Romige zachte Karamel Fudge, handgemaakt, want als je ze zelf maakt zijn ze het allerlekkerste. Elk blokje smelt in je mond en is een lekker alternatief in plaats van een koekje of bonbon bij de koffie of thee.
Gemaakt met slagroom, boter en suiker die je laat karameliseren, gaat elk blokje een heerlijk genietmomentje worden! Mijn favoriete guilty pleasure.
Naast een klein genietmomentje bij de koffie vanmiddag, is het een leuk idee om bij een high tea in plaats van kleine gebakjes, een heerlijke plank te zetten met kleine zoete lekkernijen. Ik leg daar dan vaak wat honingraat toffee, Turks fruit met sinaasappel en walnoten en chocolade sinaasappel truffels op.
Dat is niet alleen lekker, dat ziet er ook uit als een feestje. En heb je nog wat meer inspiratie nodig? Bij dit overzicht van snoep en bonbon recepten vind je nog veel meer makkelijke recepten!
Zachte Fudge eenvoudig maken
Ik ben een echte zoetekauw en dat kan ik eigenlijk ook beter niet in huis halen. Want ik weet zeker dat het op gaat. Maar waar ik echt dol op ben (naast lekkere Hollandse Drop) is fudge.
En dan niet degene die je kant-en-klaar koopt (nou ja, als het echt niet anders kan ;-)), want die is zo klef en kleverig aan de binnenkant. En met maar 5 ingrediënten is deze fudge echt simpel te maken (En je hebt meteen een flinke voorraad)!
Maar een zelfgemaakt stukje fudge, dat is echt verslavend lekker. Neem zo’n hapje en voel het smelten in je mond. De romige en intense karamel smaak vult heel je mond.
Een klassiek recept uit Amerika
Een klassieker uit de Amerikaanse keuken! Amerikaans? Dacht jij ook dat fudge uit de Engelse keuken kwam?
Mijn jarenlange overtuiging dat dit zo’n typisch Engels recept was, bleek niet stand te houden. Fudge is bij toeval ontdekt op tijdens een kookles in Vassar College (New York), waar heet de bedoeling was om toffee te gaan maken.
Maar omdat de temperatuur van het suikerroommengsel te laag was (de suikertemperatuur komt best nauw), werd het iets anders. En dat bleek fudge te zijn. Fudge, betekent namaaksel in het Nederlands.
En het is nog steeds superpopulair in Amerika.
Top Tip (Zachte Bal Methode / Soft Stage Method)
Bij het maken van fudge komt de temperatuur van hete suiker room mengsel erg nauw. Te laag en je krijgt karamelsaus. En laat je het te lang doorkoken dan krijg je toffee.
De beste en meest nauwkeurige manier is om met een thermometer te meten. Rond de 114 °C is de juiste temperatuur voor fudge. Maar heb je nu geen thermometer, dan kun je het volgende doen.
Zet een kom klaar met koud water en laat en druppel van het warme fudge mengsel in vallen. Zie je een bolletje ontstaan die, als je hem eruit haalt, weer plat wordt, dan heb je de juiste temperatuur bereikt. Start na 10 minuten met het testen en ga door tot je het balletje ziet verschijnen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 400 gram fijne kristalsuiker
- 200 ml slagroom
- 110 gram roomboter ongezouten
- 1 eetlepel vanille-extract
- ½ theelepel zout 1 theelepel voor salted caramel smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Neem een grote pan met een dikke bodem en spreidt de kristalsuiker in een dunne laag. Zet de pan op medium vuur en laat de suiker langzaam karameliseren tot hij amberkleurig is, in ongeveer 10 minuten.200 gram fijne kristalsuiker
- Voeg de rest van de suiker, slagroom, boter, vanille-extract en zout toe. Zet een suikerthermometer in de pan en laat het mengsel 114 °C worden op gemiddeld vuur. (Heb je geen suikerthermometer lees dan de tips voor de zachte bal test *.) Dit duurt ongeveer 10 minuten.400 gram fijne kristalsuiker, 200 ml slagroom, 110 gram roomboter, 1 eetlepel vanille-extract, ½ theelepel zout
- Haal de pan van het vuur en laat vijf minuten staan.
- Bestrijk ondertussen een bakblik van 15 × 20 cm met boter en bekleedt met bakpapier.
- Begin na 5 minuten met het roeren van de fudge. Doe dit met een spatel. Roer goed door. Je merkt vanzelf dat de fudge dikker wordt. Wanneer je met een spatel een baan trekt over de fudge en hij loopt niet meteen dicht dan kun je stoppen met roeren (duurt ongeveer 5 minuten).
- Schenk de fudge in de vorm en strijk de bovenkant vlak.
- Laat de fudge nu uitharden bij kamertemperatuur. Na ongeveer 4 tot 5 uur is de fudge klaar om in blokjes gesneden te worden.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - In een luchtdichte verpakking in het donker. Zonlicht kan de fudge laten smelten of verkleuren. De koelkast is geen optie. Door de vochtige omgeving smelt de fudge en verandert de structuur. Zo blijft het 1 week goed.
- Invriezen - Snij de fudge in stukjes en verpak elk stukje apart in bakpapier. Doe dat in een diepvries bakje. Laat de fudge bij kamertemperatuur ontdooien (dat duurt ongeveer een uurtje). De fudge blijft 2 maanden goed.
Geef een reactie