Zin in een lekkere, warme soep die makkelijk te maken is? Deze romige pastinaaksoep met kruiden en een vleugje yoghurt is precies wat je zoekt! De soep heeft een zachte, lichtzoete smaak van pastinaak en een kruidige kick. Perfect als lunch of voorgerecht, vooral op koude dagen. Bonus: hij staat binnen no-time op tafel!
Eenvoudig Recept voor Kruidige Pastinaaksoep
Mijn eerste kennismaking met pastinaak was via een biologisch groentepakket. Ik had geen idee wat ik ermee moest, maar toen ik het eenmaal proefde, was ik verkocht! Pastinaak is een vergeten groente, maar tegenwoordig gelukkig steeds beter verkrijgbaar. Het is zacht, lichtzoet en een beetje nootachtig.
Voor dit recept liet ik me inspireren door een kookboek Elk seizoen vers eten van Sarah Raven, en wat was het een goed idee! Terwijl de soep zachtjes pruttelt, vult je keuken zich met een heerlijke geur. De soep is fluweelzacht en de kruiden geven diepte. Een lepeltje Griekse yoghurt maakt het helemaal af. Serveer er een knapperig stuk brood bij en je hebt een maaltijd om van te genieten.
Wat heb je nodig?
Wat is Pastinaak?
Pastinaak is een crèmekleurige wortel die een beetje lijkt op een grote winterwortel. De smaak is zacht, zoet en licht nootachtig, met een hint van anijs. Hoe maak je pastinaak schoon? Schil de buitenkant met een dunschiller en snijd de boven- en onderkant eraf. Daarna snijd je de pastinaak in blokjes van gelijke grootte. Zo kookt alles gelijkmatig gaar.
Hoe maak je het?
- Basis maken: Smelt de boter en olie in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui en pastinaakblokjes toe. Laat dit 5 minuten zachtjes bakken zonder dat het bruin wordt
- Kruiden toevoegen: Strooi de koriander, komijn, kurkuma en chilipoeder over de groenten. Bak dit 2 minuten mee tot de geuren vrijkomen.
- Koken en pureren: Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen tot de pastinaak zacht is. Pureer de soep daarna met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
- Afwerken en serveren: Roer de melk en slagroom door de soep. Proef en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de soep nog even kort, maar laat hem niet koken. Serveer in kommen en garneer met een lepel Griekse yoghurt en wat korianderblaadjes.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Romige Pastinaaksoep met Kruiden en Yoghurt
Ingrediënten
- 30 gram boter
- 1 eetlepel olie
- 1 ui, gesnipperd
- 700 gram pastinaken, geschild en in kleine stukjes
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ¼ theelepel chilipoeder
- 1200 ml groentebouillon
- 200 ml melk
- 150 ml slagroom
- zout en peper, naar smaak
Garnering
- 6 eetlepels Griekse yoghurt, garnering
- 4 takjes koriander, enkel de blaadjes
Instructies
- Smelt de boter samen met de olie in een grote soeppan op laag vuur.30 gram boter, 1 eetlepel olie
- Voeg de ui en de pastinaakstukjes toe. Laat ze 5 minuten zachtjes bakken, maar zorg dat ze niet bruin worden.1 ui, 700 gram pastinaken
- Strooi de koriander, komijn, kurkuma, en chilipoeder over de groenten. Roer alles goed door en laat het 2 minuten meebakken, zodat de geuren vrijkomen.1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, ½ theelepel gemalen kurkuma, ¼ theelepel chilipoeder
- Schenk de groentebouillon erbij en breng de soep aan de kook.1200 ml groentebouillon
- Zet het vuur laag en laat de soep 30 minuten zachtjes sudderen, tot de pastinaak helemaal zacht is.
- Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot hij helemaal glad is.
- Roer de melk en de slagroom door de soep. Proef en breng op smaak met zout en peper.200 ml melk, 150 ml slagroom, zout en peper
- Verwarm de soep nog kort, maar laat hem niet meer koken. Schep de soep in kommen.
- Garneer met een lepel Griekse yoghurt en wat verse korianderblaadjes.6 eetlepels Griekse yoghurt, 4 takjes koriander
Opmerkingen:
- Koelkast: Laat de soep snel afkoelen en bewaar hem in een afgesloten bakje in de koelkast. Blijft 2 dagen goed.
- Opwarmen: Verwarm de soep op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren. Zodra er stoom boven de pan komt, is hij heet genoeg. Zo blijft de soep lekker romig.
Geef een reactie