Een recept om zelf vanille-extract te maken. Waarom? Omdat je graag echt vanille wilt gebruiken en geen chemisch stofje dat naar vanille smaakt. En dit is een heel makkelijk recept, wat wel wat tijd kost. Maar dan heb je een smaakstof die je aan elk baksel of ijs kunt toevoegen waar je vanille nodig hebt.

Homemade Vanille-Extract met Wodka
Een recept om zelf vanille-extract te maken. Waarom? Je komt het tegen in recepten, vooral Amerikaanse en Engelse recepten, maar ook steeds meer in Nederlandse recepten. Je kunt het kopen bij een supermarkt, maar lees je het etiket dan is het eigenlijk namaak, een chemisch vanille-extract aroma.
Wil je de echte kopen, dan moet je alweer bij een betere kookwinkel zijn. En je betaalt behoorlijk wat voor een klein flesje. Maar wist je dat je het ook zelf kan maken. Heel eenvoudig en beter betaalbaar! Deze hoeveelheid is voor regelmatige bakkers goed voor één jaar bakplezier.
En het beste voordeel, je weet precies wat er in gaat. Geen chemische toevoegingen, heel lekker.
Top Tip
Vanille-extract laat je minimaal 3 maanden staan zodat de smaak van vanille goed in de wodka trekt. Hoe langer hij de tijd krijgt om op smaak te komen, hoe intenser de vanille smaak.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Vanille-Extract Maken
Ingrediënten
- 750 ml Wodka
- 5 vanillestokjes
Instructies
- Haal 50 ml wodka uit de fles (deze ga je verder niet meer gebruiken in dit recept)750 ml Wodka
- Snij de vanillestokjes open en stop ze in de fles.5 vanillestokjes
- Zet de fles gedurende 3 maanden weg op een koele, donkere plaats.
- Houdt de fles 1 x per week even op zijn kop en zet weer weg in het donker.
- Na 3 maanden is het extract klaar.
Opmerkingen
- De basis moet echt een alcohol houdende drank zijn, het liefst met zo weinig mogelijk smaak. Vandaar dat je kiest voor wodka. Zou je geen alcohol gebruiken dan blijft het vanille-extract niet goed.
- Wil je alcohol vrij gebruik dan vanillesuiker of bij elk recept verse vanille die je uit een peul schraapt.
- Muntextract maak je door 5 takjes munt in de wodka te stoppen.
- Kaneelextract maak je door 3 kaneelstokjes in de wodka te stoppen.
- Kamertemperatuur: bewaar het vanille-extract goed afgesloten op een koele plaats in het donker. Zo blijft hij jaren goed.
Valerie Hanquet says
leuk ,maar ik moet 750 ml hebben en moet er 50 ml uit halen maar wat moet ik gebruiken die 50 ml of 750 ml ik versta het niet goed
groetjes valerie
Andréa says
Zoals u kunt lezen in het recept haalt u de 50 ml eruit (om ruimte te maken voor de vanille-stokjes) en gebruikt u die niet meer. Veel bakplezier met uw eigen extract!