Gekonfijte Sinaasappelschil Maken is een heel makkelijk recept, waarmee je heerlijke gesuikerde sinaasappel krijgt. Je hebt maar DRIE ingrediënten nodig! Doop die in de chocola of maak er een lekker baksel mee. Want met gesuikerde sinaasappel kun je alle kanten op.

Gekonfijte Sinaasappelschil Maken
Ken je de sinaasappelsnippers omhult met chocola nog? Vroeger stonden ze bij mijn oma bij elk feestje op tafel en ik kon daar niet vanaf blijven. De heerlijke sinaasappelsmaak gecombineerd met de chocola was een echt feestje.
Maar gekonfijte sinaasappel kun je nog voor veel meer heerlijke zoete lekkernijen gebruiken. Bijvoorbeeld bij deze Oranjekoek, een heerlijk baksel van Friese origine. Deze koek heeft zijn naam te danken aan de gekonfijte sinaasappel die wordt meegebakken (en die je goed proeft).
Gelukkig is het een heel simpel recept, dus je kunt snel en makkelijk een potje maken.
Wat heb je nodig voor gesuikerde sinaasappelsnippers
Voor de bereiding van gekonfijte sinaasappel heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

Welke sinaasappels gebruik je voor dit recept?
Je kunt in dit recept zowel hand- als perssinaasappels gebruiken. Het verschil tussen deze twee tussen deze twee is dat bij perssinaasappels de schil wat moeilijker te verwijderen is. Ook is het vruchtvlees vezelig, maar ze zijn wel sappiger in vergelijking met de handsinaasappel.
Bij dit recept schillen we de sinaasappel en, hoewel we ook het sap gebruiken, is het verschil niet zo groot. Je kunt dus allebei de soorten gebruiken voor het maken van de gekonfijte snippers. Dit recept kun je overigens ook gebruiken voor het konfijten van mandarijn, limoen en citroen.
Kun je alleen witte suiker gebruiken?
Witte suiker is het meest gebruikelijk. Maar je kunt ook andere suikers gebruiken, bijvoorbeeld rietsuiker of lichtbruine suiker. De sinaasappels krijgen dan een extra smaak accentje. Het is wel zo dat de kleur van de gekonfijte sinaasappelschil anders wordt als hij gedroogd is.
Hoe maak je gekonfijte sinaasappel?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

Start met het schillen van de sinaasappels. Snij de schilletjes in reepjes of blokjes. Kook de sinaasappels 3 x in ruim water in een pannetje en giet af. Doe water, sap en suiker in de pan en kook de sinaasappelsnippers in de siroop. Giet af (vang de siroop op, want hier kun je heerlijke ijsthee mee maken of gebruik als een siroop om een cake mee te bestrijken). Verdeel de sinaasappel op een bakplaat bekleedt met bakpapier en laat een nacht aan de lucht drogen. Meng met suiker en bewaar luchtdicht.
- Koken in zout water - Soms word geadviseerd om in de eerste keer de sinaasappelschillen te koken in gezouten water. Dit om de bittere smaak te verwijderen. Ik heb zowel met als zonder zout gekonfijt en merk het verschil niet. Om de bittere smaak te voorkomen, schil je de sinaasappel zo dun mogelijk (het witte van het vruchtvlees maakt de schil bitter). Gebruik bijvoorbeeld een dunschiller.
- De gekonfijte sinaasappel is zacht - Wanneer je de sinaasappels net gemaakt hebt zijn ze zacht. Maar laat je ze drogen dan zullen ze uitharden.
- Hoe bewaar je ze na het maken - Er zijn twee manieren. Rol ze door de suiker, zoals hierboven en bewaar ze bij kamertemperatuur, luchtdicht. Of bewaar ze in de siroop waar je ze de laatste keer in gekookt hebt. Haal ze een uurtje of twee voordat je ze gaat gebruiken uit de pot en laat ze drogen.
- Moet de weckpot steriel zijn - Nee. Het hoeft zelfs niet eens een weckpot te zijn. Een luchtdicht afgesloten doos is ook goed. De suiker van het konfijten zorgt ervoor dat de schillen niet snel bederven.
- Wat kun je met de overgebleven siroop doen - Als eerste kun je de gekonfijte sinaasappelschillen hierin bewaren. Maar je kunt het ook gebruiken om je cake meer smaak te geven door de siroop over een vanille cake te gieten. Gebruik het als zoetstof bij het maken van ijsthee, door de yoghurt of ijs. Je kunt er alle kanten mee op.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Sinaasappelschil konfijten
Apparatuur
Ingrediënten
- 4 sinaasappels, schil, hand of pers
Siroop
- 250 ml water
- 4 sinaasappels, sap
- 400 gram suiker
Instructies
- Schil de sinaasappels met een dunschiller en snij de schil in reepjes of snippers. Probeer zo min mogelijk wit mee te schillen (dat is bitter).4 sinaasappels
- Doe de sinaasappels in een pan en zorg dat ze voor 10 cm onder staan. Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen. Giet vervolgens af. Herhaal dit drie keer.
- Doe het water, sinaasappelsap en de suiker in een pan en verwarm, terwijl je roert tot de suiker is opgelost. Breng de siroop aan de kook en zet het vuur laag.250 ml water, 4 sinaasappels, 400 gram suiker
- Voeg de sinaasappel stukjes toe en laat 30 minuten op laag vuur sudderen.
- Zeef de sinaasappelsnippers.
- Bekleedt een bakplaat met bakpapier en verdeel de sinaasappel over het oppervlakte. Probeer zo veel mogelijk in één laag te spreiden. Laat minimaal 8 uur, maar nog beter 24 uur drogen aan de lucht.
- Verdeel wat suiker in een kommetje en rol de sinaasappel snippers erdoor. Doe ze in een luchtdichte pot of doos of gebruik ze in heerlijke recepten.
Opmerkingen
- Kamertemperatuur - In een luchtdichte afgesloten pot in een koele donkere ruimte blijft de gekonfijte sinaasappel tot 1 maand goed.
- Koelkast - Wanneer je het fruit wilt bewaren in de koelkast, bewaar het dan in de siroop in een schone luchtdichte pot. Zorg dat de gekonfijte sinaasappelschillen onder de siroop blijven staan. Zo blijft het tot 6 maanden goed.
- Diepvries - Je kunt het gesuikerde fruit in de diepvries, luchtdicht verpakt, tot wel 3 maanden bewaren. Wanneer je het laat ontdooien bij kamertemperatuur zal de suiker opgelost zijn. Laat je ze vervolgens even drogen, dan zullen de sinaasappelsnippers weer uitharden.
Geef een reactie