Deze witlofsalade met appel is een klassieker. Fijngesneden witlof met blokjes appel, rozijnen en fijngehakte walnoten. Een recept dat snel en makkelijk te maken is, het staat binnen 10 minuten op tafel. En het is tegelijkertijd heerlijk fris en vrolijk om te zien met al die kleuren. Dit is de salade die je altijd kunt serveren.
Soms heb je zin in een frisse en gezonde salade. Maar geen zin in ijsberg, rucola of andere sla soort. Dan heb ik hier een superlekkere recept voor je: witlofsalade met appel. Een frisse en knapperige salade met heel veel lekkers.
Want naast appel, voeg ik een uitje, kaas, walnoten en rozijnen toe. En een heerlijke honing mosterd yoghurt dressing zorgt voor een romige smaak. Echt een gezond bijgerecht dat je maar blijft maken.
Een frisse en romige klassieker: witlofsalade met appel, walnoot en rozijnen. Deze kleurrijke salade ga je nog vaak maken!
Een frisse en romige salade maken
Dit heerlijke recept voor het maken van een salade met witlof is afkomstig van het blog van Eva, Eefkooktzo toegewezen. En ik besloot even op haar blog rond te neuzen. En toen ik dit heerlijke salade recept tegenkwam en ik nog wat stronkjes witlof in mijn koelkast had liggen, was de keuze zo gemaakt.
- Appel - Appel zorgt voor een lekker fris accent. Ik gebruik een zoete appel, zoals Elstar of Pink lady. Wil je geen appel, dan kun je deze ook vervangen door partjes mandarijnen of druiven.
- Witlof - Heerlijke verse witlof. Bewaar hem in de koeling in het donker tot gebruik. Je kunt witlof ook vervangen door roodlof (wat een mooie kleuren krijg je dan). Je kunt witlof eventueel ook vervangen door boerenkool.
- Kaas - In dit recept is belegen kaas gebruikt. Maar je kunt ook kiezen voor een zoute feta kaas en zelfs voor blauwe kaas.
- Honing en gember - Zorgen voor het zoetje in de dressing, zonder te overheersen. Je kunt dit vervangen door een ander vloeibare zoetstof zoals maple syrup of golden syrup.
Stap 1 - Bereid alles voor
- Wel de rozijnen 5 minuten in heet water en dep ze daarna droog.
- Snij het kontje van de witlof en verwijder de bittere kern. Snijd de witlof vervolgens in reepjes en was hem.
- Was de appel en verwijder het klokhuis van de appel en snijd in kleine blokjes van ½ x ½ cm (schillen is niet nodig).
- Leg de plakjes kaas op elkaar en snij eerst in repen van één cm breed en vervolgens in vierkante blokjes.
Stap 2 - Maak de romige yoghurt dressing
- Doe de yoghurt in een kleine kom en schep de mayonaise erbij.
- Voeg een eetlepel mosterd toe.
- Schenk de honing en gembersiroop in de kom.
- Doe ook de olijfolie in de kom en breng op smaak met zout en peper. Meng alles goed.
Stap 3 - Voeg de ingrediënten bij elkaar
- Doe de witlof en appel in een grote salade kom.
- Verdeel de blokjes kaas erover.
- Snij de lente uitjes in smalle reepjes en doe ze in de kom. Als je ze schuin snijdt zien ze er nog mooier uit.
- Doe de rozijnen in de kom.
Stap 4 - Meng de dressing erdoor
- Giet de dressing bij de salade en meng alles goed door.
- Hak de walnoten in stukjes en strooi erover. Serveer meteen!
Deze salade kun je één dag van te voren maken. Voeg alles toe, behalve de walnoten (die worden zacht als je ze te vroeg toevoegt). Dek de witlofsalade af met plastic folie en bewaar in de koelkast.
Serveer hem bij een BBQ als bijgerecht. Maar ook lekker is als bijgerecht bij een vlees of kip gerecht, zoals bij deze Varkenshaas met appeltjes, Griekse aardappelschotel met gehakt of Zalm met kruidenboter van rode wijn en sjalotjes.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Witlofsalade met appel
- 3 stronken witlof
- 90 gram kaas 3 plakken
- 1 appel Jonagold of Pink lady
- 1 bosui
- 3 eetlepels rozijnen
- 3 eetlepels walnoten
Dressing
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- ⅙ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Doe de rozijnen in een kom met heet water en laat 5 minuten staan. Giet ze af en dep ze droog.
- Snij het kontje van de witlof en halveer. Verwijder de bittere kern. Snij de witlof in dunne reepjes en was de witlof goed.
- Was de appel en verwijder de kern. Snij de appel in blokjes. Je mag de schil laten zitten. Snij ook de kaas in kleine blokjes.
- Hak de walnoten fijn. Snij de bosui in kleine reepjes.
Dressing
- Doe de Griekse yoghurt, mayonaise en mosterd in een kom.
- Schenk de gembersiroop, honing en olijfolie erbij.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Roer alles goed door.
Witlofsalade met appel
- Doe de witlof in een salade schaal en schep de kaas en appel erbij.
- Verdeel de bosuitjes en rozijnen over de salade.
- Schenk de dressing bij de salade en meng alles door.
- Bestrooi met walnoten en serveer meteen.
J. de Heer says
42 kcal per portie ?
Bedoel je niet 420 kcal?
3 voorgesneden plakken kaas wegen ca. 60 g;
is gemiddeld 240 kcal : 4 = 60 kcal per persoon. Dat is alleen de kaas.
Verder heerlijk recept,een 'gouwe ouwe' was uit mijn repertoire verdwenen, maar nu gelukkig weer terug.
Andréa says
Bedankt voor je reactie, mijn excuus dat het even duurde. De berekening is automatisch en daar was iets verkeerds gegaan. Het duurde even voordat we dat opgelost hadden, maar het is nu up to date. Geniet van de witlof salade
carine says
WOW, lekker hoor.... en ik had "niet" in huis:
- gembersiroop (wel chineese bakgember, heel fijn gesneden, ongeveer een eetlepel ook en ik werd lekker "zen van" hakken en snijden en met de honing even laten staan, haha)
- walnoten (wel amandelen, even geroosterd prima!)
- lente ui (wel rode en gewoon, koos voor de kleinste rode...)
Eindresultaat, net even een klein schaaltje als "amuse" genomen, heeeerlijk. Ik kan niet wachten tot straks als de smaken nog meer in elkaar getrokken zijn.
Als ik het "niet meer weet" en wel eens wat anders wil (in dit geval met de witlof die ik vaak grill peper zout klaar) dan zoek ik meestal met zoekwoorden wat mij lekker lijkt bij elkaar en wat ik in huis heb. Dat was nu witlof, appel, rozijnen, amandelen. Ik kwam daarmee op deze blog. Dus je bent ook goed vindbaar!
Goed hoor! ga zo door!
anja maerten says
vooral de dressing was heerlijk ...ik had met wat ananas en manderijnen uit blik dus heb ik de honing weggelaten ....de sla bak werd bijna uitgelikt ...met een stokbroodje erbij een heerlijke maaltijd !!!!