Traditionele Argentijnse Biefstuk Chimichurri is een gegrilde steak met een heerlijke saus. Het bevat altijd fijngehakte peterselie, op smaak gebracht met andere smaakmakers zoals peper, olie en azijn. En het is heerlijk om te serveren bij een goed stuk gegrild vlees van de BBQ, zoals steak of Rib Eye. De Chimichurri is verfrissend en kruidig en combineert prachtig met de volle smaak van het vlees. Mijn favoriete recept uit de Argentijnse keuken.
Argentijnse Biefstuk Chimichurri
Eerst een beetje geschiedenis (ik ben altijd dol op verhalen over eten). Chimichurri komt oorspronkelijk uit Argentinië en is waarschijnlijk vernoemd naar Jimmy McCurry. Hij is een Ier die zich in de 19e eeuw inzet voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd. Er wordt gezegd dat hij deze saus als eerste heeft klaargemaakt.
Maar Jimmy McCurry was een moeilijke naam voor de Argentijnen om zich correct uit te spreken. En zo vervormt de naam geleidelijk in Chimichurri.
Twee Bekende Varianten
Chimichurri is er in vele smaakvariaties, maar je kunt twee hoofdversies onderscheiden: namelijk zacht en pittig. Beide soorten zijn ongekookt en gebruiken olie en azijn als basis. Het verschil zit hem vooral in het aantal pepers dat aan de saus is toegevoegd (bij de pittige versie zijn natuurlijk veel meer pepers toegevoegd).
De saus kan op het vlees worden gedaan tijdens het grillen of later tijdens het rusten of serveren. Het wordt gegeten bij gegrild rundvlees en worstjes, maar de chimichurri saus is ook heerlijk bij kip of vis. En ik eet het het liefste bij een goed stuk gegrilde steak!
Wat heb je nodig voor Argentijnse Steak Chimichurri?
Om deze Argentijnse Biefstuk Chimichurri zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Biefstuk - Als je een geweldige steak wilt, kun je ossenhaas gebruiken. Het is het malste en mooiste deel van een rund. Kogelbiefstuk is net iets minder mals en de gewone biefstuk heeft het meeste structuur en weefsel. De prijs is ook oplopend. De gewone of Hollandse biefstuk is het goedkoopst en voor de Ossenhaas zul je het meeste betalen. Voor dit recept kun je ook kogelbiefstuk of gewone biefstuk gebruiken.
- Peterselie - fijngehakte peterselie is altijd het hoofdingrediënt in Chimichurri. Andere smaakmakers kunnen variëren, maar zonder peterselie, geen chimichurri. Je kunt gekrulde of platte peterselie gebruiken.
- Rode peper - Ik maak mijn recepten altijd voor het hele gezin, dus ik kies het recept voor zachte chimichurrisaus. Maar als je de pittige versie wilt, voeg dan een of twee extra gesneden rode pepers toe.
- Olijfolie - om de saus glad en vloeibaar te maken.
- Oregano - Dit kruid is licht zoet, en aards. Het heeft een vleugje bitterheid en ruikt geweldig.
- Tijm - Een scherp, muntachtig en aards kruid. Het is heel subtiel van smaak.
- Knoflook - Smaakmaker in de Chimichurri
- Wijnazijn - Dit is een veelgebruikt ingrediënt in Chimichurri. En rodewijnazijn is het meest traditionele zuur dat aan de chimichurri-saus wordt toegevoegd.
- Ui - geeft een beetje pit aan de saus.
- Bieslook - voor een zachte uiensmaak. Het is milder van smaak dan typische rode of gele uien.
Hoe maak je dit Argentijns Chimichurri Recept
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe gesneden rode peper, knoflookteentjes, in vieren gesneden ui, oregano en tijm in een keukenmachine.
- Voeg verse peterselie en bieslook toe.
- Giet olijfolie en azijn in de kom en pulseer tot je een gladde saus hebt.
- Steek de BBQ aan zorg dat hij goed heet is. Bestrijk de steaks met olijfolie en breng op smaak met zout en peper - gril 3 minuten aan elke kant voor een medium gebakken biefstuk. Haal het vlees van de grill en laat het 4 minuten rusten.
Schep wat Argentijnse Chimichurri saus op de biefstuk. Serveer met huisgemaakte friet of Duitse aardappelsalade en een heerlijke rucola salade met pistache noten.
Garneer met extra peterselie
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Chimichurry
- 1 rode peper in grove stukken gehakt
- 2 tenen knoflook ontvelt
- 1 ui ontvelt, in vieren
- 1 theelepel tijm gedroogd
- 15 gram peterselie alleen de blaadjes
- 2 theelepels oregano gedroogd
- 15 gram bieslook
- 75 ml rode wijnazijn
- 100 ml olijfolie
Biefstuk
- 600 gram biefstukken 4 stukken
- ⅛ theelepel peper
- ¼ theelepel zeezout naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Haal de steaks uit de koelkast en laat ze 15 minuten bij kamertemperatuur liggen.600 gram biefstukken
Chimichurry
- Doe de peper, knoflook en ui in de kom van de keukenmachine.1 rode peper, 2 tenen knoflook, 1 ui
- Voeg ook de oregano, tijm, peterselieblaadjes en bieslook toe1 theelepel tijm, 15 gram peterselie, 2 theelepels oregano, 15 gram bieslook
- Schenk de olijfolie en azijn erbij.75 ml rode wijnazijn, 100 ml olijfolie
- Pulseer tot je een gladde saus hebt. Zijn er nog kleine stukjes ui en peper aanwezig dan is dat niet erg.
Grillen biefstuk
- Verwarm de BBQ (of grillpan) tot hij heel heet is.
- Smeer de biefstukken in met olie en breng op smaak met zout en peper⅛ theelepel peper, ¼ theelepel zeezout
- Grill de biefstuk 3 minuten, draai hem dan om en grill nog eens 2 minuten. De biefstuk zal medium gebakken zijn.
- Haal de biefstukken van de BBQ en verpak ze in aluminiumfolie. Laat 4 minuten liggen.
- Dan haal je ze uit de folie en serveer ze met de Chimichurri.
Opmerkingen:
- Als je een geweldige biefstuk wilt, kun je ossenhaas gebruiken. Het is het malste en mooiste deel van een rund. Kogelbiefstuk is net iets minder mals en de gewone biefstuk heeft het meeste structuur en weefsel. De prijs is ook oplopend. De gewone of Hollandse biefstuk is het goedkoopst en voor de Ossenhaas zul je het meeste betalen. Voor dit recept kun je ook kogelbiefstuk of gewone biefstuk gebruiken.
- Haal je steak 15 minuten voor het grillen uit de koelkast. Zo krijg je geen koude plekken in je steak en wordt het vlees gelijkmatig warm.
- Wikkel je biefstuk na het grillen in aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten. De sappen hebben tijd om zich door je vlees te verspreiden en worden malser.
- Koelkast - Bewaar in een luchtdichte verpakking maximaal twee weken in de koelkast. Daarna gaat de smaak achteruit.
- Diepvries - Chimichurri kun je drie maanden invriezen zonder smaakverlies. Laat het ontdooien in de koelkast. Tip: vries in een ijsblokjesvorm en doe de blokjes na het invriezen in een diepvrieszakje of doos. Zo kun je afmeten hoeveel je nodig hebt en ontdooi je de juiste hoeveelheid.
Geef een reactie