Beenham met Cumberlandsaus, dat is een makkelijk en elegant. Heerlijk voor de feestdagen en Zondagse maaltijden. De Cumberlandsaus is een fruitige mix, hartig en zuur met een licht zoetje. De ham gekarameliseerd in de oven. Dit makkelijke recept vindt iedereen lekker!
Beenham met Cumberlandsaus
Wanneer ik vlees serveer tijdens de feestdagen dan hoort daar een heerlijke saus bij. En of dat nu een lekkere jachtsaus is of een champignon roomsaus het maakt een stukje vlees net wat specialer.
Cumberlandsaus, een klassieke saus die heel elegant op tafel staat. Het wordt gerekend tot de Engelse klassiekers, maar wist je dat het recept voor het eerst in Hannover in de 19e eeuw is gemaakt. De Britse Duke van Cumberland had banden met Hannover en dat is dan ook meteen de link naar de naam. En hoewel het dus ontstaan is in Duitsland, wordt het gezien als één van de meest lekkere sauzen uit de Engelse keuken. Cumberlandsaus is heerlijk bij wild, ham, kalkoen en eend. En deze keer dus geserveerd met beenham.
Bij het maken van dit recept heb ik gekozen om de ham simpel te houden, want de complexe tonen van de saus geven dit al voldoende smaak. Een rub van bruine suiker en mosterd zorgt ervoor dat de ham een heerlijke glaze krijgt. Samen met de Cumberlandsaus een onweerstaanbaar lekkere combinatie.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Cumberlandsaus met Ham uit de Oven?
Om deze Beenham met Cumberlandsaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog.
Ingrediënten Cumberlandsaus
- Citroen en sinaasappel - Van de sinaasappel en citroen gebruik je zowel het sap en rasp die een lichte citrus smaak aan de Cumberlandsaus geven.
- Sjalotje - Geeft extra smaak aan de saus. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
- Rode bessengelei - Gelei of jam van de rode bes en zoet zuur van smaak. Met een mooie rode kleur. Een recept voor zelfgemaakte rode bessenjam met Port vind je hier en dat kun je goed in de saus gebruiken. En kun je het echt niet aankomen? Gebruik dan rode bessensap. Zorg dat je die goed schudt voor het toevoegen. Er kan wat bezinksel zijn in de fles en die wil je meeschenken.
- Rode Port - Gebruik een zoete variant. Ruby en Tawny zijn beide goede keuzes. Wil je geen alcohol gebruiken, vervang dit door appelsap, druivensap of extra bessensap.
- Mosterd - Gebruik gladde gele mosterd. Het geeft de saus een beetje pit.
- Cranberry's (optioneel) - Deze zure vrucht is heerlijk wanneer gestoofd in zoetstoffen. Je kunt bevroren of verse cranberry's gebruiken. Volledig optioneel maar erg lekker!
Ingrediënten Beenham
- Beenham - Ham met gezouten vlees van het dikke deel van de achterbil van een varken. Doordat er bij de bereiding nog been aanwezig was in de ham wordt het vlees sappiger. Het wordt met en zonder bot verkocht.
- Bruine suiker - om de ham een zoete glaze (buitenkant) te geven. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft.
- Mosterdzaad, gemalen - Heeft een scherpe smaak. Droog is het vrijwel smaakloos, maar door water wordt de smaak actief. Gemalen mosterdzaad en poeder is hetzelfde.
- Kruidnagels - Gebruik hele kruidnagels die je in de ham steekt. Het is een warm aromatisch kruid, een beetje peperig.
Hoe maak je Ham met Cumberlandsaus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Zelf Cumberlandsaus Maken
- Blancheer de schil van de sinaasappel en citroen twee keer gedurende 1 minuut in heet water. Doe de gesnipperde sjalot met het citroensap, sinaasappelsap, rode bessen gelei, mosterd en sinaasappel en citroenschil in een pannetje.
- Schenk de Rode Port bij de saus.
- Optioneel, maar een aanrader, voeg ook wat cranberry's toe aan de Cumberlandsaus. Dit geeft extra smaak aan de saus.
- Breng aan de kook, proef en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
Zelf Beenham in de Oven Maken
- Meng in een kommetje de bruine suiker met de gemalen mosterd.
