Bloemkool spek gratin: romige bloemkool gecombineerd met de zoute spek en kaas. Een heerlijke en hartige combinatie.
Het recept is oorspronkelijk uit Around my French table van Dorie Greenspan en door mij aangepast. En het was zalig. Dit recept gaan we zeker vaker maken!
Tips
Controleer de gaarheid van de bloemkool door er met een vork in te steken. De vork moet er makkelijk in en uit gaan. Is dat niet het geval dan is de bloemkool nog niet gaar genoeg. Ook al staat er een tijd bij, zorg ervoor dat je het altijd even zelf checkt, want tijden zijn richtlijnen!
Door na het toevoegen van het roommengsel de ovenschaal goed heen en weer te bewegen, zorg je ervoor dat de saus tussen alle bloemkool terecht komt.
Na 25 minuten controleer je de ovenschotel. Is hij nog niet bruin genoeg, dan zet je hem nog even onder de grill. Bak hem niet verder in de oven, anders kook je de bloemkool kapot.
Voorbereiding
Eerder op de dag of de avond tevoren:
- Snijdt roosjes van de bloemkool, doe ze in een pan en zet ze onder een laag water. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
- Bak de bacon uit en bewaar hem, op een keukenpapier, in een bakje tot gebruik in de koelkast;
- Rasp de kaas en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Recept bloemkool spek gratin
Heb je deze bloemkool spek gratin gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 bloemkool gewassen en in roosjes gesneden
- 150 gram bacon in reepjes gesneden
- 45 gram bloem
- 5 eieren maat L, licht geklopt
- 200 ml slagroom of slankroom
- 250 ml melk volle
- 75 gram geraspte kaas vol van smaak zoals bijvoorbeeld Gruyere of Emmentaler)
- zout en peper naar smaak
- nootmuskaat naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Breng een pan met water aan de kook.
- Kook de bloemkool 10 minuten in het kokende water tot hij beetgaar is (controleer dat door er met een vork in te prikken, hij moet er goed in kunnen prikken).
- Bak ondertussen in een droge koekenpan de bacon uit tot hij mooi lichtbruin is.
- Giet de bloemkool af in een vergiet en laat hem even goed uitlekken.
- Beboter een ovenschaal van 20 x 30 cm.
- Verdeel de bloemkool roosjes over de bodem.
- Daarboven op leg je de bacon.
- In een kom meng je de room met de bloem. Klop goed totdat het mooi dik is en geen klontjes meer heeft.
- Voeg dan de eieren één voor één toe, terwijl je blijft roeren.
- Als laatste schenk je de melk en ⅔ van de geraspte kaas erbij en meng goed door.
- Breng op smaak met een snufje zout, peper en nootmuskaat.
- Schenk dit beslag over de bloemkool en verdeel het zo goed mogelijk.
- Bestrooi met de rest van de geraspte kaas.
- Schuif de schaal in de oven en bak 25 minuten. Hou in de gaten, want als hij te bruin wordt, leg je een aluminiumfolie erop om verbranding tegen te gaan.
Geef een reactie