Een makkelijk te maken kraamhapje, red velvet fudge, met een heerlijke volle en romige chocolade smaak en toch luchtig. Met een topping van witte chocolade frosting ben je in het chocola walhalla gekomen. De fudge is versierd met witte (of blauwe) muisjes en een leuk kraamhapje om te serveren op je babyshower, kraamfeest of aan je kraamvisite.
En zoals gezegd is het recept supermakkelijk te maken. In totaal een minuutje of 20 en dan staat hij al in de koelkast. En als hij dan na een uurtje of 3 opgesteven hebt, heb je wel 25 kleine verwennerijtjes.
In het kader van de foodblogswap, waarbij diverse foodbloggers iets maken van een ander foodblog, mocht ik deze maand iets maken van het blog van slowfoody. Een leuk blog met heel veel lekkere recepten, zodat de keuze weer bijna onmogelijk was. Maar deze heerlijke fudge kon ik daarbij niet weerstaan. En omdat hij zo mooi gekleurd was, vond ik dit echt een kraamhapje!
Waarom vind ik deze red velvet chocolade fudge zo lekker?
- Een heerlijke chocolade smaak: doordat je heel veel melk chocola toevoegt is de smaak vol chocola.
- Heerlijk fudgy: Het heet per slot van rekening niet voor niets fudge....
- Het kan niet mis gaan: Dit recept is supermakkelijk. Ik heb een video gemaakt hoe je het maakt (die vind je bij het recept onderaan dit blog). Dus mocht je er niet uitkomen, dan kun je het gewoon terugkijken. Het kan niet meer mis gaan.
- Witte chocolade frosting, zo lekker en makkelijk: Mon chou, poedersuiker en gesmolten witte chocola. Even mixen en klaar.
- Met sprinkles: door de muisjes geef je je eigen draai aan dit recept. Roze muisjes / blauwe muisjes of een sprinkle van jouw keuze. Decoreer zoals jij dat wil.
- Voor de chocoholic: Melk chocola met een witte chocolade topping, wordt het nog beter?
Welke ingrediënten heb je nodig?
De volgende ingrediënten heb je nodig voor deze red velvet chocolade fudge:
- Gecondenseerde melk: gezoete, ingedikte melk. Je koopt deze romige melk in een blikje. Je hebt één blikje nodig voor dit recept.
- Witte en melk chocola: De melkchocola gebruik je voor de fudge, de witte chocola in de frosting voor lekker veel smaak.
- Roomboter: ongezouten roomboter voor zowel de fudge als de frosting. Gebruik de roomboter bij kamertemperatuur zodat hij zacht is. Dan mengt hij beter.
- Kleurstof: Gebruik kleurstof om de mooie kleur te krijgen. Je kunt eventueel ook gemalen gedroogd bieten of frambozen poeder als kleurstof gebruiken.
- Vanille-extract: om de smaak van de fudge en frosting te verdiepen. Heb je geen vanille-extract gebruik dan een theelepel vanille suiker (bij zowel de frosting als de fudge).
- Mon chou: Haal deze 15 minuten voor gebruik uit de koeling, dan kun je hem goed mixen. Je kunt natuurlijk ook roomkaas van een ander merk gebruiken.
- Poedersuiker: Daarmee zoet je de frosting. Gebruik geen gewone suiker, want het lost niet zo goed op in roomkaas en je wilt geen knarsende topping.
- Roze muisjes (of blauwe): om je fudge mee aan te kleden. Maar je kunt natuurlijk elke soort decoratie gebruiken die je wilt.
Hoe maak je deze red velvet chocolade fudge?
En hoe maak je deze heerlijke lekkernij nu? Een video en een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.
Stap 1: Maak de fudge: Vet een brownie bakvorm in en leg een bakpapier onderin. Zet een steelpannetje op laag vuur en schenk de gecondenseerde melk erin. Voeg een snufje zout toe en breek de melkchocola boven de warme melk. Voeg telkens een paar blokjes toe terwijl je roert.
Wanneer alle chocola is gesmolten voeg je de eetlepel boter, vanille en kleurstof toe. Meng alles goed door.
Stap 2: Schenk de fudge in de bakvorm en strijk de bovenkant vlak. Zet het even in de koeling terwijl je de frosting maakt.
Stap 3: maak de witte chocolade frosting: Smelt de witte chocola in een kommetje boven kokend water (au-bain-marie). Klop de roomkaas luchtig en voeg de poedersuiker, vanille en boter toe. Als alles goed gemengd is schenk je de gesmolten witte chocola erbij en meng je die erdoor. Verdeel de frosting over de fudge.
Stap 4: Bestrooi de frosting met roze muisjes en zet de bakvorm in de koeling. Laat tenminste 3 uur opstijven. Haal de fudge dan uit de bakvorm en snij in 25 blokjes.
- Het zout in de fudge voeg je toe om de smaak nog intenser te maken.
