Deze Chinese honing sesamkip heeft echt alles wat je je, maar op je bordje wenst. Heerlijk krokant gebakken in de oven, met een kleverige zoete honing ketjap saus. De saus omhult elk stukje kip waardoor alle smaken blenden. Zo lekker. Het is gewoon vechten wie het laatste stukje mag.

Dit is zo'n recept waarvan je je later afvraagt, waarom heb ik het niet eerder ontdekt. Een pareltje uit de Chinese keuken. Vaak gefrituurd, maar in dit recept heb ik voor kip uit de oven gekozen. Daardoor is hij minder vet, maar nog steeds heel krokant.
De saus is een blend van allerlei smaken: zoete honing, de diepe smaak van ketjap, de ziltige bouillon en een zuurtje van de Chinese wijnazijn. Die combinatie geeft een zoetzure saus die je smaakpapillen helemaal oppeppen.
Al met al staat dit makkelijke recept binnen een klein half uurtje op tafel. Ideaal dus. Deze Chinese honing kip uit de oven gaat hier zeker heel vaak op de tafel komen.
Combineer dit recept met een heerlijke bami, kip loempia's en een pittige komkommer salade.
Wat heb je nodig om krokante sesamkip te maken?
Deze Chinese honing kip met sesam maak je met de volgende ingrediënten:

Een sojasaus voor de kip en de saus?
Voor het marineren gebruik je een lichte sojasaus of een Japanse sojasaus. Deze hebben een licht zoute soja smaak.
In de saus gebruik je een zoete saus, zoals Ketjap Manis of Ketjap Medja.
Welke kip gebruik je voor dit recept?
Gebruik kipfilet of kipdijfilet voor dit recept. Zorg ervoor dat de stukjes ongeveer even groot zijn, zodat ze op dezelfde tijd gaar zijn.
Hoe maak je Honing sesam kip (en krijg je die krokante bite?)
Een heel eenvoudig recept om krokante kip te maken met een heerlijke zoete honing saus. Begin met het coaten van de kip met de sesam en bak gaar in de oven. Ondertussen maak je de zoete honing ketjap saus in de pan. Schenk de saus bij de gegrilde kipreepjes (en zorg ervoor dat elk stukje kip gecoat is met de saus). Garneer met nog wat extra sesamzaadjes en bosuitjes. Lekker met witte rijst en een pittige komkommer salade!

