Romige zachte Karamel Fudge, handgemaakt, want als je ze zelf maakt zijn ze het allerlekkerste. Elk blokje smelt in je mond en is een lekker alternatief in plaats van een koekje of bonbon bij de koffie of thee. Gemaakt met zowel slagroom als boter en suiker die je laat karameliseren, gaat elk blokje een heerlijk genietmomentje worden! Mijn favoriete guilty pleasure.
Naast een klein genietmomentje bij de koffie vanmiddag, is het een leuk idee om bij een high tea in plaats van kleine gebakjes, een heerlijke plank te maken met kleine zoete lekkernijen. Ik leg daar dan vaak wat honingraat toffee, Turks fruit met sinaasappel en walnoten en chocolade sinaasappel truffels op.
Dat is niet alleen lekker, dat ziet er ook uit als een feestje. En heb je nog wat meer inspiratie nodig? Bij dit overzicht van snoep en bonbon recepten vind je nog veel meer makkelijke recepten!
Zachte Fudge eenvoudig maken
Ik ben een echte zoetekauw en dat kan ik eigenlijk ook beter niet in huis halen. Want ik weet zeker dat het op gaat. Maar waar ik echt dol op ben (naast lekkere Hollandse Drop) is fudge.
En dan niet degene die je kant en klaar koopt (nou ja als het echt niet anders kan ;-)), want die is zo klef en kleverig aan de binnenkant. En met maar 5 ingrediënten is deze fudge echt simpel te maken (En je hebt meteen een flinke voorraad)!
Maar een zelfgemaakt stukje fudge, dat is echt verslavend lekker. Neem zo’n hapje en voel het smelten in je mond. De romige en intense karamel smaak vult heel je mond.
Een klassiek recept uit Amerika
Een klassieker uit de Amerikaanse keuken! Amerikaans? Dacht jij ook dat fudge uit de Engelse keuken kwam?
Mijn jarenlange overtuiging dat dit zo’n typisch Engels recept was, bleek niet stand te houden. Fudge is per toeval ontdekt op tijdens een kookles in Vassar College (New York), waar heet de bedoeling was om toffee te gaan maken.
Maar omdat de temperatuur van het suiker room mengsel te laag was (de suikertemperatuur komt best nauw), werd het iets anders. En dat bleek fudge te zijn. Fudge, betekent namaaksel in het Nederlands.
En het is nog steeds super populair in Amerika.
Ingrediënten van deze Makkelijke Fudge met Karamelsmaak
- Kristalsuiker - Gebruik het liefst de fijne variant. Die karameliseert het meest egaal. Een deel van de suiker wordt gekarameliseerd in een pan om die heerlijke smaak te krijgen.
- Slagroom en Boter - de ingrediënten die zorgen voor de romige smaak in de fudge. En ze zorgen ervoor dat de suiker niet hard wordt, maar zacht blijft.
- Vanille-extract - Een vleugje vanille, daar wordt de smaak nog beter van. Heb je geen vanille-extract, gebruik dan 2 theelepels vanille-suiker.
- Zout - De tegenhanger voor de zoete karamel. Echt, daar wordt de smaak zoveel beter van. En hou je van gezouten karamel (salted caramel), voeg dan een dubbele hoeveelheid toe. (En ja ik ben echt het zout vergeten op de foto te zetten, maar gelukkig is het een bekend ingrediënt.
Zo maak je zachte caramels (of Fudge)
6 foto collage met nummers
- Neem een brede pan met een dikke bodem en strooi 200 gram van de kristalsuiker erin. Schud een paar keer heen en weer zodat de suiker goed verspreidt. Zet de pan op gemiddeld vuur en laat het in 10 minuten karameliseren tot het amber bruin is.
- Voeg de rest van de suiker, slagroom, boter, vanille en zout toe. Breng aan de kook, terwijl je roert.
