Zelf gembersnoepjes maken met dit recept is zo simpel en zo lekker. Ik hou van de pure smaak van de gember, en de zachte structuur. En met maar DRIE ingrediënten, maak je deze lekkere kristalgember snoepjes eenvoudig zelf.
Ken jij gembersnoepjes? Ze smaken zoet en een beetje pittig. Je vindt ze vaak bij de Toko in het schap. Je hebt de toffee-achtige variant en deze heerlijke kristalgember snoepjes. En je maakt ze heel makkelijk zelf. Wat tijd en DRIE ingrediënten en je hebt een heerlijke voorraad die lang houdbaar is.
Nu wordt er gezegd dat deze snoepjes helpen tegen misselijkheid en keelpijn. Maar ikzelf vind ze ook gewoon erg lekker.
Gembersnoepjes maken wordt met dit makkelijke recept met maar DRIE ingrediënten wel heel eenvoudig.
Wat kun je er nog meer mee?
Deze lekkernij kun je natuurlijk prima opeten. Ze zijn heerlijk om op te sabbelen en het voelt verzachtend voor je keel.
Maar je kunt ze ook in nog kleinere stukjes snijden en gebruiken voor gemberijs, koekjes met gember en pure chocola en/of verwerken in een (cup)cake. Of voeg ze toe aan een kopje thee voor nog meer smaak.
Maar je kunt ze natuurlijk ook bewaren, luchtdicht verpakt in de snoeptrommel.
- Gember - Probeer de gember zo vers en zo jong mogelijk te kopen. Daardoor heeft hij minder vezels en dat is lekkerder. De toko heeft vaak jonge verse gember. Schil de gember of schraap het velletje eraf met een lepel.
- Suiker - Gebruik fijne kristalsuiker, niet te grof van korrel. Dat is het lekkerste.
- Maizena - Een klein beetje maizena zorgt ervoor dat de snoepjes niet aan elkaar plakken.
Stap 1 - Maak de gemberblokjes
- Schil de gember. Wanneer je hele jonge gember hebt kun je het velletje ook met de zijkant van een lepel wegschrapen. Snij de gember vervolgens in vierkante blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
- Doe de gemberblokjes in een pan en vul dat aan met voldoende water (ongeveer 5 cm boven de gemberblokjes). Breng dit aan de kook en laat 2 uur op laag vuur sudderen. Controleer tussendoor of er voldoende water aanwezig is, zodat de blokjes onder blijven staan. Anders voeg je nog wat extra water toe.
Stap 2 - Haal de gemberblokjes uit de pan
Haal met een schuimspaan de gemberblokjes uit de pan. Bewaar het kookvocht, dat hebben we nog nodig voor het inkoken van de blokjes.
Stap 3 - Maak de suikersiroop
- Weeg de gemberblokjes af en doe terug in de pan. Voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe.
- Op elke 100 gram suiker voeg je 3 eetlepels kookvocht (dat je hebt bewaard in de vorige stap) toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Sudder gedurende 15 minuten. Roer af en toe. De siroop is nu licht ingedikt.
Stap 4 Coat de gember
- Haal de gember uit de pan en laat eventjes drogen (een minuutje of vijf).
- Doe dan in een zakje en voeg de maizena toe.
- Sluit het zakje en schud een paar keer goed.
- Leg de gember op een rek en laat drogen aan de lucht bij kamertemperatuur. Gedurende minimaal twee uur.
Variaties
- Vanille - Maak de gembersnoepjes met vanille smaak. Voeg 1 theelepel vanille-extract aan het suikerwater (stap 3) toe.
- Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat bij tal van recepten. Je kunt er bijna alles mee snijden, het ligt goed in de hand en blijft scherp.
- Deze pan is voldoende groot voor het koken van de gember. En door het deksel blijft het vocht in de pan. Het fijne van deze pan is dat hij makkelijk is schoon te maken en ook in de oven kan.
- Een fijn taartrooster waar je de gember op kunt laten drogen. Voor mij onmisbaar in mijn keuken. Naast het drogen van deze snoepjes, laat ik hier ook mijn koekjes, cakes en broden op afkoelen. Hij heeft een antiaanbaklaag en kan in de vaatwasser.
- Bewaar de kristalgember brokjes in een luchtdicht afgesloten doos bij kamertemperatuur. Zo blijven ze tot twee weken goed.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 300 gram verse gember zo vers mogelijk
- 200 gram suiker (ongeveer, wordt verderop precies afgewogen)
- 2 eetlepels maizena
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Schil de gember en snij in kleine blokjes.300 gram verse gember
- Doe de gember in een pan en vul aan met water tot de gember 5 cm onder staat.
- Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 2 uur sudderen. De gember is nu zacht. Check tussendoor of het waterniveau voldoende hoog is. Voeg anders extra water toe.
- Haal de gember met een schuimspaan uit het water en bewaar het kookvocht.
- Weeg de gemberblokjes en doe ze in een schone pan. Voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe.200 gram suiker
- Per 100 gram suiker voeg je 3 eetlepels kookvocht toe aan de pan.
- Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 15 minuten sudderen.
- Haal de gember met een schuimspaan uit de pan en laat 5 minuten drogen.
- Doe de stukjes gember in een plastic zakje en voeg de maizena toe. Schud alles goed door en haal de gemberblokjes uit het zakje. Klop ze goed af en leg ze op een rooster. Laat minimaal 2 uur drogen bij kamertemperatuur aan de lucht.2 eetlepels maizena
Opmerkingen:
- Bewaar de kristalgember brokjes in een luchtdicht afgesloten doos bij kamertemperatuur. Zo blijven ze tot twee weken goed.
fabrizio says
Great idea, thanks !
good for stomach and mind also
would advice to use cane sugger or stevia ?
Andréa says
I don't know, I've never used them. I think cane sugar probably will be alright, but stevia is giving some extra flavor and I'm not sure how to use it here.
Patricia says
Is dit recept ook te maken met honing ipv suiker?
Andréa says
Nee het suikerlaagje conserveert de gembersnoepjes. Dat lukt niet met honing.