met een saus van witte wijn en citroen krijg je een heerlijke combinatie met de kabeljauw, die de vis naar een nog hoger niveau tilt. Dus laten we snel de pan klaar zetten, de vis uit de koelkast halen en dit heerlijke visgerecht klaar gaan maken. Iedereen zal hiervan genieten!
Proef de heerlijke smaak van Kabeljauw met Romige Witte Wijnsaus
Vis met witte wijnsaus is een klassiek gericht dat de delicate smaak van vis combineert met de frisheid en het lichte zuurtje van de witte wijn. Het dateert uit de 19e eeuw en werd vaak geserveerd bij adellijke (lees rijke) Franse families.
Vanuit Frankrijk verspreidde dit heerlijk recept over Europa en de rest van de wereld. Met natuurlijk diverse aanpassingen aan het oorspronkelijke recept.
Dit elegante en eenvoudig te maken recept is een perfect voor een dinertje, een romantisch etentje voor twee, of voor de feestdagen. Zowel bij Pasen en Kerstmis zal iedereen dit gerecht heerlijk vinden.
De verse vis, witte wijn en romige saus maken dit onweerstaanbaar lekker. Probeer het snel!
Wat heb je nodig voor Gebakken Vis in een Witte Wijnsaus?
Om deze Kabeljauw met Witte Wijnsaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Kabeljauwfilet
- Kabeljauwfilet - Een witvis met een volle, maar ook neutrale smaak. Het heeft een vaste structuur.
- Bloem - Druk de kabeljauw voor het bakken in de bloem. Wanneer je de vis vervolgens bakt in de pan, krijgt ze een heerlijke knapperige buitenkant die goudgeel is.
- Peper en Zout - Om de vis op smaak te brengen.
- Olie - Om de vis in te bakken. Gebruik een neutrale olie, zoals zonnebloemolie.
Ingrediënten Witte Wijn Saus
- Groentebouillon - Een groentebouillon is snel gemaakt en het is de ideale manier van restverwerking. Heerlijk vol van smaak! Een lekker recept voor zelfgemaakte groentebouillon vind je als je de link volgt.
- Sjalotje - Geeft extra smaak aan de saus. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
- Witte wijn - Gebruik een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. De alcohol verdampt door het koken van de saus. Gebruik geen zoete witte wijn of kookwijn.
- Citroensap - Vers geperst, daar kan niets tegenop.
- Witte wijnazijn - Wordt gemaakt van wijn, waarbij de alcohol wordt omgezet naar azijnzuur. Het is wat lichter, zoeter en verfijnder als normale azijn.
- Suiker - Een klein beetje suiker zal de smaak van deze saus versterken en minder zuur maken.
- Kookroom - Kookroom is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Heb je geen kookroom, dan kun je het vervangen door 150 ml slagroom.
- Boter - Om de saus romiger te maken. Door koude boter te gebruiken, wordt de saus dikker en zijdezacht
- Tijm - Gebruik verse tijm om meer smaak te geven aan de kabeljauw met witte wijnsaus.
Hoe maak je Kabeljauw met een Citroen Witte Wijnsaus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng de bloem met het zout en peper. Haal elke kabeljauwfilet door het bloemmengsel en schudt het teveel eraf. Verhit wat olie in een koekenpan. Leg de filets in de pan en bak elke kant 3 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal de kabeljauwfilets uit de pan en leg in een ovenschaal. Zet in een oven van 140 °C om warm te blijven.
- Doe wat olie in de pan en doe daar het sjalotje in. Bak 3 minuten tot het uitje glazig is. Schenk de witte wijnazijn, zout, peper en suiker erbij, roer goed door en breng aan de kook. Zet het vuur hoog en laat inkoken tot je de helft van de vloeistof over hebt.
- Schenk de kookroom in de pan, laat aan de kook komen en sudder 2 minuten. Doe dan de koude boterblokjes in deppen en meng ze door de saus met een houten lepel, de saus dikt nu mooi in.
- Doe de vis terug in de pan en schenk wat saus erover. Garneer met verse tijmblaadjes en serveer meteen.
Dit is lekker met aardappeltjes met groene kruiden, sperziebonen met kruidenpaneer en een witlofsalade met appel.
Tips, Variaties en Vervangingen
- Kruiden: Geven extra smaak aan de saus. Peterselie, dille en rozemarijn zijn goede keuzes.
- Witte wijn: Door te variëren met verschillende soorten wijn krijgt je saus ook echt een andere smaak.
- Kabeljauw: Kabeljauwhaasjes of Pangasius filets zijn goede keuzes. Maar ook Zalm is heerlijk in combinatie met de witte wijn saus.
- Saus: Voeg wat Hollandse garnalen toe aan de witte wijn saus.
- Romiger: Vervang de kookroom dan door slagroom of crème fraîche.