- Heb je een suikerthermometer, dan is nu het moment om hem te gebruiken. Stel in op 114 °C en verwarm het mengsel op gemiddeld vuur, terwijl je constant roert. Na 10 tot 15 minuten is de juiste temperatuur bereikt. Heb je nu geen thermometer, kijk dan bij de zachte suikerbal methode (hieronder beschreven).
- Is de juiste temperatuur bereikt? Zet het vuur uit en laat de pan nu 5 minuten staan. Smeer ondertussen een bakblik in met boter en leg een bakpapier op de bodem.
- Begin nu met roeren met een spatel, en ga daarmee door tot de fudge zo dik is dat wanneer je een streep zet met een spatel hij niet meteen dichtloopt.
- Schenk de fudge in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Laat de fudge nu verder opstijven bij kamertemperatuur gedurende een paar uur tot hij goed hard is (4 tot 5 uur is meestal voldoende). Haal hem uit de vorm en snij in blokjes.
Zachte bal methode (Soft-Ball Stage)
Bij het maken van fudge komt de temperatuur van hete suiker room mengsel erg nauw. Te laag en je krijgt karamelsaus. En laat je het te lang doorkoken dan krijg je toffee.
De beste en meest nauwkeurige manier is om met een thermometer te meten. Rond de 114 °C is de juiste temperatuur voor fudge. Maar heb je nu geen thermometer, dan kun je het volgende doen.
Zet een kom klaar met koud water en laat en druppel van het warme fudge mengsel in vallen. Zie je een bolletje ontstaan die, als je hem eruit haalt weer plat wordt, dan heb je de juiste temperatuur bereikt. Start na 10 minuten met het testen en ga door tot je het balletje ziet verschijnen!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlHoe maak je de beste Caramel Fudge
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- Bakblik 15 x 20 cm
Ingrediënten
- 200 gram kristalsuiker fijn
- 400 gram kristalsuiker fijn
- 200 mL slagroom
- 110 gram roomboter ongezouten
- 1 eetlepel vanille-extract
- ½ theelepel zout 1 theelepel voor salted caramel smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Neem een grote pan met een dikke bodem en spreidt de kristalsuiker in een dunne laag. Zet de pan op medium vuur en laat de suiker langzaam karameliseren tot hij amberkleurig is, in ongeveer 10 minuten200 gram kristalsuiker
- Voeg de rest van de suiker, slagroom, boter, vanille-extract en zout toe. Zet een suikerthermometer in de pan en laat het mengsel 114 °C worden op gemiddeld vuur. (Heb je geen suikerthermometer lees dan de tips voor de zachte bal test *). Dit duurt ongeveer 10 minuten.400 gram kristalsuiker, 200 mL slagroom, 110 gram roomboter, 1 eetlepel vanille-extract, ½ theelepel zout
- Haal de pan van het vuur en laat vijf minuten staan.
- Bestrijk ondertussen een bakblik van 15 × 20 cm met boter en bekleedt met bakpapier.
- Begin na 5 minuten met het roeren van de fudge. Doe dit met een spatel. Roer goed door. Je merkt vanzelf dat de fudge dikker wordt. Wanneer je met een spatel een baan trekt over de fudge en hij loopt niet meteen dicht dan kun je stoppen met roeren (duurt ongeveer 5 minuten).
- Schenk de fudge in de vorm en strijk de bovenkant vlak.
- Laat de fudge nu uitharden bij kamertemperatuur. Na ongeveer 4 tot 5 uur is de fudge klaar om in blokjes gesneden te worden.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - In een luchtdichte verpakking in het donker. Zonlicht kan de fudge laten smelten of verkleuren. De koelkast is geen optie. Door de vochtige omgeving smelt de fudge en verandert de structuur. Zo blijft het 1 week goed.
- Invriezen - Snij de fudge in stukjes en verpak elk stukje apart in bakpapier. Doe dat in een diepvries bakje. Laat de fudge bij kamertemperatuur ontdooien (dat duurt ongeveer een uurtje). De fudge blijft 2 maanden goed.
Geef een reactie