Een heerlijke gevulde kiprollade uit de Oven is echt de feestdis van de avond. Sappige kip gerold om een vulling van roomkaas, pesto en zongedroogde tomaten en vervolgens gerold in ziltige prosciutto. Daardoor krijg je een mals stukje kip wat er vrolijk uit ziet en waarbij elke hap een smaakexplosie in je mond geeft. Een echt feestelijk diner.
Gevulde Kiprollade uit de Oven
Wanneer je rollade zegt, denk je aan Kerst. Ik in ieder geval wel. En de “gewone” rollade is, als je hem goed bereidt, heerlijk mals en sappig.
Maar deze gevulde kiprollade is net dat stapje extra. De sappige kip gecombineerd met een hartige, romige vulling van pesto, roomkaas, kruiden en zongedroogde tomaten is al heel lekker.
Maar door de kip nog in te wikkelen met prosciutto, krijg je een krokante ziltige buitenlaag (die ook nog eens al zijn smaken afgeeft aan de rollade). Echt een gerecht waar je geen genoeg van krijgt en tijdens het proefkoken was deze heel snel op!
En ben je op zoek naar andere hoofdgerechten die echt feestelijk zijn? Denk dan eens aan: gevulde rollade uit de oven, rundertong in Madeirasaus en beenham uit de slowcooker met Maple glaze.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Prosciutto Kiprollade uit de Oven?
Om deze Gevulde Kiprollade uit de Oven te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Kiprollade - Een rollade, of gerold vlees gemaakt van kip. Dit zorgt ervoor dat hij heerlijk mals en zacht is. De kiprollade wordt bij elkaar gehouden door een netje of touw.
- Prosciutto - Is een Italiaanse ongekookte, niet-gerookte en drooggezouten rauwe ham. Je koopt het op de vleeswaren afdeling in dunne plakjes.
- Roomkaas - is een witte romige smeerbare kaassoort. Het heeft een milde smaak. Hier is naturel roomkaas gebruikt.
- Tijm - Gebruik verse tijm om veel smaak te geven aan deze gevulde rollade. Je kunt de tijm ook door rozemarijn vervangen. Zongedroogde tomaten
- Pesto - of pesto alla Genovese is een Italiaanse saus. Hij wordt gemaakt van basilicum, olijfolie, knoflook, zeezout, Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Deze worden heel fijngemalen tot een groene saus.
- Boter - Voor een romige smaak
Hoe maak je Kiprollade met Prosciutto gevuld met Roomkaas Pesto?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Snij de rollade horizontaal open maar niet helemaal door en door. Bestrijk de binnenkant met pesto.
- Verdeel daar de roomkaas, tijmblaadjes en zongedroogde tomaten over.
- Druk de bovenkanten van de rollade dicht en bedek met plakken Prosciutto. Bindt vervolgens de rollade dicht met keukentouw.
- Smelt boter in de pan en bak de rollade aan beide zijden aan. Leg in een ovenschaal en bak nog eens 60 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C tot de kerntemperatuur 70 °C is.
Serveren dit is lekker met bloemkool spek gratin en ovenaardappels met Italiaanse kruiden.
Tips en Variaties
- Wil je saus serveren bij de kiprollade? Denk eens aan een heerlijke Madeirasaus, Cumberlandsaus of Champignonsaus.
- Zelf kiprollade maken? Gebruik 800 gram kipfilet en snij ze horizontaal open (niet door en door) en klap ze open. Leg op een plastic folie en bedek met een tweede folie en sla ze zo plat mogelijk met de vlakke kant van de vleeshamer of een deegroller. Haal het bovenste vel van de folie af en leg de kipfilet zo goed als mogelijk tegen elkaar aan. Verdeel de vulling over de bovenkant en rol dit zo strak mogelijk op. Bedek met de Prosciutto en bindt alles vast met keukentouw. Verpak in plastic folie en laat een uur ‘opstijven’ in de koeling.
- Prosciutto kun je ook vervangen door Katenspek of Parmaham.
- Tip - Leg eerst 4 tot 5 touwtjes, 2 cm korter dan de rollade naast elkaar (verdeel het een beetje). Leg daarop katenspek en vervolgens de kiprollade. Ga dan vullen. Zo hoef je de rollade met vulling niet meer om te draaien.
- De rollade is gaar als de vleesthermometer 70 °C weergeeft in het midden van de rollade (in de kern). Heb je geen thermometer, dan kun je een gaatje met een saté prikker in het midden prikken (ongeveer tot halverwege). Druk voorzichtig op de rollade tot er wat vocht uitkomt. Is dit helder dan is de rollade gaar.
- Vul de rollade al een dag vooraf. Bindt hem met touw vast en rol hem strak in plastic folie, dan houdt hij goed vorm. De dag erop verwijder je de folie en kun je hem meteen aanbakken uit de koelkast.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Gevulde Kiprollade uit de Oven
Apparatuur
- Keukentouw
Ingrediënten
- 750 gram kiprollade
- 2 eetlepels groene pesto
- 2 eetlepels roomkaas
- 2 takjes verse tijm, blaadjes erafgerist
- 5 semi-gedroogde cherry tomaatjes, in stukken gesneden
- 80 gram Prosciutto
- 2 eetlepels roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Snij de kip horizontaal in tot ongeveer 1 cm uit de onderzijde en duw de zijkanten naar buiten.750 gram kiprollade
- Bestrijk de binnenkant met pesto.2 eetlepels groene pesto
- Verdeel daarover de roomkaas, de tijmblaadjes en zongedroogde tomaatjes.2 eetlepels roomkaas, 2 takjes verse tijm, 5 semi-gedroogde cherry tomaatjes
- Vouw de rollade dicht en bedek aan de boven en onderkant met plakjes Prosciutto.80 gram Prosciutto
- Knoop keukentouw om de rollade, zodat hij vorm houdt.
- Smelt boter in de pan en bak de rollade aan beide zijden 3 minuten aan.2 eetlepels roomboter
- Leg de kiprollade in een ovenschaal en zet die gedurende 60 tot 75 minuten in de oven, tot de kip een kerntemperatuur van 70 tot 72 °C heeft.
- Verpak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
- Serveer.
Opmerkingen:
- Koelkast - Je kunt een groot deel van de rollade al een dag vooraf voorbereiden. Maak de vulling, stop die in de rollade. Druk de rollade dicht en bedek de buitenzijde met plakken rauwe ham en bindt vast met keukentouw. Pak nu strak in plastic folie (zo houdt hij zijn vorm goed). Zo kun je tot een dag vooraf de rollade maken.
- Koelkast (na bakken) - De rollade is afgedekt tot twee dagen houdbaar.
- Diepvries (na bakken) - Bewaar de rollade in een diepvrieszak of doos tot maximaal 2 maanden.
Geef een reactie