Rundertong in Madeirasaus, dat is een echte delicatesse. Zachte gestoofde rundertong in plakjes gesneden en gestoofd in een smaakvolle bouillon. Geserveerd met een heerlijke Madeirasaus, gemaakt zonder pakjes en zakjes, die hartig is met een vleugje zoet. Een lekker recept voor een elegant dinertje en voor Kerstmis.
Rundertong in Madeirasaus
Ik ben een voorstander voor het eten van de hele koe (en niet goede delen daarvan weggooien). En soms vind je dan ware pareltjes. Zoals deze rundertong. Heel bekend in Vlaanderen waar het tot voor kort geliefd was als gerecht bij een feestbuffet. Sommigen denken dat een rundertong orgaanvlees is, maar in feite is het spiervlees. Daardoor is het mals en het heeft een hoog vetgehalte. Het enige nadeel is dat de rundertong lastiger aan te komen is. Ik vond het in ieder geval bij een lokale slager: MVL-streekvlees.
De rundertong heb ik geserveerd met een hartige Franse saus met een klein zoetje: Madeirasaus. Een volle smaak door de champignons, gecombineerd met een rijke tomatensaus die op smaak wordt gebracht met Madeira wijn. Deze saus combineert heerlijk met de zachte smaak van de rundertong. Heel lekker!
En hou je van een lekker stuk vlees voor een speciale gelegenheid? Misschien dat je beenham met Cumberlandsaus, entrecote met rode wijn of eendenborst met balsamico honing saus ook lekker vindt!
Jump to:
Wat heb je nodig voor Tong in Madeirasaus?
Om deze Rundertong in Madeirasaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog.
Ingrediënten Gestoofde Rundertong
- Rundertong - spiervlees en verrassend mals door het hoge vetgehalte. Gaar heeft het een zachte smaak. Wordt gezien als een delicatesse. Vooral zeer geliefd in Vlaanderen. Kan ook vervangen worden door kalfstong (is wat kleiner).
- Bleekselderij, Ui, prei en wortel - Smaakmakers van de bouillon waarin je het vlees stooft.
Ingrediënten Madeirasaus
- Champignons - Voor dit recept kun je witte of kastanje champignons gebruiken. De laatste is wat steviger en heeft een nootachtige smaak.
- Wortel, ui, tomaten en bleekselderij - Groenten voor het op smaak brengen van de saus.
- Bloem - Om de saus iets in te dikken. Door de groenten met de bloem te bestrooien en dan licht aan te bakken, ben je de rauwe bloemsmaak kwijt en krijg je ook geen klontjes in de saus.
- Tijm, laurier en peterselie - Kruiden voor het op smaak brengen van de Madeirasaus.
- Tomatenpuree - Om de smaak te verdiepen. Maar zorg ervoor dat je het op de juiste manier gebruikt. Om het zijn heerlijke rijke en lichtzoete smaak te geven, moet je het minimaal 2 minuten bakken.
- Madeira - Een Portugese wijn gemaakt op het eiland madeira. Een zoete smaak met onder meer aroma’s van caramel, perzik en verbrande suiker. Vaak gebruikt als dessertwijn, maar ook gebruikt bij het koken.
- Bouillon - Gebruik de bouillon die je krijgt bij het stoven van de rundertong dat past heerlijk bij dit recept. Maar je kunt ook runderbouillon gebruiken.
Hoe maak je Gestoofde Rundertong met Saus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Zelf Gestoofde Rundertong Maken
- Zet de rundertong een nacht in gezouten water. Zo verwijder je de onzuiverheden van de tong. De volgende dag haal je de tong uit het water en spoel je hem goed af onder stromend water. Vul een pan met koud water en zout. Leg de rundertong hierin en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 15 minuten sudderen. Haal de tong uit het water en giet het water weg. Doe de tong in een schone pan met vers water.
- Voeg aan het water de groenten toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat 3 tot 4 uur sudderen tot de tong gaar is.
- Haal de tong uit de bouillon en spoel af onder koud stromend water. Pel de tong, door het vel te verwijderen.
- Dep het vlees droog en snij in dunne plakjes van ongeveer 0.5 cm dik.
Zelf Madeirasaus Maken
- Smelt boter in de pan en voeg de gesneden wortel, ui, bleekselderij en tomatenpuree toe. Roerbak drie minuten. Voeg dan de bloem toe en bak die nog eens twee minuten mee.
- Voeg de tomaten, peterselie, tijm en laurier bij de saus. Schenk ook de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat vervolgens sudderen gedurende 15 minuten tot de groenten gaar zijn.
- Ondertussen bak je in de boter de champignons aan, ongeveer 10 minuten, tot ze goudbruin zijn. Schenk de Madeira wijn bij de champignons en breng even aan de kook zodat de alcohol verdampt, ongeveer 2 minuten. Zet het vuur dan laag.
