Sappig vlees omhult met een smakelijke paté en verpakt in flensjes en bladerdeeg. Niet voor niets een klassieke Beef Wellington recept. Maar dit keer zonder paddenstoelen, superlekker!
Beef Wellington ontbrak nog op dit blog en daar wilde ik graag verandering in brengen. Er was echter 1 maar, in de klassieke versie komen paddenstoelen voor. En vanwege mijn vervelende intolerantie kan ik die niet eten. Vaak, en nu dus ook, vervang ik dat door zongedroogde tomaten. Wil je dit recept dus echt klassiek maken dan vervang je de zongedroogde tomaten met 100 gram Portobello paddestoelen. Maar ik kan je verzekeren, de vervanging van de paddenstoelen met zongedroogde tomaten is zeker ook heel lekker.
Tips
- Door een crêpe tussen het vlees en het bladerdeeg te leggen, trekken de sappen nog beter in het vlees en blijft het bladerdeeg mooi krokant. Crêpes bakken is niet heel moeilijk, dus laat je er niet door afschrikken.
- In het originele recept werd gebruik gemaakt van ganzenlever. Niet echt iets waarvoor ik wil kiezen. Dus ben ik voor een paté van kip gegaan.
- Gebruik een kern thermometer om zeker te weten of het vlees de juiste garing heeft. Wanneer die 57 graden Celsius aangeeft is het goed.
Vervangers
- Vervang de zongedroogde tomaten door 100 gram Portobello paddenstoelen
- Wanneer je toch paddenstoelen gaat gebruiken kun je ook voor een paté met truffel kiezen.
Budget vriendelijke
versie
- In dit recept gebruik je ossenhaas. Maar wist je dat het ook heel lekker is om te maken met varkenshaas. Vervang dit recept dan door 2 varkenshaasjes die je halveert.
- Vervang het sjalotje voor een fijngesnipperd half uitje.
- Plant verse peterselie, bieslook en basilicum in een pot. Hier ga je maanden plezier van hebben en, wanneer je deze plantjes haalt bij een goedkopere super, ben je uiteindelijk veel goedkoper uit.
- Gebruik in plaats van volle melk, halfvolle melk en in plaats van boter margarine voor de crêpes.
- Gebruik een roompaté voor dit recept.
De prijs van deze budget vriendelijk variant bedraagt €2.55 per persoon.
Lekker
erbij
- Je kunt de binnenzijde van de crêpes beleggen met plakjes salami voor een extra pitje.
- Serveer de Beef Wellington met een heerlijke champignonsaus. Dat gaat heel goed samen met dit lekkere stukje vlees.
Bewaaradvies
- Maak de Beef Wellington een dag van te voren, maar bak ze niet af. In plaats daarvan verpak je elke wellington in plastic folie en bewaar je ze in de koeling. Voordat je ze de dag erop in de oven afbakt, haal je ze 30 minuten van te voren uit de koeling zodat ze goed van temperatuur zijn.
- Verder kun je Beef Wellington niet bewaren. Door het bladerdeeg wordt dat niet lekker en verandert de structuur.
Andere lekkere feestelijke vlees
recepten
- Eendenborstfilet met honing balsamico saus
- Saltimbocca torentje
- Kalkoenfilet gevuld met cranberries
- Entrecote in sesam soja saus
It's a good taste!
Recept klassieke Beef
Wellington
📖 Recipe
RECEPTKAART
Klassieke Beef Wellington
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Duxelles
- 2 eetlepels boter , ongezouten, kamertemperatuur
- 1 eetlepel olie
- 25 gram sjalotjes , fijngesneden
- 50 gram zongedroogde tomaatjes, of 100 gram Portobello paddenstoelen, fijngehakt
- zout en peper , naar smaak
- 1 eetlepel peterselie , fijngehakt
Crêpes
- 70 gram bloem
- snufje zout
- 2 eieren , Maat L
- 180 ml volle melk
- 30 gram boter , ongezouten
Beef Wellington bereiding
- 4 stuks Ossenhaas
- zout en peper k, naar smaa
- 1 eetlepel olie
- 180 gram paté , voorkeur kippenlevers
- 10 vellen bladerdeeg , ontdooid
- 1 ei, licht geklopt
- 1 theelepel boter , ongezouten, kamertemperatuur
Instructies
Duxelles
- Verhit een koekenpan met de boter en olie.
- Voeg de sjalotjes toe en bak tot ze glazig zijn (ongeveer 3 tot 4 minuten).
- Voeg de zongedroogde tomaten toe en bak ongeveer 10 minuten. (Gebruik je paddestoelen bak dan tot de paddenstoelen gebakken zijn, ongeveer 15 minuten)
- Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Meng de peterselie door de duxelles.
Crêpes
- Meng in een kom de bloem en het zout.
- Maak een holletje in het midden en breek de eieren hierboven.
- Schenk 4 eetlepels melk erbij en roer alles goed door tot een glad beslag.
- Verdun het beslag dan met de resterende melk.
- Smelt de boter in een koekenpan.
- Haal 1 eetlepel boter uit de pan en meng dit door het beslag.
- Schenk 4 eetlepels beslag in de pan en beweeg die heen en weer zodat het beslag zich goed over de pan verspreidt.
- Bak de crêpe ongeveer 1-2 minuten aan die zijde en draai hem dan om. Bak nogmaals 30 seconde.
- Vervolgens haal je de crêpe uit de pan en bewaar je hem op een bord.
- Maak ook van de rest van het beslag crêpes.
Beef Wellington bereiding
- Haal de biefstuk een half uur voor bereiding uit de koeling. Zo bakt hij gelijkmatiger.
- Dep het vlees droog en maak op smaak met zout en peper.
- Verhit de olie in de koekenpan en bak de biefstukken aan alle zijden bruin (hij hoeft niet door en door gaar te zijn.), ongeveer 4 minuten.
- Leg de biefstukken op een bord en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Meng in een kom de paté met de duxelles met een vork tot je een pasta krijgt.
- Leg een crêpe voor je en besmeer die met ¼ deel van de paté.
- Leg de biefstuk in het midden en vouw de crêpe eromheen.
- Snij het teveel aan crêpes weg.
- Herhaal dat voor alle biefstukken.
- Leg dan twee velletjes bladerdeeg voor je, net overlappend.
- Druk de naad goed dicht.
- Leg de biefstuk in het midden en rol het bladerdeeg er los omheen. Druk de naden goed dicht.
- Bestrijk met het geklopte ei en leg op een bakplaat (bekleed met bakpapier) waarbij je de naad naar de onderkant legt.
- Leg de Beef Wellington tenminste 15 minuten in de koeling om het vlees te laten rusten.
- Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius.
- Snij met een scherp mes inkepingen in het bladerdeeg.
- Doe de beef Wellington in de oven en verlaag de temperatuur van de oven meteen naar 220 graden Celsius.
- Bak 10 minuten en verlaag dan de temperatuur verder naar 200 graden Celsius.
- Bak de Beef Wellington tot de vleesthermometer een kerntemperatuur van 57 graden Celsius aangeeft, ongeveer na 20 tot 25 minuten.
- Haal de Beef Wellington uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Smakelijk!
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- koekenpan
- Bakplaat
- Bakpapier of bakmat
- Mixer, staafmixer
Geef een reactie