In het groentepakket van deze week zaten pastinaken . Pastinaken horen tot de groep vergeten groenten. Nu ja, tegenwoordig steeds minder want je kunt ze gewoon bij de Albert Heijn vinden in het schap. Voordat de aardappel gemeengoed werd, was Pastinaak de vervanger. Pastinaken lijken op wortel, al zijn ze iets minder zoet. En ze hebben een hele lichte anijs smaak.
Ik heb in de bibliotheek het boek Vers uit de tuin van Sarah Raven. Dat is een boek waar met name groenterecepten worden beschreven van groenten uit mijn groentepakket.
Pastinaken zijn heerlijk in een soep, maar weet je dat ze ook lekker zijn als groente of knisperig gebakken (zoals ook beschreven in dit boek). Maar ik had zin in een verwarmend soepje. En dat werd het dus. Kruidige pastinaaksoep. En het smaakt lekker. Heerlijk romig en door de kruiden lekker wat pit.
BESTEL VERS UIT DE TUIN VAN SARAH RAVEN BIJ BOL.COM VIA DEZE LINK EN STEUN DAARMEE MIJN WERK AAN DIT BLOG.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Ingrediënten
- 30 gram boter
- 1 eetlepel olie plantaardig
- 1 ui fijngesneden
- 700 gram pastinaken geschild en in kleine stukjes
- 1 theelepel koriander gemalen
- 1 theelepel komijn gemalen
- ½ theelepel kurkuma gemalen
- ¼ theelepel chilipoeder
- 1200 ml groentebouillon
- zout en peper naar smaak
- 200 ml melk
- 150 ml slagroom
- Griekse yoghurt garnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- In een soeppan verwarm je de boter en de olie.
- De ui en de pastinaak toevoegen en gedurende 5 minuten op een laag vuur koken. Het is daarbij niet de bedoeling dat deze groenten gaan kleuren.
- Vervolgens voeg je de kruiden toe en kook je die 2 minuten mee, waarbij je de kruiden door de groenten roert.
- Schenk de groentenbouillon erbij en breng de soep aan de kook.
- Draai het vuur laag en sudder de soep 30 minuten.
- Pureer de soep en voeg de melk en de slagroom toe.
- Indien nodig, verwarm je de soep nogmaals, maar laat het niet aan de kook komen.
- Garneer met koriander en een lepel yoghurt.