Proef de harmonie van smaken bij deze roerbak spruitjes met sinaasappel. De spruitjes hebben een heerlijke bite en gecombineerd met de frisse sinaasappel balsamico saus en knapperige pecannoten een heerlijk bijgerecht dat je in een handomdraai maakt in de wok.

Heerlijke Roerbakspruitjes met Sinaasappel vol Smaak
Spruitjes, toen ik klein was, vond ik ze niet zo lekker als nu. Ze hadden zo'n specifieke smaak dat me niet beviel. Maar toen ik volwassen werd, ben ik ze echt gaan waarderen. En nu is het een van mijn favoriete groenten. Jammer genoeg zijn de kinderen nog niet volwassen.
Maar toen ontdekte ik deze roerbak spruitjes. Eerst krokant gebakken en vervolgens in een heerlijke sinaasappel balsamico saus op smaak gebracht. En de knapperige pecannoten maken deze groenten helemaal af.
Nu denk je misschien dat dit een complex recept is, maar dat is het juist niet. Deze smaakvolle spruitjes staan al binnen 20 minuten op tafel. En zelfs de kinderen vonden het een geslaagde twist. Deze gaan zeker nog vaker op tafel komen!
Wat heb je nodig voor Spruitjes met Pecannoten en Sinaasappel?
Om deze Roerbak Spruitjes met Sinaasappel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Boter: Om de spruitjes in te bakken en het geeft een romige saus.
- Spruitjes: Zijn groenten uit de volle grond en bevatten veel vitamine C. Ze hebben een mild bittere koolsmaak. Ze zijn in verschillende groottes te koop, maar omdat je ze deze keer roerbakt gebruik je de kleine varianten.
- Honing: Voor het zoetje in de saus.
- Sinaasappel: Van de sinaasappel gebruik je zowel de schil en rasp die een lichte citrus smaak aan de saus geven.
- Balsamico crème: Heerlijke balsamicoazijn die is ingekookt tot een siroop (of crème zoals in de naam staat) daarmee wordt hij fluweelzacht en voller van smaak.
- Pecannoten: De heerlijke nootachtige smaak combineert goed met de zoete sinaasappel en knapperige spruitjes. Je kunt het ook vervangen door walnoten.
Hoe maak je Roergebakken Spruitjes met Sinaasappel?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Maak de spruitjes schoon door de onderkant van de spruitjes te snijden. Verwijder vervolgens de buitenste blaadjes. Spoel alles af onder de kraan.
- Smelt boter in een wok en voeg de spruitjes toe. Roerbak 8 tot 10 minuten op gemiddeld vuur, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken.
- Zet het vuur laag en voeg extra boter, honing, balsamico crème, sinaasappelsap en rasp toe aan de spruitjes en roerbak nog 3 minuten. Zo worden de spruitjes bedekt met een heerlijke sinaasappel glaze.
- Doe de spruitjes in de serveerschaal en strooi de pecannoten erover. Roer alles goed door elkaar en serveer meteen.
Lekker met een heerlijk stuk vlees en aardappeltjes zoals Kip met sinaasppel tijm saus, Zalm met kruidenboter van rode wijn en sjalotjes en Aardappelgratin met Emmentaler.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Omdat je de spruitjes roerbakt, kunnen ze een beetje bruin worden. Dat is niet erg en geeft een geweldige smaak.
- Pecannoten worden gebruikt als tegenhanger van de zoete sinaasappelglazuur, gebruik daarom gezouten noten.
- Ook lekker: Voeg gedroogde cranberry’s toe of granaatappelpitjes.
- Bacon: Bak spekjes krokant en meng ze door de spruitjes voor een extra bite en meer smaak.
- Gebruik een wok (of grote pan), om de spruitjes gelijkmatig te roerbakken.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Roerbak Spruitjes met Sinaasappel
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter
- 500 gram spruitjes, klein, gewassen
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- 1 theelepel sinaasappelrasp, geraspt
- 2 eetlepels balsamico crème
- 50 gram pecannoten, gezouten
Instructies
- Smelt de boter in een wok en voeg de spruitjes toe.1 eetlepel boter, 500 gram spruitjes
- Roerbak 8 – 10 minuten op gemiddeld vuur tot de spruitjes beetgaar zijn. Je kunt dan met een vork makkelijk in de spruitjes prikken.
- Zet het vuur laag en voeg 2 eetlepels boter, honing, sinaasappelsap, sinaasappel rasp en balsamico crème toe.2 eetlepels boter, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels sinaasappelsap, 1 theelepel sinaasappelrasp, 2 eetlepels balsamico crème
- Roerbak nog eens 3 minuten.
- Zet het vuur af en voeg de pecannoten toe.50 gram pecannoten
- Meng alles goed door en serveer meteen.
Opmerkingen
- Zijn in verschillende groottes te koop, maar omdat je ze deze keer roerbakt gebruik je de kleine variant.
- Omdat je de spruitjes roerbakt, kunnen ze een beetje bruin worden. Dat is niet erg en geeft een geweldige smaak.
- Gebruik een wok (of grote pan), om de spruitjes gelijkmatig te roerbakken
- Voeg gedroogde cranberry’s toe of granaatappelpitjes.
- Bacon: Bak spekjes krokant en meng ze door de spruitjes voor een extra bite en meer smaak.
- Koelkast: Koel de spruitjes snel af en bewaar tot twee dagen afgedekt in de koeling.
- Diepvries: Verdeel de afgekoelde spruitjes op een bakplaat en zet die in de diepvries. Wanneer de spruitjes bevroren zijn, haal je ze van de bakplaat en stop je ze in een diepvrieszak. Zo blijven ze tot drie maanden goed. Ontdooi de spruitjes niet, maar warm ze bevroren op.
- Opwarmen: Roerbak in de koekenpan tot ze warm zijn in boter of verwarm in de magnetron.
Geef een reactie