- Doe de gemengde groentesaus door een zeef, druk alles goed aan, zodat je de smaken vangt en doe dat bij de champignons. Laat warm worden, proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de plakken rundertong met de Madeirasaus. Garneer met fijngehakte peterselie. Dit is lekker met aardappelpuree en gestoofde rode kool.
Tips en Variaties
- Controleer of de tong gaar is door de punt van de tong door te snijden. Is deze gaar dan is ook de rest van de tong gaar.
- Vind je een rundertong te groot? Gebruik dan een kalfstong, die wat kleiner is.
- Eten er kinderen mee? Voeg dan de Madeira niet aan de champignons toe, maar voeg de gezeefde tomatensaus toe. Schep dan een portie voor de kinderen eruit en meng dan de Madeira wijn pas toe. Breng nog even aan de kook zodat de alcohol verdampt.
- Bak de tomatenpuree en bloem minimaal twee minuten. Zo wordt de tomatenpuree wat zoeter en het bakken van de bloem zorgt ervoor dat de rauwe bloemsmaak verdwijnt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Gestoofde rundertong
- 1 Rundertong
- 2 eetlepels zout
- 1 stengel bleekselderij schoongemaakt en in drie stukken gehakt
- 2 uien ontveld en in vieren gesneden
- 1 wortel geschraapt en in drie stukken gesneden
- 1 prei schoongemaakt en in reepjes gesneden
Madeirasaus
- 1 eetlepel boter
- 1 wortel geschraapt en in plakjes gesneden
- 1 bleekselderij gewassen en in reepjes gesneden.
- 1 ui ontveld en in ringen gesneden
- 4 eetlepels tomatenpuree
- 3 eetlepels bloem
- 3 tomaten gewassen en in vieren gesneden
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes platte peterselie
- 2 takjes verse tijm
- 500 ml bouillon van rundertong
- 2 eetlepels boter
- 250 gram champignons gesneden in plakjes
- 100 ml Madeira wijn
Garnering
- 1 eetlepel platte peterselie fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gestoofde rundertong
- Zet de rundertong een nacht in water waar je een eetlepel zout aan toevoegt. Dit verwijdert de onzuiverheden.1 Rundertong, 2 eetlepels zout
- Spoel de tong af onder stromend koud water.
- Vul een pan met koud water en een eetlepel zout. Leg daar de rundertong in en breng aan de kook. Laat 15 minuten sudderen.
- Haal de rundertong uit het water en giet dat kookwater weg.
- Vul met vers koud water en leg de rundertong daarin. Voeg daaraan de bleekselderij, uien, wortel en prei aan toe en breng aan de kook.1 stengel bleekselderij, 2 uien, 1 wortel, 1 prei
- Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat 3 tot 4 uur sudderen tot de tong gaar is *(zie tips).
- Haal bouillon uit de pan (die heb je nodig voor de saus) en haal de tong uit de pan.
- Spoel de tong af onder koud stromend water en pel het buitenste vel daar vanaf.
- Snij de tong in plakjes van ½ cm dik.
Madeirasaus
- Smelt de boter in de pan en doe de wortel, bleekselderij, ui en tomatenpuree in de pan en bak 2 minuten op gemiddeld vuur.1 eetlepel boter, 1 wortel, 1 bleekselderij, 1 ui, 4 eetlepels tomatenpuree
- Strooi de bloem erover en bak nogmaals 2 minuten.3 eetlepels bloem
- Doe de tomaten, tijm, peterselie, laurierblaadjes in de pan en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat op laag vuur 15 minuten koken.3 tomaten, 2 laurierblaadjes, 4 takjes platte peterselie, 2 takjes verse tijm, 500 ml bouillon
- Smelt wat boter in de pan en bak de champignons in 10 minuten goudbruin.2 eetlepels boter, 250 gram champignons
- Schenk de Madeira erbij, laat aan de kook komen en 2 minuten doorkoken. Zet het vuur dan weer laag.100 ml Madeira wijn
- Giet de tomaten groentesaus door de zeef en druk alle smaken met de achterkant van een lepel mee.
- Verwarm de saus tot hij goed heet is en breng op smaak met zout en peper.
Serveren
- Leg de plakjes rundertong op een bord en schep er wat Madeirasaus bij. Garneer met fijngehakte peterselie. Serveer met de rest van de saus.1 eetlepel platte peterselie
Opmerkingen:
Laat alles zo snel mogelijk afkoelen
- Koelkast – Dek het vlees en de saus af en bewaar maximaal 2 dagen.
- Diepvries – Bewaar het vlees en de saus in een diepvriesdoos. Zo blijft het tot maximaal 2 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen – Doe alles in een pan en verwarm op gemiddeld vuur tot het warm is.
Geef een reactie