Champignonsaus maken met Kookroom, dat is niet alleen superlekker, maar ook nog eens heel makkelijk. Binnen 20 minuten is de saus klaar! Lekker bij Varkenshaas, biefstuk, omelet, pasta of gebakken aardappels! Waar is dit niet lekker bij?
Romige Champignonsaus
Hoe zorg je ervoor dat een simpel stukje vlees, een omelet of een bord met pasta nog lekkerder wordt? Serveer er een heerlijke saus bij!
En dus heb ik een paar standaard sauzen die ik altijd kan maken. Een ouderwetse botersaus voor bij de vis en asperges, rode wijn saus of cumberland saus.
En deze champignonroomsaus is een saus die altijd kan. Champignons combineren met pasta, ei, en vlees en alles wordt er lekkerder door. Dus als je maar één saus wilt onthouden of in je receptenmap wilt noteren: dan is dit de alleskunner!
Wat heb je nodig om zelf Champignonsaus met kookroom te maken?
Voor de bereiding van de Champignonroomsaus heb je de volgende ingrediënten nodig:
Hoe maak je Champignons schoon?
Snij met een scherp mesje aan de onderzijde van het steeltje een schijfje eraf. Gebruik dan een borsteltje of droog papiertje om de bovenzijde schoon te maken. Gebruik geen water. Champignons zuigen het water op en daardoor krijgen ze minder smaak.
Welke wijn gebruik je?
Gebruik een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. De alcohol verdampt door het koken van de saus. Gebruik je liever geen wijn, vervang het dan door 250 ml bouillon.
Kookroom of room?
Kookroom is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Heb je geen kookroom, dan kun je het vervangen door 150 ml slagroom.
Welke bouillon adviseer je?
In dit recept gebruik ik ½ blokje groentebouillon voor ½ liter bouillon. Heb je een blokje voor 1 liter dan gebruik je ¼ blokje. Je kunt eventueel ook kippenbouillonblokjes gebruiken.
Hoe maak je een romige Champignonsaus?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Een makkelijk recept voor het maken van champignonroomsaus met kookroom. Begin met het aanfruiten de ui in boter. Daaraan voeg je de champignons toe en je bakt ze lichtbruin. Vervolgens meng je knoflook en bloem door de champignons en schenk je de wijn erbij en verkruimel je het bouillonblokje. Meng alles goed door en laat even inkoken. Draai het vuur nu lager en voeg de kookroom toe. Sudder nog even en breng op smaak met zout en peper. Garneer met peterselie en serveer!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 eetlepel Boter
- 1 Ui gesnipperd
- 400 gram Champignons in schijfjes gesneden
- 2 tenen Knoflook fijngehakt of uitgeperst
- 1 eetlepel bloem
- 250 ml Witte wijn droog
- 150 ml Kookroom
- ½ blokje Groentebouillon ½ tablet voor 500 ml bouillon of ¼ tablet voor 1 liter bouillon
- 15 gram Peterselie
- 1 theelepel Citroensap
- Peper en zout naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Smelt de boter op middelhoog vuur in de pan.1 eetlepel Boter
- Fruit de ui 3 minuten tot hij glazig is.1 Ui
- Bak de champignons op hoog vuur in 8 minuten goudbruin. Schep regelmatig om.400 gram Champignons
- Zet het vuur middelhoog. Strooi de bloem over de champignons en voeg de knoflook toe. Roerbak 2 minuten.1 eetlepel bloem, 2 tenen Knoflook
- Schenk de wijn in de koekenpan en verkruimel het blokje boven de saus. Draai het vuur hoog en laat aan de kook komen. Laat 4 minuten koken.250 ml Witte wijn, ½ blokje Groentebouillon
- Zet het vuur nu middelhoog en schenk de kookroom erbij. Laat de saus nog 2 minuten licht koken. De saus dikt nu mooi in.150 ml Kookroom
- Proef of het zout en peper nodig heeft en voeg dat naar smaak toe.Peper en zout
- Roer er citroensap doorheen en doe in je serveer kom. Garneer met fijngesneden Peterselie. Serveer meteen!15 gram Peterselie, 1 theelepel Citroensap
Opmerkingen:
- Koelkast - Wil je deze saus voorbereiden of heb je nog een restje over? Leg een plastic folie over de saus en laat snel afkoelen naar kamertemperatuur. Breng het dan over naar een luchtdichte verpakking. Zo kun je de saus tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
- Diepvries - Leg een plastic folie op de saus (voorkomt een velletje) en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Doe in een diepvriesdoos of zakje en vries in. Zo blijft het 1 maand goed. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm in een klein steelpannetje op gemiddeld vuur terwijl je blijft roeren.
Geef een reactie