- Je smelt de witte chocola au-bain-marie. Daarbij breng je een pan met een laagje water aan de kook. Pak een vuurvaste kom en hang die boven het water (dus hij mag het water niet aanraken). Daar kun je de chocola in smelten. Er zijn ook speciale au-bain-marie pannetjes te verkrijgen die je boven het water hangt en pannen die dubbelwandig zijn en je kunt vullen met water.
- Heb je geen vanille extract, vervang het dan door 1 theelepel vanille suiker.
- Gebruik poedersuiker en geen gewone suiker (je wilt geen korreltjes in je frosting.
- Ik vind Mon Chou fijn om mee te werken, maar je kunt elke roomkaas naar smaak gebruiken. Gebruik een normale roomkaas en geen light versie.
- Fudge kun je tot 1 week in de koeling te bewaren en kun je dus goed voorbereiden.
- De fudge kun je in een diepvrieszakje of doosje tot 3 maanden bewaren.
Moet je fudge bewaren in de koelkast?
Nee, fudge hoef je niet in de koelkast te bewaren. Het is ook heel goed houdbaar bij kamertemperatuur. Maar omdat je in dit recept ook gebruik maakt van een frosting op basis van roomkaas, moet je deze fudge wel in de koeling bewaren.
- Au-bain-marie pan - een au-bain-marie pan gebruik je voor het smelten van chocola, het opwarmen van saus, het maken van glazuur of soezendeeg. Deze pan is extra handig want hij heeft een ingebouwde thermometer en is geschikt voor inductie. In dit recept gebruik ik hem voor het smelten van de chocola.
- Brownie bakvorm - een vierkante bakvorm, waardoor de brownie overal even gaar zijn. De bakvorm is 22.5 x 22.5 cm en voldoende voor 16 brownies. De bakvorm heeft een bijpassende deksel, zodat je de brownies makkelijk kunt bewaren of meenemen. In deze vorm maak ik de fudge.
- Palet mes - een palet mes gebruik je voor het gladstrijken van taarten of het losmaken van (koekjes) deeg van een bakplaat. Maar het is ook super makkelijk om je versgebakken koekjes van de bakplaat naar een rek te verplaatsen. Ik gebruik het in dit recept voor het uitstrijken van de fudge en frosting.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlKraamhapje: red velvet chocolade fudge
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
Red velvet chocolade fudge
- 400 gram Gecondenseerde melk
- ⅛ theelepel zout
- 400 gram melk chocola
- 3 druppels voedselkleurstof
- 1 eetlepel boter ongezouten
- 1 theelepel vanille-extract
Witte chocolade frosting
- 60 gram Mon Chou
- 1 eetlepel boter ongezouten
- 100 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 60 gram witte chocola
Topping
- 3 eetlepels muisjes roze of blauw
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Vet een bakvorm (20 x 20 cm) in en leg een bakpapier onderin.
- Haal de boter en Mon Chou uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
- Breek de melk chocola en witte chocola in blokjes.
Red velvet chocolade fudge
- In een steelpannetje doe je de gecondenseerde melk en het zout.
- Laat op een laag vuur zacht worden.
- Doe een paar blokjes melkchocola in de pan en roer met een lepel tot ze gesmolten zijn. Voeg dan nog een paar blokjes toe en herhaal tot de chocola gesmolten is.
- Voeg de kleurstof, boter en vanille toe en meng alles goed door.
- Giet de fudge in de bakvorm, smeer de bovenkant glad en zet in de koeling tot de frosting klaar is.
Witte chocolade frosting
- Smelt de witte chocola au-bain-marie (zie tips). Haal van het vuur af.
- Doe de Mon Chou in een kom en mix 30 seconden.
- Voeg de poedersuiker en het vanille-extract toe en mix, op lage snelheid, 1 minuut.
- Schep de boter erbij en mix 15 seconden.
- Schenk de gesmolten chocola bij het roomkaasmengsel en mix alles op gemiddelde stand 2 minuten.
- Bak de fudge uit de koeling en verdeel de frosting over de fudge.
Topping
- Strooi de muisjes over de frosting.
- Zet de bakvorm tenminste 3 uur in de koeling zodat de fudge goed opstijft.
- Snij de fudge in 25 blokjes.
Opmerkingen:
- Het zout in de fudge voeg je toe om de smaak nog intenser te maken.
- Je smelt de witte chocola au-bain-marie. Daarbij breng je een pan met een laagje water aan de kook. Pak een vuurvaste kom en hang die boven het water (dus hij mag het water niet aanraken). Daar kun je de chocola in smelten. Er zijn ook speciale au-bain-marie pannetjes te verkrijgen die je boven het water hangt en pannen die dubbelwandig zijn en je kunt vullen met water.
- Heb je geen vanille extract, vervang het dan door 1 theelepel vanille suiker.
- Gebruik poedersuiker en geen gewone suiker (je wilt geen korreltjes in je frosting.
- Ik vind Mon Chou fijn om mee te werken, maar je kunt elke roomkaas naar smaak gebruiken. Gebruik een normale roomkaas en geen light versie.
Geef een reactie