Een heerlijke gevulde kiprollade uit de Oven is echt de feestdis van de avond. Sappige kip gerold om een vulling van roomkaas, pesto en zongedroogde tomaten en vervolgens gerold in ziltige prosciutto. Daardoor krijg je een mals stukje kip wat er vrolijk uit ziet en waarbij elke hap een smaakexplosie in je mond geeft. Een echt feestelijk diner.
Vouw de rollade dicht en bedek aan de boven en onderkant met plakjes Prosciutto.
80 gram Prosciutto
Knoop keukentouw om de rollade, zodat hij vorm houdt.
Smelt boter in de pan en bak de rollade aan beide zijden 3 minuten aan.
2 eetlepels roomboter
Leg de kiprollade in een ovenschaal en zet die gedurende 60 tot 75 minuten in de oven, tot de kip een kerntemperatuur van 70 tot 72 °C heeft.
Verpak in aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
Serveer.
NOTITIES
1. Saus? - Wil je saus serveren bij de kiprollade? Denk eens aan een heerlijke Madeirasaus, Cumberlandsaus of Champignonsaus.2. Zelf kiprollade maken? Gebruik 800 gram kipfilet en snij ze horizontaal open (niet door en door) en klap ze open. Leg op een plastic folie en bedek met een tweede folie en sla ze zo plat mogelijk met de vlakke kant van de vleeshamer of een deegroller. Haal het bovenste vel van de folie af en leg de kipfilet zo goed als mogelijk tegen elkaar aan. Verdeel de vulling over de bovenkant en rol dit zo strak mogelijk op. Bedek met de Prosciutto en bindt alles vast met keukentouw. Verpak in plastic folie en laat een uur ‘opstijven’ in de koeling.3. Prosciutto kun je ook vervangen door Katenspek of Parmaham.4. Tip - Leg eerst 4 tot 5 touwtjes, 2 cm korter dan de rollade naast elkaar (verdeel het een beetje). Leg daarop katenspek en vervolgens de kiprollade. Ga dan vullen. Zo hoef je de rollade met vulling niet meer om te draaien.5. Gaar - De rollade is gaar als de vleesthermometer 70 °C weergeeft in het midden van de rollade (in de kern). Heb je geen thermometer, dan kun je een gaatje met een saté prikker in het midden prikken (ongeveer tot halverwege). Druk voorzichtig op de rollade tot er wat vocht uitkomt. Is dit helder dan is de rollade gaar.6. Voorbereiding - Vul de rollade al een dag vooraf. Bindt hem met touw vast en rol hem strak in plastic folie, dan houdt hij goed vorm. De dag erop verwijder je de folie en kun je hem meteen aanbakken uit de koelkast.7. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.8. Bewaren
Koelkast - Je kunt een groot deel van de rollade al een dag vooraf voorbereiden. Maak de vulling, stop die in de rollade. Druk de rollade dicht en bedek de buitenzijde met plakken rauwe ham en bindt vast met keukentouw. Pak nu strak in plastic folie (zo houdt hij zijn vorm goed). Zo kun je tot een dag vooraf de rollade maken.
Koelkast (na bakken) - De rollade is afgedekt tot twee dagen houdbaar.
Diepvries (na bakken) - Bewaar de rollade in een diepvrieszak of doos tot maximaal 2 maanden.
7. De weergegeven voedingswaarde is per persoon, uitgaande dat de gevulde kiprollade uit de oven met vier personen wordt gegeten (zonder bijgerechten).