Een gezonde verse tomatensoep met extra veel smaak... dit makkelijke recept is mijn versie op deze lekkere soep. Een gezonde soep met heel weinig calorieën (minder dan 50!), en die heel, heel, heel lekker smaakt!
Hou jij ook van tomatensoep? Voor mij één van de lekkerste lunch recepten die ik kan bedenken. Of als voorafje voor een etentje. Ik heb er dan ook al verschillende op mijn site staan: Italiaanse tomatensoep met mascarpone, Chinese tomatensoep en lekkere tomatensoep met balletjes.
Maar deze verse tomatensoep die je maakt van verse tomaten en een lekkere stevige en pure soep geeft, die stond er nog niet tussen. Bij deze soep gebruik je geen bouillon, maar geven de tomaten en wat eenvoudige kruiden alle smaak.
Is tomaten ontvellen nodig?
Normaal gesproken ontvel ik mijn tomaten niet voor de tomatensoep. Wanneer je ze heel fijn pureert, vallen ze niet op in de soep. Maar bij deze soep zonder bouillon is het wel een aanrader. De verse tomatensoep wordt door het verwijderen van de velletjes en het zeven fluweelzacht.
Ingrediënten Vegetarische Tomatensoep
- Tomaten - Dit is een puur recept, omdat je alleen tomaten en wat kruiden gebruikt. Ga dus voor de beste tomaten die je kunt krijgen, bijvoorbeeld Roma tomaten of vleestomaten.
- Boter - In de boter smoor je de ui en tomaten die daardoor lekker romig worden. Deze tomatensoep is vegetarisch, maar wil je een vegan variant gebruik dan plantaardige margarine.
- Ui, zout en peper - Geven extra smaak aan de soep. Omdat er geen bouillon gebruikt wordt, heb je deze zeker nodig!
- Basilicum - Basilicum en tomaten is een bekende combinatie en wanneer je deze verse tomatensoep hebt geproefd weet je waarom.
- Olijfolie - Olijfolie is een grote smaakbepaler in dit gerecht. Gebruik een heerlijke fruitige olijfolie extra vierge.
Hoe maak je Tomatensoep met een Pure Smaak
Stap 1 - Ontvel de tomaten
- Breng een pan met 10 cm water aan de kook. Snij aan de onderkant van de tomaat met een scherp mes een kruisje in het velletje van de tomaat.
- Dompel de tomaten 15 seconden onder in kokend water. Haal ze met een schuimspaan uit de pan.
- Doe de tomaat vervolgens in een schaal met ijswater (water met ijsklontjes). Laat minimaal 15 seconden erin liggen.
- Nu kun je het velletje er makkelijk afhalen.
Stap 2 - Stoof de ui en tomaten
- Snij de tomaat in vieren en verwijder zo veel mogelijk de zaden. Snij de tomaten nu in kleine blokjes.
- Smelt de boter in de pan.
- Zet het vuur laag en voeg de uien toe. Stoof de uien vijf minuten.
- Voeg de tomatenblokjes toe en stoof ze 30 minuten op laag vuur. Roer de groente af en toe door.
Stap 3 - Breng op smaak met basilicum
- Hak de basilicum fijn.
- Voeg de basilicum toe aan de verse tomatensoep en roer alles goed door. Zet het vuur nu uit. Pureer de soep met een staafmixer (of blender) tot hij glad is.
Stap 4 - Zeef de verse tomatensoep
- Doe de gepureerde tomatensoep in een fijne zeef en druk met een lepel de tomatenpulp door de zeef.
- Verwarm de pan tot de soep heet is, maar nog niet kookt (er hangt dan wat stoom boven de pan). Schenk de soep in de kommen en garneer met olijfolie en basilicum reepjes.
Mijn tomatensoep is zuur. Wat nu?
Soms zijn tomaten zuurder dan je verwacht had. Wat nu? Er zijn twee manieren om tomatensoep minder zuur te maken. Als eerste kun je een halve theelepel suiker toe voegen om de zure smaak te compenseren en de zoete smaak van de tomaten op te halen.
Maar wil je een verse tomatensoep zonder suiker, dan kun je ook ½ theelepel baksoda toevoegen. Baksoda neutraliseert zuur. En dat zorgt ervoor dat je soep minder zuur wordt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- staafmixer
- Fijne zeef
Ingrediënten
- 9 tomaten Roma of vleestomaten
- 1 eetlepel boter ongezouten
- 1 ui
- 5 takjes basilicum enkel de blaadjes
- 1 theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
Topping
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge
- 3 blaadjes basilicum in reepjes gesneden, voor garnering
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Snipper de ui fijn.
- Breng een pan water (10 cm) aan de kook.
- Zet een schaal met ijswater klaar (water met een paar ijsklontjes)
Tomaten ontvellen
- Maak met een scherp mes een kruisje in de onderkant van de tomaat.
- Dompel 15 seconden onder in kokend water.
- Haal de tomaten met een schuimspaan uit het hete water en leg de tomaten 15 seconden in het ijswater.
- Pel de tomaten.
Verse tomatensoep
- Snij de tomaten in vieren en verwijder de zaden. Snij ze vervolgens in kleine blokjes.
- Smelt boter in een kleine pan op laag vuur.
- Voeg de ui toe en sudder, waarbij je af en toe roert, 5 minuten tot de ui zacht is.
- Voeg de tomaten toe en kook op laag vuur, met een deksel op de pan, gedurende 30 minuten.
- Roer af en toe door.
- Hak de basilicum fijn en doe die bij de tomaten.
- Haal de pan van het vuur en laat licht afkoelen.
- Pureer de soep met een staafmixer (of in een blender) totdat deze glad is.
- Zeef de soep door een fijne zeef.
- Verwarm de soep op laag vuur tot hij goed warm is, maar niet aan de kook. Je ziet dan damp boven de pan.
Serveren
- Serveer de warme verse tomatensoep in espresso kopjes of kleine kommetjes en garneer met de gehakte basilicum en enkele druppels olijfolie.
Geef een reactie