Herfst! De dagen worden korter, het wordt kouder, en de bladeren knisperen onder je voeten. Wat past daar beter bij dan een heerlijke cheesecake met gekarameliseerde appels? Deze taart combineert een knapperige Bastognebodem, een zachte romige vulling, en zoete, gekarameliseerde appeltjes. Perfect voor een feestje of gewoon een lekker weekend baksel!

Appel Cheesecake met een Knapperige Bastognekoek Bodem
Wist je dat ik een kleine boomgaard met appelbomen heb? Met vijf verschillende appelbomen. Elk jaar krijg ik een flinke oogst. Lekker om zo uit de hand te eten, een lekker appelbrood mee te maken, Duitse rode kool met appeltjes te stoven, of appeltaart rolletjes mee te maken.
En deze keer had ik zin in een taart. En niet zomaar een taart, maar een cheesecake, want die kun je makkelijk naar eigen smaak aanpassen.
Deze keer bracht ik hem op smaak met een vleugje kaneel en een scheutje Calvados geef je deze taart een warme, herfstige smaak. Je kunt hem zelfs de dag ervoor maken, dus geen stress!
Wat heb je nodig?

- Calvados: voor een extra diepe appelsmaak. Dit kun je ook vervangen door appelcider. Liever geen alcohol? Gebruik dan appelsap.
- Bastognekoek: Heb je geen Bastognekoekjes? Gebruik speculaas of speculoos voor een lekker kruidige bodem.
- Roomkaas: Dit is de basis voor de vulling. Het zorgt voor een romige en stevige cheesecake.
Bereiding

- Verkruimel de Bastognekoek en meng ze met gesmolten boter. Druk dit mengsel stevig aan op de bodem van een springvorm en zet in de koelkast.
- Bak de appelschijfjes in boter en bestrooi met bruine suiker. Bak ze goudbruin en laat afkoelen.
- Mix de roomkaas met beide soorten suiker, Calvados, vanille-extract, kaneel, eieren, zure room en slagroom. Giet een derde van de vulling op de bodem, verdeel de gekarameliseerde appels erover.
- Verdeel de rest van de cheesecake vulling over de appeltjes. Bak de cheesecake 45 minuten op 180 °C. Bedek de taart dan met aluminiumfolie en bak nog eens 45 minuten. Laat afkoelen in de oven en vervolgens in de koelkast opstijven.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Romige Cheesecake met Gekarameliseerde Appels
Ingrediënten
Bodem
- 260 gram Bastogne koeken
- 100 gram boter
Gekarameliseerde appels
- 60 gram boter
- 3 appels, groot, geschild, klokhuis verwijderd en in 8 stukken gesneden
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
Vulling
- 600 gram roomkaas, op kamertemperatuur
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 6 eetlepels suiker
- 3 eetlepels Calvados
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 3 eieren, maat L
- 200 gram zure room
- 80 ml slagroom
Instructies
Bodem maken
- Vet een springvorm van 26 cm in en bedek de bodem met bakpapier.
- Maal de bastognekoekjes fijn in een foodprocessor.260 gram Bastogne koeken
- Smelt de boter in een steelpan en meng met de koekkruimels.100 gram boter
- Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
- Zet de springvorm in de koelkast om op te stijven, terwijl je de rest van het recept voorbereidt.
Gekarameliseerde appels maken
- Smelt de boter in een ruime koekenpan op middelhoog vuur.60 gram boter
- Voeg de appels toe en bestrooi met de lichtbruine basterdsuiker. Bak de appels aan beide kanten tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten per kant.3 appels, 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- Haal de appels uit de pan en laat afkoelen op een bord. Houd een paar mooie plakjes achter voor de garnering.
Cheesecakevulling maken
- Doe de roomkaas in een grote mengkom en mix op hoge snelheid gedurende 3-4 minuten tot de roomkaas luchtig en romig is.600 gram roomkaas
- Voeg de lichtbruine basterdsuiker, kristalsuiker, vanille-extract, Calvados en kaneel toe. Mix nog eens 2 minuten.150 gram lichtbruine basterdsuiker, 6 eetlepels suiker, 3 eetlepels Calvados, 1 theelepel vanille-extract, 2 theelepels gemalen kaneel
- Voeg de eieren één voor één toe en mix goed na elk ei. Voeg vervolgens de zure room en slagroom toe en mix tot alles goed gemengd is.3 eieren, 200 gram zure room, 80 ml slagroom
Cheesecake maken en bakken
- Verwarm de oven voor op180 °C of 160 °C
- Giet een derde van de roomkaasvulling over de koekbodem in de springvorm.
- Verdeel de gekarameliseerde appels over de vulling en giet vervolgens de rest van de vulling eroverheen. Strijk de bovenkant glad.
- Bak de cheesecake gedurende 45 minuten. Dek daarna af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen en bak nog eens 45 minuten.
- Zet de oven uit en laat de cheesecake 1-2 uur in de dichte oven staan om geleidelijk af te koelen. Hierdoor voorkom je scheuren in de bovenkant.
- Laat de cheesecake volledig afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna minimaal 4 uur (liefst een hele nacht) in de koelkast om op te stijven.
Serveren
- Verwijder de springvorm en garneer de cheesecake met de achtergehouden gekarameliseerde appels. Maak toefjes slagroom langs de rand van de taart en bestrooi lichtjes met poedersuiker voor een feestelijke afwerking.
Opmerkingen
- Koelkast: maximaal 3 dagen houdbaar, afgedekt bewaard.
- Diepvries: maximaal 3 maanden, bewaard in een afgesloten diepvrieszak of doos. Of gewikkeld in 2 lagen plasticfolie.
Geef een reactie