Nee, dat is niet aan te raden. Rode wijn is wat intenser van smaak in vergelijking met witte wijn. Daardoor kan de saus de smaak van de kabeljauw gaan overheersen.
De vis moet echt gaar zijn, voordat je hem gaat serveren. Hij is dan ondoorzichtig en wit. En als je er met een vork in prikt, valt hij makkelijk uit elkaar. De kooktijd ligt rond de drie minuten, maar is afhankelijk van de dikte van je vis.
Ja dat kan. Bewaar hem afgedekt in de koelkast tot twee dagen van te voren. Verwarm hem al roerend op laag vuur, totdat hij warm is.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Kabeljauw met Witte Wijnsaus
Apparatuur
Ingrediënten
Gebakken Kabeljauwfilets
- 50 gram bloem
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 500 kabeljauwfilets, 4 stuks
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Witte wijnsaus
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 sjalotje, fijn gesnipperd
- 150 ml groentebouillon
- 150 ml droge witte wijn
- 1 theelepel citroensap, versgeperst
- 1 theelepel witte wijnazijn
- ⅛ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- ¼ theelepel suiker
- 200 ml kookroom
- 2 eetlepels roomboter, koud, in blokjes van 1 x 1 cm
- 10 gram verse tijm, alleen de blaadjes
Instructies
Gebakken Kabeljauw
- Verwarm de oven voor naar 140 °C.
- Meng de bloem met zout en peper in een diep bord.50 gram bloem, ½ theelepel zout, ¼ theelepel peper
- Druk de kabeljauwfilets in de bloem tot ze goed bedekt zijn en klop het teveel eraf.500 kabeljauwfilets
- Verhit olie in een grote koekenpan tot het heet is. Bak de vis 2 tot 3 minuten aan beide zijden tot ze goudbruin en gaar zijn.2 eetlepels zonnebloemolie
- Haal de kabeljauw uit de pan, doe in de ovenschaal en zet die in de oven.
Witte wijnsaus
- Verhit olie in de koekenpan en voeg het sjalotje toe. Bak die drie minuten tot hij glazig is, roer daarbij af en toe door.2 eetlepels zonnebloemolie, 1 sjalotje
- Voeg de bouillon, witte wijn, het citroensap, witte wijnazijn, zout, peper en suiker toe en roer goed door.150 ml groentebouillon, 150 ml droge witte wijn, 1 theelepel citroensap, 1 theelepel witte wijnazijn, ⅛ theelepel zout, ⅛ theelepel peper, ¼ theelepel suiker
- Breng aan de kook en laat, terwijl je af en toe roert, inkoken tot je ongeveer de helft overhoudt.
- Schenk de kookroom in de koekenpan en laat die 2 minuten mee sudderen op zacht vuur.200 ml kookroom
- Schep dan de koude boterblokjes in de pan en roer met een houten lepel tot ze gesmolten zijn.2 eetlepels roomboter
- De saus is nu dikker. Leg de vis terug in de pan, schep wat saus erover.
- Verdeel tijmblaadjes over de vis en saus en serveer.10 gram verse tijm
Opmerkingen:
- Kun je vervangen door Kabeljauwhaasjes of Pangasius filets zijn goede keuzes. Maar ook Zalm is heerlijk.
- De vis moet echt gaar zijn, voordat je hem gaat serveren. Hij is dan ondoorzichtig en wit. En als je er met een vork in prikt, valt hij makkelijk uit elkaar. De kooktijd ligt rond de drie minuten, maar is afhankelijk van de dikte van je vis.
- Kruiden: Geven extra smaak aan de saus. Peterselie, dille en rozemarijn zijn goede keuzes.
- Kookroom: Wil je een nog romigere saus. Vervang de kookroom dan door slagroom of crème fraîche.
- Erg lekker: Voeg wat Hollandse garnalen toe aan de witte wijn saus.
- Romiger: Vervang de kookroom dan door slagroom of crème fraîche.
- Koelkast (Saus): De saus kun je al eerder maken. Bewaar hem afgedekt in de koelkast tot twee dagen van tevoren. Verwarm hem al roerend op laag vuur, totdat hij warm is.
- Koelkast (Restjes Kabeljauw met witte wijnsaus): Bewaar maximaal 2 dagen luchtdicht verpakt.
- Diepvries: Dit recept kun je niet invriezen, omdat de saus dan kan gaan schiften.
- Opwarmen:
- Magnetron: verwarm de vis met saus met 30 seconde intervallen tot hij heet is. Roer tussentijds door.
- Koekenpan: Voeg twee eetlepels water toe en verwarm op laag vuur, terwijl je af en toe roert, tot hij heet is. Haal dan meteen van het fornuis af anders kan je vis droog worden.
Joke says
Het recept is net zo lekker als het is geschreven, dank je wel!
Andréa says
Leuk om te horen en helemaal mee eens!