Een simpel en spectaculair recept is deze honingraat toffee (ook bekend als Honey Comb). Het is licht, luchtig en crispy. Heerlijk zoet, smelt in je mond en heeft een lekkere karamel smaak. En dit is niet alleen lekker om zelf te eten, maar ook om cadeau te geven.

Honingraat Toffee (Honey Comb)
Wat een spectaculair recept: honingraat toffee. Niet omdat het zo moeilijk te maken is, geheel niet. In totaal 10 minuutjes en wat uithardtijd en het recept is klaar. Maar het is zo leuk om te kijken wat er gebeurd als de baksoda bij de karamel gaat.
Het gerecht gaat bruisen en schuimen en de eerste keer dat ik het maakte, was ik bang dat het niet goed ging komen, maar het is een geweldig lekker recept. Leuk om mee te nemen als cadeautje, maar ook heerlijk als onderdeel van een high tea.
En vind je dit een lekker recept? Misschien vind je deze heerlijke karamel fudge (met slagroom), een recept om zelf Snickers te maken, of witte chocolade bonbons met een vleugje lavendel ook een goed idee?
Jump to:
Wat heb je nodig om zelf Honey Comb te maken?
Om deze titel te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Suiker - Door de suiker te smelten krijg je een karamel die je nodig hebt voor de honingraat toffees.
- Honing - Geeft smaak aan de Honey Comb. Je kunt het ook vervangen door Golden syrup.
- Baksoda - Ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. De baksoda gaat een reactie aan met de karamel waardoor er kleine luchtbellen ontstaan in de karamel. Dit geeft de honingraat toffee zijn bekende luchtigheid.
- Boter - Om de vorm mee in te vetten. Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken? Leg dan een bakpapier op de bakplaat.
Hoe maak je Honingraattoffee?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe de suiker en de honing in een pan en verwarm tot 150 °C. Het is dan in de zogenoemde hard suiker fase.
- Verdeel de baksoda meteen over de karamel.
- Het mengsel in de pan begint te bruisen. Roer het goed door.
- En schenk meteen over het bakblik.
Tips
- Gebruik een suikerthermometer voor dit recept. De perfecte Honingraat toffee krijg je bij 150 °C. Is de karamel niet warm genoeg dan wordt de honeycomb kleverig in plaats van crispy. Wordt de karamel te warm, dan wordt de honeycomb bitter van smaak.
- Roer de karamel niet bij het verwarmen. Wanneer je gemiddeld vuur gebruikt is dat ook niet nodig.
- Gebruik baksoda. Het is niet mogelijk om bakpoeder te gebruiken. Wil je daar meer over weten dan kun je dat hier lezen in het blog baksoda vs. bakpoeder.
- Schraap de pan niet uit, het laatste restje geeft niet die heerlijke luchtigheid en crunch. Om de pan schoon te krijgen, laat je hem even afkoelen (nooit koud water in een gloeiend hete pan!) en vul hem dan halverwege met water. Verwarm dat, waarbij je af en toe roert. De suiker zal oplossen in het water en je krijgt de pan makkelijk schoon.
- Honingraat Toffee houd van een droge omgeving. Nooit in de koelkast bewaren (veel te vochtig), maar altijd op een droge plaats in een luchtdichte verpakking.
- Ook lekker, drizzle chocola erover (of dip in chocola).
- Lekker om te verkruimelen over ijs!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Honingraat Toffee (Honey Comb)
Apparatuur
- Bakpapier Optioneel
Ingrediënten
- 200 gram suiker
- 4 eetlepels honing
- 1½ theelepel baksoda
- boter, om in te vetten
Instructies
- Smeer de bakplaat in met boter (of bekleedt met bakpapier).boter
- In een pan schep je de suiker met de honing.200 gram suiker, 4 eetlepels honing
- Laat het smelten op gemiddeld vuur en vervolgens verkleuren tot het 150 °C en amber kleurig is (blijf erbij, want dat moment is heel kort en als je niet oplet dan verbrand het (ervaring 🙁 )).
- Zet het vuur uit en meng met een lepel vlug de baksoda erdoor.1½ theelepel baksoda
- De massa gaat dan schuimen en er komt lucht vrij.
- Giet het meteen in het bakblik of de taartvorm en zet weg.
- Laat dit een paar uur staan tot het is uitgehard.
- Haal uit de vorm en breek in stukken.
Opmerkingen
- Kamertemperatuur - Bewaar de honingraat toffee in een luchtdichte doos bij kamertemperatuur. Zo blijft hij tot een week goed.
- Diepvries - Verpak de honingraat in folie en vervolgens in een diepvriesdoos of zak. Zo blijft hij hard en knapperig. Hij blijft wel een maand goed.
Geef een reactie