Zoek je naar een makkelijk, smakelijk en uniek recept voor een speciale gelegenheid? Probeer dan eens Garnalen met Ei uit de Stoomoven. Met deze unieke twist op de klassieke Oeuf en Cocotte - garnalen in plaats van ham of spek - en bereid in een stoomoven in plaats van in de oven, wordt het een gerecht dat zeker indruk zal maken.
Verras je gasten met Garnalen met Ei uit de Stoomoven
Nu ik mijn eigen stoomoven heb, wil ik daar natuurlijk wel lekkere recepten mee maken. En deze Garnalen met Ei uit de Stoomoven, ook wel bekend als Oeufs en Cocotte, zijn makkelijk te maken en heerlijk. Ik hou van eiergerechten voor het ontbijt, omdat ze zo licht zijn. En deze klassieker uit Frankrijk is heerlijk om te maken met de Paasdagen.
Een Unieke Twist op Oeuf en Cocotte!
Met slecht een paar ingrediënten, verse garnalen, eieren, cottage cheese en geraspte kaas, maak je een licht, romig en kazig ontbijtje dat bij elke hap naar meer smaakt. En met een stoomoven is hij heel makkelijk en snel klaar. En je kunt met dit recept meerdere eitjes tegelijkertijd klaar maken. Ideaal dus voor een zondags ontbijt of brunch (denk aan Pasen of Kerstmis). En heb je geen stoomoven, dan is dat geen probleem. Kijk bij de tips hoe je dit heerlijke eitje in cocotte dan eenvoudig maakt.
Ben je op zoek naar meer ontbijt inspiratie, kijk dan op deze pagina met warme ontbijtrecepten, zoals omelet met zalmsnippers en bieslook, wafels met frambozen en mascarpone, en pannenkoeken met aardbeienjam.
Wat heb je nodig voor Oeuf en Cocotte eieren met Garnalen?
Om deze Garnalen met Ei uit de Stoomoven te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Cottage cheese - Ook wel Hüttenkäse of gewoon Huttenkaas genoemd, is een kaas, met een milde en frisse smaak, lijkend op kwark met een korrelige structuur.
- Eieren - Eén van de hoofdbestanddelen (natuurlijk), gebruik een Ei maat L. Probeer bij het breken van het ei, de dooier intake te houden.
- Geraspte kaas - Gebruik een belegen kaas voor lekker veel smaak.
- Garnalen - Bij deze oeufs en cocotte heb ik gekozen voor Hollandse garnalen. Je kunt ook de grote garnalen gebruiken. Zorg er wel voor dat je de schaal (kop en staart) en het darmkanaal vooraf hebt verwijderd.
Hoe maak je dit Stoomoven Eierpotje met Garnalen Recept?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng de cottage cheese met de helft van de geraspte kaas.
- Verdeel het kaasmengsel over de Ramekins.
- Breek voorzichtig een eitje boven elk schaaltje, waarbij je de eidooier heel houdt.
- Verdeel de garnaaltjes over de eierpotjes, en breng op smaak met zout en peper. Zet in de voorverwarmde stoomoven van 100 °C gedurende 8 minuten. Serveer meteen.
Heerlijk als onderdeel van een Paasbrunch met heerlijke bramenjam met Oregano, limoen muffins en romige radijs sandwiches. Of serveer met soldaatjes (heerlijke geroosterde broodvingers). Snij je brood in repen en rooster die goudbruin in een koekenpan waarin je een beetje boter hebt laten smelten. Of serveer met 'gewoon' geroosterd brood. En dip het brood in de eidooier (dat is echt lekker).
Garneer de garnalen met ei uit de stoomoven met peterselie.
Tips en Variaties
- Cottage cheese: kan ook vervangen worden door zure room of crème fraîche.
- Garnalen: Vervang door uitgebakken spekjes, hamblokjes of gerookte zalm. Je kunt het ook vervangen door champignons voor een vegetarische variant (bak de champignons voor het toevoegen even aan in een koekenpan)
- Stoomoven: Je gebruikt stoom om de oeufs en cocotte zo gelijkmatig mogelijk te laten garen.
- Geen stoomoven?: Geen probleem. Zet de schaaltjes in een ovenschaal (waar ze in passen, of gebruik twee ovenschalen) en vul die voor de helft met koken water. Zet die voorzichtig in een oven van 100 °C en laat in 8 minuten garen.
- Ook lekker: Laat 50 gram spinazie slinken in een koekenpan (met wat aanhangend water) en doe dat in de potjes.
Het is een Franse klassieker, waarbij je de eieren langzaam gaart in een waterbad. Er wordt vaak room en kaas aan toegevoegd. En andere vulling zoals garnalen, ham, spekjes, tomaat, courgette blokjes, champignons en nog veel meer.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- Stoomoven of Oven met een ovenschaal
- 4 Ramekins
Ingrediënten
- 100 gram cottage cheese
- 100 gram geraspte kaas belegen
- 4 eieren maat M
- 50 gram Hollandse garnalen
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng de cottage cheese met de helft van de geraspte kaas.100 gram cottage cheese, 100 gram geraspte kaas
- Verdeel dit over de ramekins.
- Breek in elke ramekin een ei, probeer de dooier heel te houden.4 eieren
- Verdeel de garnaaltjes erover.50 gram Hollandse garnalen
- Breng op smaak met zout en peper.zout en peper
- Zet in de stoomoven en stoom 8 minuten bij 100 °C. Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Cottage cheese: kan ook vervangen worden door zure room of crème fraîche.
- Garnalen: Vervang door uitgebakken spekjes, hamblokjes of gerookte zalm. Je kunt het ook vervangen door champignons voor een vegetarische variant (bak de champignons dan even aan)
Geef een reactie