Zelf gehaktbrood maken dat is heel makkelijk en erg lekker. En dat is natuurlijk de reden dat dit typische Amerikaanse recept nu langzaam Nederland verovert. Dit gehaktbrood is heerlijk smeuïg, goed van smaak en met een heerlijke glaze van rode bessen gelei. Dit recept is lekker tot het laatste plakje.
Zelf Gehaktbrood Maken
Gehaktbrood, daar heb ik een haat liefde verhouding mee. Ik heb het al vaak gezien op tv in programma's waar het gemaakt werd en dan probeerde ik het volgens recept te maken en.... niet lekker.
Echt ik heb nog nooit een lekker gehaktbrood gegeten. Tot vandaag dan. Dit recept van Matt Preston is echt geweldig. Hij heeft het beschreven in zijn nieuwste boek: Matt Preston's Kookboek, 187 recepten die je gegarandeerd populair maken. Dat is een titel waar je hoge verwachtingen mee schept.
En dit gehaktbrood met heerlijke sinaasappel Port Saus is aangepast naar een recept uit dit boek.
Wat heb je nodig voor Glazed Meatloaf?
Om Gehaktbrood zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Rundergehakt - Rundergehakt heeft een heerlijke smaak en bite. Je kunt ook kiezen voor half-om-half gehakt.
- Saucijs - Om het gehaktbrood smeuïg te krijgen heb je wat vetter vlees nodig. Saucijs, (verse) worst is daar heel geschikt voor. Snij één zijde van de worst open en druk het vlees eruit.
- Rode ui en Knoflook - Geeft extra smaak aan het gehaktbrood.
- Havermout - Vulling voor het gehaktbrood. Het zorgt ervoor dat het smeuïg wordt, bindt en dat je minder vlees nodig hebt (zonder dat je dat merkt).
- Ei - Zorgt voor de binding van het gehakt, zodat het zijn vorm houdt.
- Melk - Melk zorgt voor een romige volle smaak.
- Port - Verstrekte zoete rode wijn. Geeft een zoetje en veel smaak aan de saus.
- Sinaasappel - Het zure element in de saus. Daardoor krijg je een gebalanceerde saus (en niet te zoet).
- Rode bessen jam - Een zoetzure jam met een fruitige smaak. Frambozenjam is ook een goede optie.
- Rode wijnazijn - Een zuurtje voor in de saus. Je kunt eventueel ook wittewijnazijn gebruiken.
- Mosterd - Het 'geheime' ingrediënt in deze saus. Het geeft net dat beetje pit wat deze saus nog lekkerder maakt.
Hoe maak je Gehaktbrood in de Oven?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Haal het vlees uit de worst door het aan één kan open te snijden (of knippen) en het vlees eruit te persen. Doe het worstvlees en de rest van de ingrediënten voor het gehaktbrood in de kom. Kneed het vlees, maar niet te lang. Als je te lang kneedt, wordt het kleverig en het gehaktbrood heel compact.
- Bekleedt een bakplaat met bakpapier en vorm het gehaktbrood daarop. Maak je handen nat, dat gaat beter. Bak het gehaktbrood 30 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C.
- Doe de Port in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen. Voeg dan de rest van de ingrediënten voor de saus toe. Laat zes minuten inkoken. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verdeel in twee porties.
- Haal het gehaktbrood uit de oven en bestrijk met één van de porties Port Sinaasappelsaus. Zet terug in de oven en bak het gehaktbrood.
- Haal het na 30 minuten uit de oven en controleer de kerntemperatuur met een vleesthermometer. Wanneer die 65 °C aangeeft, is het vlees gaar en mag het uit de oven. Anders bak je nog even verder.
- Haal het gehaktbrood uit de oven en verpak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Verwarm de tweede portie saus, voeg nog wat sinaasappel en rasp toe. Snij het gehaktbrood in plakjes en serveer met de saus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Gehaktbrood
- 500 gram rundergehakt
- 500 gram saucijzen varken, of verse worst, enkel het vlees zonder vel
- ½ rode ui gesnipperd
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 125 gram havermout
- 1 ei maat m
- zout en peper naar smaak
- 250 ml melk
Rode bessen sinaasappel saus
- 100 ml Port
- 1 sinaasappel schil in lange dunne reepjes en de vrucht geperst
- 200 gram rode bessen jam of frambozenjam
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 1 theelepel mosterd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gehaktbrood
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Pak een bakplaat en bekleedt hem eerst met aluminiumfolie en vervolgens met een bakpapier.
- In een schaal meng je de 2 soorten vlees, de ui, knoflook, havermout en het ei.500 gram rundergehakt, 500 gram saucijzen, ½ rode ui, 3 tenen knoflook, 125 gram havermout, 1 ei
- Kneed met je handen tot het goed gemengd is. Let op niet te lang anders wordt het gehaktbrood te vast.
- Voeg ⅛ theelepel zout toe, meng nogmaals en schenk de melk er beetje bij beetje bij, terwijl je tussendoor kneedt.250 ml melk
- Pak het gehakt en leg het op de bakplaat. Vorm, met natte handen, een brood van het gehakt.
- Zet het 30 minuten in de oven.
Rode bessen sinaasappel saus
- Breng de Port in een steelpannetje aan de kook.100 ml Port
- Laat 10 minuten sudderen op laag vuur, zodat de Port tot ongeveer 40 ml is ingekookt.
- Voeg dan de rode bessen jam, de helft van het sinaasappelsap, de mosterd, en rodewijnazijn toe.1 sinaasappel, 200 gram rode bessen jam, 2 eetlepels rodewijnazijn, 1 theelepel mosterd
- Laat ongeveer 6 minuten inkoken.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.zout en peper
- Zet het vuur uit.
- Verdeel de saus in 2 porties: de eerste portie gebruik je om het vlees te bestrijken, de tweede portie wordt je saus bij het gehaktbrood.
Glazuur het gehaktbrood
- Haal na 30 minuten het vlees uit de oven en bestrijk met de saus. Zet terug in de oven en bak nogmaals 30 minuten.
- Herhaal het bestrijken met de saus en bak het gehaktbrood verder tot het volledig gaar is (heb je een vleesthermometer, dan moet het vlees 65 °C aan de binnenzijde zijn).
- Haal het gehaktbrood uit de oven, verpak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Serveer het gehaktbrood
- Verwarm ondertussen het andere bakje met saus.
- Voeg de rest van het sinaasappelsap en de schilletjes toe en serveer de hete saus bij het vlees.1 sinaasappel
- Snijdt het vlees aan en serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast - Laat het gehaktbrood afkoelen. Dek het gehaktbrood af en bewaar tot 3 dagen in de koeling. Ook de saus is tot 3 dagen afgedekt in de koelkast houdbaar.
- Diepvries - Verpak het brood in 2 lagen aluminiumfolie en vries in. Zo blijft het tot een maand goed. Laat ontdooien bij kamertemperatuur. Schenk de afgekoelde saus in een diepvriesdoos. Zo blijft het tot een maand goed
- Opwarmen - Gehaktbrood kun je zowel warm als koud opeten. Wil je het verwarmen doe het in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Verwarm 25 minuten bij 180 °C of tot de binnenkant van het gehaktbrood warm is. De saus kun je op laag vuur verwarmen. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik wordt.
Voedingswaarde
Matt Preston's kookboek is mij toegestuurd door Kosmos uitgeverij om te reviewen. De review is van mijzelf en betreft mijn persoonlijke mening. Lees ook de disclaimer voor meer informatie
Geef een reactie