Ga je voor makkelijk dan is deze Beenham uit de Slowcooker met Maple Glaze echt iets voor jou. Mals, vol van smaak, sappig en heel makkelijk te maken. De ham is op langzaam gestoofd in een heerlijke Maple Glaze marinade wat dit vlees nog wat lekkerder maakt. Zonder stress. Deze beenham gaat zeker snel op bij je volgende etentje, want iedereen vindt dit lekker!
Beenham uit de Slowcooker met Maple Glaze
Zeg nu zelf, als je een etentje geeft (zoals het Kerstdiner), dan hou je je toch liever met je gasten bezig als met het eten? Dan is deze beenham Maple glaze echt wat voor jou. Want beenham is echt een must have voor de feestdagen. Je brengt het vlees heerlijk op smaak en laat vervolgens de slowcooker het werk doen. Het vlees wordt heerlijk mals en sappig.
Bijkomend voordeel is dat je nog ruimte vrij houdt op het fornuis of in de oven. De Maple glaze is eenvoudig, want je hebt er maar ZES ingrediënten voor nodig. Die geven een zoete, pittige en frisse smaak aan de ham met een lekker kruidig tintje. Zo lekker, dit moet je zeker gaan proberen. Zo lekker!
En heb je nog meer inspiratie nodig, kijk dan snel naar deze pagina van slowcooker recepten. Met heerlijke recepten zoals hele kip uit de slowcooker, coq au vin blanc en Boeuf Bourguignon.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Gebakken Ham in de Slowcooker?
Om deze Beenham uit de Slowcooker met Maple Glaze te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Maple Syrup - Een suikersiroop die wordt gewonnen uit de Esdoorn (Maple Tree). Het heeft een lichtbruine, zachte karamelsmaak.
- Bruine suiker - om de ham een zoete glaze (buitenkant) te geven. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft.
- Mosterd - Heeft een scherpe smaak. Gebruik Dijon mosterd voor dit recept.
- Sinaasappel - Van de sinaasappel gebruik je de rasp die een lichte citrus smaak aan de glaze geeft
- Rozemarijn - rozemarijn heeft een bitterzoete smaak (en ruikt heerlijk).
- Beenham - Ham is het dikke deel van de achterbil van een varken. Het wordt met en zonder bot verkocht.
Hoe maak je Slowcooker Ham met Maple Recept?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng de Maple syrup, bruine suiker, mosterd, sinaasappel rasp, fijngehakte rozemarijn en peper door elkaar.
- Leg een aluminiumfolie in de slowcooker en leg de ham erop. Bestrijk de ham met de Maple syrup glaze en schenk de rest eromheen.
- Zet de slowcooker aan op laag en laat 2 tot 3 uur op lage stand garen tot de beenham gaar is. De kerntemperatuur moet dan 65 °C zijn (bij een stuk ham van 500 – 750 gram).
- Haal de ham uit de slowcooker, bestrijk met nog wat glaze en bestrooi met verse rozemarijn.
Dit is heerlijk met Hasselback Potatoes en Spruitjes met sinaasappel glaze.
Maak het feestelijk door de ham te garneren met verse kruiden of fruit zoals granaatappelpitjes en cranberry's.
Tips
- Voor een ham van 500 - 750 gram heb je ongeveer 2 tot 3 uur nodig om een kerntemperatuur van 65 °C te bereiken. Een grote ham van 3 tot 4 kg zal ongeveer 8 uur kooktijd op lage stand kosten.
- Controleer altijd vooraf of de ham wel in de slowcooker past. Het deksel moet nog dicht kunnen!
- Heb je nog restjes? Dit is lekker:
- In dunne plakjes op brood
- Kleingesneden in de soep of in een maaltijdsalade.
- Als pizza topping.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 500 - 750 gram beenham
- 180 ml maple syrup
- 90 gram donkerbruine basterdsuiker
- 3 eetlepels Dijon mosterd
- 1 sinaasappelrasp
- 10 gram verse rozemarijn naaldjes afgeritst en fijngesneden.
- 1 theelepel zwarte peper fijngemalen
Garneren
- 1 takje verse rozemarijn fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Bekleedt de binnenkant van de slowcooker met aluminiumfolie, zodat er een bakje ontstaat.
- Leg daar de beenham in.500 - 750 gram beenham
- Meng in een schaal de maple syrup, bruine suiker, mosterd, sinaasappelrasp, rozemarijn en peper.180 ml maple syrup, 90 gram donkerbruine basterdsuiker, 3 eetlepels Dijon mosterd, 1 sinaasappelrasp, 10 gram verse rozemarijn, 1 theelepel zwarte peper
- Bestrijk de beenham met de marinade. Schenk de rest eroverheen en omheen.
- Zet de slowcooker aan op laag. Laat de beenham 2 uur stoven. Controleer dan met een vleesthermometer de kerntemperatuur in het dikste deel van het vlees. Als die nog geen 65 °C aangeeft, dan laat je het vlees nog een kwartier in de slowcooker liggen en controleer je het opnieuw.
- Wanneer het vlees gaar is, haal je het uit de slowcooker en leg het op je serveerschaal.
- Bestrijk met de glaze die nog in de slowcooker is achtergebleven en bestrooi met verse rozemarijn.
- Snij in dunne plakjes en serveer meteen.
Opmerkingen:
- In dunne plakjes op brood
- Kleingesneden in de soep of in een maaltijdsalade.
- Als pizza topping.
Laat het vlees voor het bewaren afkoelen naar kamertemperatuur.
- Koelkast – Verpak het vlees. Zo blijft het tot 3 dagen goed in de koeling.
- Diepvries – Verpak de beenham in folie en vervolgens in een diepvriesdoos. Vries in en bewaar tot maximaal 3 maanden.
- Opwarmen – Verwarm de oven voor op 140 °C en verwarm het vlees tot een kerntemperatuur van 50 °C.
Ellen says
Ik heb een vraagje, wat is de reden dat er aluminiumfolie in de pan wordt gelegd? Kan ik niet de ham rechtstreeks in de pan leggen en bereiden?
Andréa says
Het mag meteen de slowcooker in. Ik ben van de voorbereiding met de Kerst en maak hem helemaal klaar om de slowcooker in te gaan in aluminiumfolie. Dan hoef ik op de dag zelf alleen nog het aluminiumfolie open te vouwen. Bijkomend voordeel is dat de pan mooi schoon blijft. Maar het is niet persé noodzakelijk!
Sita says
Hoi Andrea,
Heerlijk recept, goed beschreven, makkelijk uit te voeren! En het was heerlijk!
Gr.Sita
Andréa says
Dank je wel! Fijn te horen dat het gesmaakt heeft!