Gekruide Gebakken Aardappels met verse groene kruiden is een van mijn favoriete bijgerechten. Ze zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. En zo heerlijk smaakvol. En samen met de knoflook-yoghurtsaus is het een echte traktatie. Als avondeten kun je ze eten met geroosterde groenten en vis, of een lekker stuk braadvlees. Een makkelijk, simpel gerecht en lekker recept!
Gekruide Gebakken Aardappels
Wij houden van aardappels. Het is één van de meest favoriete bijgerechten. En zo eten we een paar keer per week aardappelen. Gewoon omdat we zoveel van ze houden.
Maar ik ben niet alleen van gekookte aardappelen. Nee, ik hou van wat afwisseling. Soms maak ik Hasselback-aardappelen, gezonde frietjes of aardappelen uit de oven. En vandaag maakte ik dit recept voor de beste gebakken aardappeltjes die ik ken.
De aardappels zijn heerlijk op smaak gebracht met groene kruiden en kerrie. En ik serveer het graag met een knoflook yoghurtsaus.
En het is een eenvoudig recept om te bereiden. Eén van de belangrijkste tips is dat we al gekookte aardappelen gebruiken (ik neem meestal restjes van de dag ervoor). En daardoor worden de gebakken aardappeltjes zacht van binnen en krijgen ze een knapperige buitenkant. En ze absorberen alle smaken die we aan de pan toevoegen. Het is zo'n makkelijk bijgerecht.
En daarom is dit recept voor gebakken aardappeltjes zo'n topper.
Wat heb je nodig voor Kruidig Gebakken Aardappels met Knoflook Yoghurtsaus?
Om deze Gekruide aardappels met knoflook yoghurtsaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Aardappelen - Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes.
- Groene kruiden - Gebruik verse groene kruiden om wat extra smaak toe te voegen. Peterselie, tijm en bieslook zijn heerlijk. Maar je kunt variëren met rozemarijn, oregano en basilicum; Ze zijn verrukkelijk in dit recept.
- Ui - Gebruik sjalot of zoete gele ui en bak tot deze glazig is. Dit zal extra smaak geven aan de aardappelen.
- Boter - Ongezouten boter wordt gebruikt om de aardappelen in de pan te bakken. Het geeft ze een volle botersmaak. Je kunt kiezen voor plantaardige olie, arachideolie, olijfolie of een mengsel van boter en olie (50:50 %).
- Kerriepoeder - Kerriepoeder is een mengsel van kruiden. Gember, kardemom, koriander, kruidnagel, kurkuma, komijn en peper zijn de meest voorkomende. Het is pittig en smaakvol.
- Yoghurt - De basis voor de heerlijke yoghurt-knoflooksaus die je bij deze gebakken aardappelen kunt serveren. Gebruik bij voorkeur volle yoghurt of Griekse Yoghurt.
- Knoflook, paprikapoeder, zout en peper - kruiden om je knoflook-yoghurtsaus op smaak te brengen. Simpel en erg smaakvol.
Hoe maak je zelf de lekkerste gebakken Aardappeltjes?
Een printbaar recept met stap-voor-stap-beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Begin met het bereiden van de knoflook yoghurtsaus door de ingrediënten te mengen. Zet de saus daarna minimaal een uur in de koelkast om op smaak te komen.
- Kook de aardappelen gaar (in ongeveer 20 minuten). Of gebruik de overgebleven aardappelen van de dag ervoor en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd in blokjes, partjes of plakjes (wat je maar wilt). Smelt boter in een grote koekenpan en bak de sjalot op middelhoog vuur ongeveer 3 minuten glazig.
- Voeg de aardappelen, kerriepoeder, zout en peper toe aan de pan. Bak tot je knapperige aardappelen van buiten hebt die nog zacht van binnen zijn (in ongeveer 10 minuten). Roer af en toe.
- Zet het vuur uit en voeg de verse kruiden toe aan de pan. Meng. Serveer de gekruide gebakken aardappelen met de knoflook-yoghurtsaus. Het is het perfecte bijgerecht met veel smaak.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Knoflook Yoghurt Saus
- 250 ml yoghurt volle of Griekse
- 2 teentjes knoflook
- ⅛ theelepel paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
Gekruide Gebakken Aardappels
- 1000 gram aardappels kruimige
- 1 eetlepel boter
- 1 sjalotje gesnipperd
- 1 theelepel kerriepoeder
- zout en peper naar smaak
- 1 eetlepel bieslook gesnipperd
- 1 eetlepel tijm blaadjes van het takje gerist
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Knoflook Yoghurt Saus
- Doe de yoghurt in een kom en knijp de knoflook er boven uit.250 ml yoghurt, 2 teentjes knoflook
- Meng het paprikapoeder, zout en peper naar smaak door de saus en dek af.⅛ theelepel paprikapoeder, zout en peper
- Laat minimaal een uur op smaak komen in de koeling.
Gekruide Gebakken Aardappels
- Schil de aardappels en kook ze gaar in 20 minuten of gebruik restjes gekookte aardappels van de dag ervoor.1000 gram aardappels
- Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.
- Snij de aardappels in blokjes, wedges of schijfjes.
- Smelt de boter in de pan en bak het sjalotje 1-2 minuten.1 eetlepel boter, 1 sjalotje
- Voeg dan de aardappelblokjes, kerriepoeder en zout en peper naar smaak toe.1 theelepel kerriepoeder, zout en peper
- Bak de aardappels tot ze krokant aan de buitenzijde zijn en nog zacht van binnen, in ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur.
- Zet het vuur uit en strooi de verse kruiden (bieslook, tijm en peterselie) over de aardappels. Meng alles goed door.1 eetlepel bieslook, 1 eetlepel tijm, 1 eetlepel peterselie
- Serveer met de knoflook yoghurt saus
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de aardappeltjes afgedekt met plastic folie, maximaal twee dagen in een luchtdichte trommel.
- Diepvries - Doe de aardappelen in een diepvriesdoos en vries ze in. Zo kun je ze maximaal drie maanden bewaren. Je hoeft ze niet te ontdooien voordat je ze weer opwarmt.
- Opwarmen - Verwarm ze opnieuw in een koekenpan met een beetje boter op middelhoog vuur. Of bak de aardappelen in de Airfryer of gebruik een magnetron om ze op te warmen.
Geef een reactie