Snelle en makkelijke salade met gerookte kip en pesto met superveel smaak! Het perfecte bijgerecht voor de BBQ, dineetje of als lunch.
Een heerlijke frisse salade die je snel en makkelijk in elkaar zet. Met gerookte kip, pesto, komkommer, zongedroogde tomaten en geroosterde pijnboompitjes. Op smaak gebracht met een heerlijke romige yoghurt mayonaise dressing. De zomer op je bord.
Je kunt dit prima eten als bijgerecht bij de BBQ, als lunch of als bijgerecht bij het avondeten. Het staat binnen 10 minuten op tafel en is makkelijk en simpel te maken.
Gerookte kip
Gerookte kip haal je niet bij de vleeswaren afdeling. Het is kipfilet die wordt gekruid en gezouten en vervolgens koud of warm wordt gerookt. Het vlees krijgt daardoor een heerlijke ziltige smaak met een rokerige geur. Je snijdt de kipfilet naderhand in blokjes (of je koopt het kant en klaar gesneden).
Rode pesto
In tegenstelling tot veel recepten wordt hier gebruik gemaakt van rode pesto in plaats van groene pesto. Deze variant, die uit Sicilië komt, gebruikt tomaten en amandelen in plaats van basilicum en pijnboompitten. In veel recepten die je tegenwoordig tegenkomt wordt er ook nog paprika aan toegevoegd en worden de amandelen vervangen door pijnboompitten. Deze pesto laat dat allemaal toe en blijft lekker.
Variaties
Ik deel hier het recept voor een heerlijke salade met gerookte kip en pesto, maar je kunt eindeloos variëren. Hierbij een paar ideeën:
- Voor een vegetarische variant voeg je blokjes rookkaas toe in plaats van gerookte kipfilet. Superlekker.
- Gebruik in plaats van rode pesto, groene pesto of maak je pesto zelf door een bladgroente te mengen met kaas, pijnboompitten en olijfolie. Bijvoorbeeld een heerlijke boerenkool pesto, wortel hazelnoot pesto of rucola pesto.
- Voor een light variant gebruik je magere yoghurt en light mayonaise.
- Schraap de zaden uit de komkommer met de achterkant van een lepel. In de zaden zit veel vocht. Een salade wordt snel slap van te veel vocht en dat is jammer.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan, gedurende 2 tot 3 minuten. Ze ruiken dan nootachtig en zijn nog intenser van smaak. Blijf er wel bij anders branden ze aan.
- Meng eerst het groen en voeg dan de pijnboompitten pas toe. Wanneer ze te nat worden verliezen ze hun bite.
- Heb je een restje sla over bewaar dit dan met een licht vochtig keukenpapiertje in de koeling. Daardoor blijft het langer vers.
Bewaren
Salades zijn lastig te bewaren, maar deze tips maken het wel makkelijker:
- Rooster de pijnboompitten tot 2 dagen van te voren en bewaar ze in een lucht dicht bakje bij kamertemperatuur.
- Maak de marinade tot 2 dagen van te voren en bewaar in een luchtdicht bakje in de koeling.
- Je kunt de vaste ingrediënten: sla, kipfilet, komkommer en zongedroogde tomaten tot 2 uur van te voren mengen. Bewaar afgedekt in de koeling.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Salade met gerookte kip en pesto
Ingrediënten
Dressing
- 100 ml yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel rode pesto
- zout en peper , naar smaak
Salade
- ½ komkommer
- 150 gram salade, gemengd
- 200 gram gerookte kipfilet
- 50 gram zongedroogde tomaten
- 1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd
Instructies
Dressing
- Meng de yoghurt, mayonaise en pesto door elkaar.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.
Salade
- Schil de komkommer en halveer over de lengte.
- Schraap de zaden eruit met de achterkant van een lepel.
- Snij de komkommer in halve maantjes.
- Snij de gerookte kipfilet in blokjes.
- Halveer de zongedroogde tomaten (als ze groot zijn).
- Meng de sla met de komkommer, kipfilet en zongedroogde tomaten in een grote schaal.
- Schenk de dressing erbij en meng tot elk blaadje sla een laagje dressing heeft.
- Strooi de pijnboompitten over de salade.
- Serveer meteen.
Geef een reactie