Dulce de Leche is een romige caramelachtige pasta, vooral bekend uit Zuid-Amerika. Romig, zoet met een volle karamelsmaak. Heerlijk op de boterham, in cakes, over ijs, brownies en andere lekkernijen. Volgens mij wordt bijna alles lekkerder met Dulce de Leche. En het is supermakkelijk om het zelf te maken.
Dulce de Leche is een heerlijke toevoeging aan veel baksels. Maar het is in Nederland wat lastiger aan te komen. Maar wist je dat het heel makkelijk is om te maken. Een basis recept dat je echt in je repertoire moet hebben (daar ga je geen spijt van krijgen!).
Je kunt de dulce de leche op verschillende manieren maken. De (stoom)oven, slow cooker, snelkookpan of gewoon op het fornuis. Een aantal van de methodes die allemaal werken. En ik vertel je in deze blog op welke manier je dan deze heerlijke karamel maakt.
En kun je geen genoeg krijgen van die heerlijke karamel smaak? Kijk dan ook eens bij deze heerlijke recepten voor banaan tompouce met karamel, kokoskoekjes met karamel, bananen cupcakes met karamel.
Ingrediënten voor een super makkelijk recept voor karamelpasta
De benodigdheden voor het zelf Dulce de Leche maken:
Welke gecondenseerde melk heb je nodig?
Inderdaad je hebt maar één ingredient nodig: gecondenseerde melk. Deze dikke, gesuikerde melk, waar een deel van het vocht uit is gehaald vind je in de supermarkt (meestal in de buurt van de koffiemelk) in blikjes of bij de Toko. Meestal van Friesche Vlag of Nestlé.
Wil je lactose-vrij of vegan gebruik dan gecondenseerde kokosmelk. Let op: er bestaat gecondenseerde melk zonder suiker. Deze kun je niet gebruiken, want dat wordt geen dulce de leche.
Manier 1 - Hoe maak je romige Dulce de Leche in een pan?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Haal het etiket van het blikje. Zet in een pan met water en zorg dat hij onder water staat. Breng het water aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat 3 uur sudderen. Check elke 30 minuten het water niveau. Het blikje moet onder water blijven. Vul aan met water als het niveau te laag wordt.
- Haal het blikje uit de pan en laat afkoelen naar kamertemperatuur. De Dulce de Leche is klaar.
Andere manieren om Dulce de Leche te maken
De recepten zijn beschreven per blikje gecondenseerde melk. Maar heb je ontzettend veel zin in deze zoete lekkernij, dan maak je gewoon meer blikjes tegelijkertijd. Dat kan makkelijk in de slow cooker, in de pan, stoomoven en de snelkookpan. Bij de oven en magnetron kun je dit beter per portie doen.
Manier 2 - In de oven (boven en -onderwarmte of hetelucht)
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Verwarm water tot het kookt (in de waterkoker is makkelijk).
- Maak het blikje over en schenk het in een ovenschaal. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie.
- Zet de ovenschaal in een tweede grotere ovenschaal. Zet beiden in de oven.
- Vul de grote lege ovenschaal tot de helft met kokend water. Sluit de oven.
- Check elke 20 minuten of het waterniveau nog hoog genoeg is. Anders vul je het water bij tot de helft.
- Na 75 minuten is de dulce de leche klaar.
Manier 3 - Gewoon makkelijk - In de stoomoven
- Verwarm de stoomoven voor op 100 °C.
- Zet het blikje in een bakblik met gaatjes aan de onderkant.
- Laat 3 tot 4 uur in de oven staan en zet hem dan uit.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Manier 4. - Heel makkelijk - In de slowcooker
- Verwijder het papieren wikkel van het blikje.
- Zet het blikje in de schaal van de slowcooker.
- Vul aan met water tot het blikje helemaal onder staan.
- Sluit af met een deksel.
- Zet de slowcooker gedurende 8 uur op de laagste stand.
- Haal het blikje dan uit de slowcooker.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Manier 5.- Lekker snel - In de magnetron
- Schenk de gecondenseerde melk in een grote schaal die in de magnetron mag.
- Verwarm de magnetron gedurende twee minuten op 50 % vermogen
- Haal uit de magnetron en rorer goed door (het kan heet zijn!)
- Zet nogmaals op dezelfde stand gedurende twee minuten in de magnetron.
- Haal uit het apparaat en roer goed door.
- Zet de magnetron nu 20 minuten op 30 % vermogen tot de melk dik is en een karamelkleur heeft. Roer elke twee minuten goed door!
Manier 6. - Lekker snel en simpel - Snelkookpan
- Verwijder het papieren wikkel van het blikje.
- Zet dat vervolgens in de snelkookpan en zorg dat het onder water staat.
- Breng de pan onder druk en laat 40 minuten koken.
- Laat de pan afkoelen en haal vervolgens de blikjes uit de pan.
Karamel wordt gemaakt van boter met suiker en daar wordt room aan toegevoegd. Dulce de leche is melk met suiker. Beiden worden gekarameliseerd (dat is de overeenkomst), maar de smaak is anders. Dulce de leche is minder zoet in vergelijking met karamel, maar is wel romiger.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 blikje gecondenseerde melk met suiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Haal het etiket en eventuele lijmresten van het blikje.
- Zet in een steelpannetje en vul dat met water. Het waterniveau boven het blikje moet minimaal 4 cm zijn.1 blikje gecondenseerde melk
- Breng aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat het blikje 3 uur op laag vuur sudderen. Check elke 30 minuten of er nog voldoende water boven het blikje staat. Anders vul je het water aan.
- Haal het blikje voorzichtig uit het water (het kan erg heet zijn) en laat afkoelen op een rek.
- Het blikje kan nu gebruikt worden.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur - Een blikje dulce de leche blijft ongeopend 3 maanden houdbaar bij kamertemperatuur.
- Koelkast - Is je blikje geopend, dan kun je hem luchtdicht bewaren in de koelkast. Hij blijft dan een week goed.
- Invriezen - Laat afkoelen naar kamertemperatuur en schep de dulce de leche in een diepvriesdoos. Zorg dat deze maar voor ¾ gevuld is (hij zal uitzetten bij het invriezen). Vries in. Op deze manier blijft de dulce de leche 3 maanden goed. Laat hem ontdooien in de koelkast voor gebruik.
Miranda says
Lekker die dulche de leche, ook voor banoffee, maar inderdaad kan de pasta echt heel dik zijn. Als je hem iets warm hebt gemaakt en is hij te dik, doe er dan een klein scheutje slagroom of melk bij. Als je de iets verdunde pasta in een spuitzak doet (heel handig als je een wegwerpspuitzak hebt) en een stukje afknipt, kun je de dulche de leche makkelijker verdelen. Bij banoffee is dat wel heel handig.
(Banoffee is bastognekoekbodem, dulce de leche, plakjes banaan, slagroom (ik doe er altijd wat philadelphia naturel door), afwerken met geschaafde pure chocolade en vlak voor het opdienen wat plakjes banaan. Een swirl dulce de leche erover is ook wel lekker en leuk.
Dit is een ode aan de dulce de leche 😋
Andréa says
Wat een heerlijk idee!