Gevulde Rollade uit de Oven is een van de lekkerste rollade recepten. Dit ouderwets stukje vlees in een heel nieuw jasje. Heerlijk gevuld met noten, ui en kruiden. Het is budgetvriendelijk, makkelijk te maken en lukt altijd. Het vlees is heerlijk sappig en een onweerstaanbaar lekkere smaak.

Gevulde Rollade uit de Oven
Vroeger toen we jong waren en kerst vierden stond er altijd een rollade op het menu. Niet mijn favoriete stukje vlees, vaak erg droog. Dat moet toch anders kunnen?
Dat kan! Deze gevulde rollade die je in de oven maakt is mals, sappig en heerlijk van smaak. De vulling van hazelnoten, rode ui met een mosterd honing marinade heeft een mooie smaak met een bite. De buitenzijde van de rollade smeer je in met mosterd en wat tijm. Dit is echt een toprecept. En het is makkelijk te maken. Binnen 10 minuten staat het in de oven. Je kunt de rollade zelfs al een dag vooraf vullen en dan hoef je hem alleen nog maar in de oven af te bakken.
En wil je nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan ook eens naar de overheerlijke Beef Wellington, Biefstuk Chimichurri, of een heerlijk gehaktbrood met rode bessen glaze.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Gevulde Rollade met Mosterd Honing Vulling?
Om deze Gevulde Rollade uit de Oven te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Hazelnoten - Hebben een zoete, boterachtige smaak. Hak ze in kleine stukjes.
- Rollade - Letterlijk gerold vlees, ook wel Roulade (Franse Rouler wat rollen betekent) genoemd. Het kan gemaakt worden van varken, kip en rundvlees.
- Honing - Geeft een licht kruidig zoetje.
- Boter - Voor een romige smaak
- Tijm - Gebruik verse tijm om veel smaak te geven aan deze gevulde rollade. Je kunt de tijm ook door rozemarijn vervangen.
- Knoflook - Voor extra smaak.
- Rode ui - Geeft de vulling een zoete licht scherpe smaak.
- Mosterd - Geeft smaak en pit aan het vlees.
Hoe maak je Gevulde Varkensrollade uit de Oven?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Smelt boter in de pan en fruit de ui en knoflook aan. Voeg de hazelnoten, honing en de mosterd toe en strooi er wat tijm door. Fruit 2 minuten. Zet even opzij.
- Snij de rollade open (niet helemaal door en door en maak ook twee inkepingen naar de zijkant (zie de foto). Zo krijg je een mooi groot oppervlak voor je vulling. Tip: leg het vlees op het bindtouw voordat het gevuld is. Zo heb je weinig geknoei.
- Stop de vulling in de holte van de rollade en druk de bovenkanten dicht. Bindt de touwtjes strak vast, zodat de rollade niet openklapt tijdens het bakken. Smeer de buitenzijde in met de mosterd en bestrooi rijkelijk met zout en peper. Smelt boter in de pan en bak de rollade 5 minuten aan beide zijden.
- Leg de rollade in een ovenschaal en schenk de gesmolten boter die is achtergebleven in de pan (met evt. Nog wat restjes vulling) over de rollade. Dek af met aluminiumfolie en bak de rollade 45 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C of tot de kerntemperatuur 70 °C is. Haal uit de oven en pak de rollade even in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Snij dan in plakken en serveer.
Strooi eventueel nog wat verse blaadjes tijm op de rollade voor garnering.
Dit is lekker met spruitjes met sinaasappelglazuur en pecannoten of rode kool uit de slowcooker. En ik serveer er graag hasselback potatoes bij (zo lekker!).
Tips en Variaties
- Zelf rollade maken? Bestel dan bij de slager ongeveer 500 gram varkensfilet aan één stuk. Snij dan zo door zodat je één grote lap hebt en rol die op.
- Minirollades? Maak die van karbonade zonder bot. Sla het vlees wat platter met een vleeshamer. Vul en rol op.
- Door de rollade eerst aan te bakken voor je hem in de oven gaart, voorkom je dat hij droog wordt. Ook dek je de rollade af met aluminiumfolie.
- De rollade is gaar als de vleesthermometer 70 °C weergeeft in het midden van de rollade (in de kern). Heb je geen thermometer, dan kun je een gaatje met een saté prikker in het midden prikken (ongeveer tot halverwege). Druk voorzichtig op de rollade tot er wat vocht uitkomt. Is dit helder dan is de rollade gaar.
- Vul de rollade al een dag vooraf. Bindt hem met touw vast en rol hem strak in plastic folie, dan houdt hij goed vorm. De dag erop verwijder je de folie en kun je hem meteen aanbakken uit de koelkast.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Gevulde Rollade uit de Oven
Apparatuur
- Keukentouw
- aluminiumfolie
Ingrediënten
- 1 eetlepel roomboter
- 2 rode uien, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 2 eetlepels hazelnoten, fijngehakt
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel honing
- ½ theelepel gedroogde tijm
- 800 gram rollade
- 1 eetlepel mosterd
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel peper
- 1 eetlepel roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Smelt boter in een koekenpan op gemiddeld vuur en bak het uitje met de knoflook, gedurende 3 minuten tot hij glazig is.1 eetlepel roomboter, 2 rode uien, 1 teentje knoflook
- Schep de hazelnoten, mosterd, honing en tijm door het knoflook-ui mengsel en bak 2 minuten mee. Zet even terzijde.2 eetlepels hazelnoten, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel honing, ½ theelepel gedroogde tijm
- Leg strengen touw voor je neer (vier tot vijf) in de breedte van je rollade (blijf 1 cm uit de rand).
- Leg de rollade erop en snij horizontaal een keer in, maar niet helemaal door en door (ongeveer 1 cm uit de rand.)800 gram rollade
- Klap het vlees een beetje op en maak op de helft van elk snijvlak nog een inkeping tot ongeveer 1 cm uit de kant.
- Vul het vlees met de ui mix.
- Druk het vlees dicht en bindt ook het touw strak om de rollade zodat hij goed zijn vorm houdt.
- Bestrijk de buitenkant van het vlees met mosterd en bestrooi met zout en peper.1 eetlepel mosterd, ½ theelepel zout, ¼ theelepel peper
- Smelt boter in de koekenpan en bak het vlees aan beide zijden vijf minuten tot hij mooi bruin is.1 eetlepel roomboter
- Leg in de ovenschaal en dek die af met aluminiumfolie.
- Bak de rollade 45 minuten of tot hij een kerntemperatuur van 70 °C heeft bereikt.
- Haal uit de oven en verpak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
- Snij in plakken en serveer.
Opmerkingen
- Bestel dan bij de slager ongeveer 500 gram varkensfilet aan één stuk. Snij dan zo door zodat je één grote lap hebt en rol die op.
- Mini rollades? Maak die van karbonade zonder bot. Sla het vlees wat platter met een vleeshamer. Vul en rol op.
- Koelkast - Je kunt een groot deel van de rollade al een dag van tevoren voorbereiden. Maak de vulling, stop die in de rollade en bindt vast. Smeer de buitenzijde in met mosterd, zout en peper. Pak nu strak in plastic folie (zo houdt hij zijn vorm goed). Zo kun je tot een dag vooraf de rollade maken.
- Koelkast (na bereiding) - De rollade is afgedekt tot twee dagen houdbaar.
- Diepvries (na bereiding) - Bewaar de rollade in een diepvrieszak of doos tot maximaal 2 maanden.
Geef een reactie