- Tomayto, tomahto - Voor een vleugje tomaat (wat de saus een diepere smaak geeft en een extra zuurtje toevoegt) voeg je ketchup toe aan de saus.
- Extra vitamines - Voeg roergebakken broccoli, paprika, champignons, blokjes courgette toe aan de saus als die klaar is voor extra groente.
- Tropisch - Schep blokjes ananas, mango of fruit cocktail door de saus.
- Spicy - Voeg Szechuan peper naar smaak toe aan je saus. Je kunt ook chilisaus toevoegen voor meer pit.
Expert Tip
Kun je dit recept ook maken met de Airfryer of in de frietpan? Jazeker kan dat:
Airfryer - Je kunt de kip ook in de airfryer garen en grillen, gedurende 15 minuten. (De aparte bak en grill stap vervalt hierbij) Probeer ze zo veel mogelijk als één laag op de bodem te verspreiden. Ze zullen iets minder krokant worden in vergelijking met de oven.
Haal de stukjes uit de airfryer en meng ze met de saus. Serveer meteen!
Frituurpan - Wanneer je dit recept in de frituurpan wilt maken (en dit geeft je de allerknapperigste kip), dan maak je eerst een beslag om de kip in te dippen. Meng 65 gram bloem met 30 gram maizena, ½ theelepel bakpoeder, 1 eiwit, 80 ml koud water, 1 eetlepel olie en ⅛ theelepel zout. Meng dit goed door elkaar.
Verwarm de frietpan naar 180 °C. Haal de kip door het beslag en bak vervolgens tot ze goudbruin is. Zorg er daarbij voor dat je niet teveel kip tegelijkertijd in de frietpan doet, anders krijg je een klomp kip (zo niet lekker!).
Haal de kip met een schuimspaan uit de frietpan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe in een schaal en schenk de saus erbij en laat die de kipstukjes helemaal bedekken. Serveer meteen!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Krokante Chinese honing sesamkip uit de oven
Apparatuur
Ingrediënten
Krokante sesamkip
- 2 theelepels tahin
- ½ theelepel zout
- 2 theelepels sojasaus, licht of Japans
- 1½ eetlepel sesam zaadjes, geroosterd
- 75 gram bloem
- 500 gram kipfilet, In reepjes van 1 cm breed gesneden
Sticky honing soja saus
- 1½ eetlepel mirin
- 300 ml bouillon
- 2 theelepel rijstazijn
- 7 eetlepels honing
- 3 theelepels ketjap manis
- 3 theelepels sesamolie
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 50 ml bouillon
- 2½ eetlepel maizena
Garnering
- ½ eetlepel sesam zaadjes, geroosterd
- 1 lente uitje, fijngesneden
Instructies
Krokante kip
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Bestrijk een bakplaat of grote ovenschaal met olie.
- In een kom meng je de tahin, zout, sojasaus en sesamzaadjes door elkaar.2 theelepels tahin, ½ theelepel zout, 2 theelepels sojasaus, 1½ eetlepel sesam zaadjes
- In een tweede kom doe je de bloem.75 gram bloem
- Haal de kip eerst door de sesam marinade en vervolgens door de bloem. Leg op de bakplaat. Herhaal voor alle stukjes kip.500 gram kipfilet
- Bak de kip 12 minuten in de oven. Hij is dan lichtbruin. Haal uit de oven.
- Zet de grill op de hoogste stand aan.
- Draai elk stukje kip om en zet de schaal terug in de oven. Grill de kip 5 tot 10 minuten tot hij goudbruin en knapperig is.
Sticky honing soja saus
- Meng in een kommetje de Mirin, 300 ml bouillon, rijstazijn, honing, ketjap Manis en sesamolie.1½ eetlepel mirin, 300 ml bouillon, 2 theelepel rijstazijn, 7 eetlepels honing, 3 theelepels ketjap manis, 3 theelepels sesamolie
- In een tweede kommetje meng je de maizena met de rest van de bouillon (50 ml).2½ eetlepel maizena, 50 ml bouillon
- Verhit de olie in een pan en roerbak de fijngesneden knoflook 30 seconden.2 teentjes knoflook, 2 eetlepels zonnebloemolie
- Voeg de saus toe en breng aan de kook.
- Schenk de maizena saus in de pan en terwijl je blijft roeren breng je de saus aan de kook.
- Laat de saus indikken en zet het vuur uit.
- Schenk de saus net voor het serveren over de kip.
- Garneer met sesamzaad en lente-uitjes.½ eetlepel sesam zaadjes, 1 lente uitje
- Lekker met rijst en een salade.
Opmerkingen
- Tahini - Je kunt de tahini ook vervangen door pindakaas of cashewnoten pasta.
- Bouillon - Gebruik een kippenbouillon of groentebouillon. Of neem gewoon water.
- Mirin - Dit kun je ook vervangen door sherry.
- Rijstazijn - Heb je geen rijstazijn dan kun je ook normale witte azijn of appelcider azijn gebruiken.
- Bloem - De bloem kun je ook vervangen door maizena.
- Koelkast - Bewaar restjes tot 3 dagen afgedekt in de koelkast.
- Diepvries - Doe de restjes in een diepvriesdoos of zak als het goed is afgekoeld. Zo kun je het tot 3 maanden bewaren. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Je kunt dit het beste in een koekenpan op gemiddeld vuur. Voeg wat extra sojasaus of water toe, omdat de saus iets zal zijn ingedikt (ongeveer 3 eetlepels). Blijf roeren tot het goed warm is (anders bakt het aan).
Geef een reactie