Zelfgemaakte lekkere tomatensoep uit de Slowcooker, makkelijker wordt het niet. Als topping dungesneden prei en geraspte kaas (die smelt in de soep). Je hoeft enkel alleen nog maar aan te schuiven en te genieten van een heerlijke dampende kop soep.
Dit heb je nodig voor tomatensoep uit de slowcooker
Verse Tomaten of uit Blik?
Gebruik je verse tomaten of juist uit blik voor deze soep. Dat ligt er helemaal aan wanneer je de soep maakt. In de zomer zijn verse tomaten heerlijk van smaak en kun je die gebruiken in deze heerlijke tomatensoep. Maar buiten de zomer komen de tomaten uit kas en zijn ze minder vol van smaak. Gebruik dan tomaten uit blik. Die zijn geplukt op het moment dat ze het beste van smaak zijn (en dus lekkerder dan verse tomaten).
Groentebouillon
In dit recept kun je bouillonblokjes gebruiken of verse bouillon. Als je er maar voor zorgt dat de totale hoeveelheid vocht 700 ml bedraagt. Dus twee blokjes bouillon (bouillonblokjes voor 500 ml of 1 blokje voor 1000 ml) en 700 ml water of 700 ml zelfgemaakte groentebouillon.
Hoe maak je verse tomatensoep met prei en kaas uit de crockpot?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Deze tomatensoep uit de slowcooker maak je snel en eenvoudig. Start met het aanbakken van de groenten en tomatenpuree en doe dat in de slowcooker. Voeg de tomaten, bouillon, water en kruiden toe en zet meng goed door.
Zet de slowcooker aan en kook de soep 3 uur op hoge stand (of 6 uur op lage stand).
Pureer de soep. Maak een roux van boter en bloem en verdun die met melk. Schenk die bij de tomatensoep en meng. Schep de soep in de kommen en top met kaas en prei reepjes. Smakelijk!
- Groenten aanbakken - Hier verschillen de meningen enorm over. Ik bak de groenten en tomatenpuree altijd aan voordat het de slowcooker in gaat. Daardoor krijgen ze een heerlijke smaak. Maar het is niet per se nodig (en niet iedereen proeft het verschil). Heb je weinig tijd en/of geen zin in extra afwas dan kun je kiezen om het niet te doen.
- Roux maken - Bij een roux smelt je boter en voeg je daar dezelfde hoeveelheid bloem aan toe. Die bak je twee minuten aan zodat de bloemsmaak verdwijnt. Vervolgens voeg je aan de warme roux koude melk toe en meng je met een garde tot de klontjes zijn verdwenen.
- Op smaak brengen met zout en peper - Omdat bouillon soms wel en soms geen zout bevat is het belangrijk om aan het eind (dus na het toevoegen van de roux) de soep nog te proeven en eventueel extra zout toe te voegen. Doe dat niet eerder, want door het koken kan er vocht verdampen en de soep te zout worden.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 1 Koksmes
Ingrediënten
Tomatensoep uit de Slowcooker
- 1 eetlepel Boter
- 2 stengels Bleekselderij gewassen, in kleine blokjes gesneden
- 100 gram Wortels in blokjes genseden
- 1 Ui fijngesnipperd
- 70 gram Tomatenpuree
- 800 gram Tomaten heel, uit blik
- 2 blokjes Groentebouillon Gebruik 2 blokjes voor 500 ml bouillon, 1 blokje voor 1 liter bouillon, of 700 ml verse groentebouillon, geen extra water toevoegen.
- 700 ml Water
- 1 theelepel Tijm gedroogd
- 1 Laurierblaadje gedroogd
- 15 gram Basilicum vers
Roux
- 30 gram Boter
- 2 eetlepels bloem
- 400 ml Melk vol
- Zout en Peper naar smaak
Topping
- 100 gram Kaas belegen, geraspt
- 100 gram Prei fijngesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Tomatensoep uit de slowcooker
- Smelt de boter in de pan en fruit de bleekselderij, ui en wortel 1 minuut.1 eetlepel Boter, 2 stengels Bleekselderij, 100 gram Wortels, 1 Ui
- Voeg dan de tomatenpuree toe en roerbak nog 2 minuten mee.70 gram Tomatenpuree
- Doe de inhoud van de koekenpan in de slowcooker.
- Voeg de tomaten, bouillonblokjes en water toe. Druk met een houten lepel de tomaten stuk.800 gram Tomaten, 2 blokjes Groentebouillon, 700 ml Water
- Doe dan ook de kruiden, tijm, basilicum erbij en roer alles goed door.1 theelepel Tijm, 15 gram Basilicum
- Leg een laurierblaadje op de soep en leg het deksel op de slowcooker.1 Laurierblaadje
- Zet de slowcooker aan op hoge stand gedurende 3 uur.
- Pureer de soep met een staafmixer.
Roux
- Smelt de boter op middelhoog vuur in de pan en voeg in één keer de bloem toe.30 gram Boter, 2 eetlepels bloem
- Bak, terwijl je roert met een houten lepel, de bloem in twee minuten gaar.
- Pak nu de garde en terwijl je roert, schenk je de melk erbij. Je krijgt nu een gladde saus.400 ml Melk
- Schenk dit bij de tomatensoep in de slowcooker en meng goed door.
- Proef en breng op smaak met zout en peper.Zout en Peper
Serveren
- Schep de soep in de kommen en schep de prei reepjes en geraspte kaas op de soep.100 gram Kaas, 100 gram Prei
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
1. Tomaten |
In de zomer, wanneer tomaten in het seizoen zijn, is het lekker om deze soep met verse tomaten (1 kg) te maken. Gebruik buiten het seizoen tomaten uit blik. |
2. - Groentebouillon |
In dit recept kun je bouillonblokjes gebruiken of verse bouillon. Als je er maar voor zorgt dat de totale hoeveelheid vocht 700 ml bedraagt. Dus twee blokjes bouillon en 700 ml water of 700 ml zelfgemaakte groentebouillon. |
3. - Op smaak brengen met zout en peper |
Omdat bouillon soms wel en soms geen zout bevat is het belangrijk om aan het eind (dus na het toevoegen van de roux) de soep nog te proeven en eventueel extra zout toe te voegen. Doe dat niet eerder, want door het koken kan er vocht verdampen en de soep te zout worden. |
4. - Slowcooker |
Maak je deze soep op de hoge stand van de slowcooker dan is hij in drie uur klaar. Zet je de slowcooker op lage stand aan, dan doe je er 6 uur over voordat de tomatensoep klaar is. |
5. - Bewaren |
|
6. - Voedingswaarde |
De weergegeven voedingswaarde zijn per persoon (er van uit gaande dat er 6 porties uit de soep gaan). |
Geef een reactie