- Snij de bovenzijde van de ham kruislings in. Druk een kruidnagel op elke kruising die is ontstaan.
- Smeer de ham in met de bruine suiker rub.
- Bak de ham in een voorverwarmde oven bij 200 °C gedurende 45 minuten of tot de ham gaar is. Bedruip de ham elke 15 minuten met de vrijgekomen marinade.
Serveren - laat de saus afkoelen en warm hem op net voordat je hem gaat serveren. Snij de ham in dunne plakjes en serveer met warme Cumberlandsaus.
Deze beenham met Cumberlandsaus is heerlijk geserveerd met Hasselback aardappelen en sperziebonen met paneer.
Tips
- Bereid de saus enkele uren van tevoren en laat dan rusten. Daardoor wordt de smaak intenser en lekkerder.
- Blancheer de sinaasappel en citroenschil twee keer. Zo gaat de bittere smaak van de schil weg en hou je een fruitige smaak over.
- Na het bakken in de oven pak je de ham in aluminiumfolie in en laat je hem 10 minuten rusten. Zo wordt hij sappiger.
FAQ
De saus is hartig en fruitig, zuur en toch lichtzoet (maar zeker niet te). Dat komt door de combinatie van rode bessenjam, Port, mosterd en sjalot.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Cumberlandsaus
- 1 citroen sap en rasp
- 1 sinaasappel sap en rasp
- 1 sjalotje fijngesneden
- 600 ml rode bessen gelei
- 300 ml port Tawny of Ruby
- 1 eetlepel mosterd
- zout en peper naar smaak
Beenham
- 500 gram beenham zonder bot
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel mosterdpoeder
- 25 kruidnagels
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Cumberlandsaus
- Breng een pan water aan de kook en voeg de citroenrasp en sinaasappelrasp toe. Blancheer 1 minuut en haal de rasp eruit met een fijne zeef. Herhaal deze stap nog een keer.1 citroen, 1 sinaasappel
- Doe het sjalotje, rode bessen gelei, Port, mosterd, sinaasappel en citroensap en de rasp van sinaasappel en citroen in een pannetje en breng aan de kook.1 sjalotje, 600 ml rode bessen gelei, 300 ml port, 1 eetlepel mosterd
- Proef en breng op smaak met zout en peper.zout en peper
- Laat afkoelen.
Beenham uit de Oven
- Haal de beenham 30 minuten voor het bakken uit de koeling, zodat hij op temperatuur komt.500 gram beenham
- Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C
- Meng de bruine suiker met de mosterd.100 gram donkerbruine basterdsuiker, 1 theelepel mosterdpoeder
- Leg de ham voor je en snij met een scherp mes diagonaal ondiepe snedes in de bovenkant van de ham. Je ziet dan vierkantjes op de bovenkant. Doe de ham in een ovenschaal.
- Prik een kruidnagel op de kruising van elke diagonaal.25 kruidnagels
- Rub de ham in met het bruine suiker mengsel en zet in de oven.
- Bak de ham 45 minuten of tot hij gaar is (meet met een oventhermometer. De ham moet in het dikste deel 65 °C hebben bereikt). Tijdens het bakken schep je elke 15 minuten wat marinade uit de ovenschaal en bedruip je de ham hiermee.
- Als de ham gaar is haal je hem uit de oven en verpak je hem in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten.
Serveren
- Warm de Cumberlandsaus op tot hij goed heet is. Snij de beenham in dunne plakjes en serveer samen met de saus.
Opmerkingen:
- Koelkast - in een afgesloten bakje of pot blijft de saus een week goed in de koelkast
- Diepvries - bewaar in een diepvriesdoos. Zo blijft hij tot 1 maand goed. Je kunt het een uur of vier voordat je het nodig hebt laten ontdooien bij kamertemperatuur.
- Koelkast - Bewaar de ham afgedekt tot maximaal 3 dagen in de koelkast
- Diepvries - Verpakt in 2 lagen folie, blijft het tot maximaal 1 maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm de oven voor op 160 °C en leg de ham in een ovenschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 20 - 30 minuten tot hij aan de binnenkant gaar is.
Geef een reactie