Een recept voor homemade vanille-extract. Waarom? Omdat je graag echt vanille wilt gebruiken en geen chemisch stofje dat naar vanille smaakt.
Een recept voor homemade vanille-extract. Waarom? Je komt het tegen in recepten, vooral Amerikaanse en Engelse recepten, maar ook steeds meer in Nederlandse recepten. Je kunt het kopen bij een supermarkt, maar lees je het etiket dan is het eigenlijk namaak, een chemisch vanille-extract aroma.
Wil je de echte, dan moet je alweer bij een betere kookwinkel zijn. En je betaalt behoorlijk wat voor een klein flesje. Maar wist je dat je het ook zelf kan maken. Heel eenvoudig!
En het beste voordeel, je weet precies wat er in gaat. Geen chemische toevoegingen, heel lekker.
- Vanille-extract laat je minimaal 3 maanden staan zodat de smaak van vanille goed in de wodka trekt.
- De basis moet echt een alcohol houdende drank zijn, het liefst met zo weinig mogelijk smaak. Vandaar dat je kiest voor wodka. Zou je geen alcohol gebruiken dan blijft het vanille extract niet goed. Wil je alcohol vrij gebruik dan vanille suiker of bij elk recept verse vanille die je uit een peul schraapt.
- Deze hoeveelheid is goed voor ongeveer 1 jaar bakplezier.
- Mint-extract maak je door 5 takjes munt in de wodka te stoppen.
- Kaneel-extract maak je door 3 kaneelstokjes in de wodka te stoppen.
Bewaren
- Bewaar de fles op een donkere plaats, dan blijft hij zeker een jaar goed.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlHomemade vanille-extract
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
- 750 ml wodka
- 5 vanille-stokjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Haal 50 ml wodka uit de fles (deze ga je verder niet meer gebruiken)
- Snij de vanille-stokjes open en stop ze in de fles.
- Zet de fles gedurende 3 maanden weg op een koele, donkere plaats.
- Houdt de fles 1 x per week even op zijn kop en zet weer weg in het donker.
- Na 3 maanden is het extract klaar.
- N.B. Ik gebruik heel veel vanille-extract (natuurlijk ook vanwege het blog en doe ongeveer 1 jaar met een fles. Je hebt per keer meestal 1 theelepel nodig in een recept.
Opmerkingen:
- Vanille-extract laat je minimaal 3 maanden staan zodat de smaak van vanille goed in de wodka trekt.
- De basis moet echt een alcohol houdende drank zijn, het liefst met zo weinig mogelijk smaak. Vandaar dat je kiest voor wodka. Zou je geen alcohol gebruiken dan blijft het vanille extract niet goed. Wil je alcohol vrij gebruik dan vanille suiker of bij elk recept verse vanille die je uit een peul schraapt.
- Deze hoeveelheid is goed voor ongeveer 1 jaar bakplezier.
- Mint-extract maak je door 5 takjes munt in de wodka te stoppen.
- Kaneel-extract maak je door 3 kaneelstokjes in de wodka te stoppen.
Geef een reactie