Sinaasappel semifreddo maak je eenvoudig met slechts VIJF ingrediënten en wat pure chocola. En het vleugje sinaasappel vermengd met de kruidige Licor 43 ga je zeker lekker vinden. Je maakt het Italiaanse nagerecht zonder ijsmachine en het resultaat? Romig, luchtig en fris. Deze ijskoude lekkernij kun je elke dag wel eten.
Semifreddo, Italiaans voor halfkoud, is een luchtig ijs dessert. En als je het maakt kun je het vergelijken met de luchtigheid van een mousse. Het wordt dan ook vaak bevroren mousse genoemd. En dat is dan ook het verrassingselement. Elke hap die je eet smelt op je tong.
De naam doet misschien vermoeden dat het heel lastig is, maar niets is minder waar. Het toetje staat binnen 10 minuten in de diepvries en een tweetal uur later op tafel.
Een makkelijk te maken toetje dat onweerstaanbaar lekker is. Deze semifreddo met sinaasappel, mascarpone en licor 43 kun je elke dag wel eten!

Met frisse sinaasappel
Het toetje heb ik gemaakt in een uitgeholde halve sinaasappel. Ken jij die nog van de vakanties van vroeger?
In Oostenrijk en Italië kreeg ik ijs geserveerd in een halve sinaasappel of citroen. Superlekker vond ik dat toen. Het staat niet alleen mooi, maar het ijs kreeg nog meer smaak (of verbeelde ik me dat alleen). Het was in ieder geval de inspiratie voor dit recept.
Een vleugje licor 43
Voor de foodblogswap van deze maand mocht ik rondneuzen op het blog van Anne-Marie van myhappykitchen en dit recept zag ik rond de feestdagen al op haar Instagram langskomen en daar viel mijn oog toen al meteen op.
Natuurlijk superleuk om daar dan wat mee te doen. Omdat we altijd een recept naar eigen stijl aanpassen, heb ik daar over nagedacht. Want de sinaasappels en Licor 43 wilde ik zeker niet missen ;-).
Geen eieren
Waar ik persoonlijk liever geen gebruik van maak in recepten zijn rauwe eieren. Ik zou het heel vervelend vinden als iemand ziek zou worden.
Dus mijn aanpassing was om die uit het originele semifreddo recept te halen. Om toch die romigheid er terug in te brengen heb ik extra mascarpone toegevoegd.
En, omdat chocola en sinaasappel een gouden combinatie is (en Licor43 en chocola ook), heb ik de semifreddo daar rijkelijk mee bestrooid. Superlekker kan ik je zeggen.

- Sinaasappels - Heerlijke grote sinaasappels (want dan heb je een lekker groot schaaltje om te vullen). Gebruik biologische sinaasappels, want je hebt ook het rasp van de schil nodig.
- Mascarpone - Een Italiaanse roomkaas. Vaak gebruikt en bekend van de tiramisu, maar ook heerlijk vol en goed te gebruiken in ijs.
- Licor 43 - of Cuarenta y Tres. Een zoete Spaanse likeur met 43 ingrediënten, waaronder het sap van citrus. En daarom past het zo lekker bij dit toetje.
- Slagroom - Gebruik slagroom en geen light room. Omdat je dit moet kloppen is dat belangrijk. Zorg dat hij goed koud is dan klopt hij beter stijf.
- Poedersuiker - Omdat het roommengsel snel stijf klopt, gebruik je poedersuiker. Dat lost snel op en mengt goed. Gewone suiker zou kristallen geven.

Stap 1 - Maak de sinaasappel schaaltjes
- Was twee sinaasappels goed en halveer ze.
- Pers de sinaasappels uit. Omdat je het sap niet gebruikt kun je dat gewoon opdrinken. Met een scherp mesje en een keukenschaar kun je de meeste vliesjes nu uit de sinaasappel verwijderen.

Stap 2 - Maak het roommengsel, deel 1
- Was de derde sinaasappel goed en rasp de schil van de sinaasappel. Let op dat je niet het witte gedeelte raspt, dat is bitter en niet lekker in je room.
- Doe de sinaasappel rasp in een glazen kom.
- Meng de room met de sinaasappel rasp.
- Voeg ook de mascarpone toe.

Stap 3 - Meng het roommengsel
- Schep de poedersuiker in de glazen kom.
- Schenk ook de licor 43 erbij.
- Pak je mixer en zet hem op lage stand. Start met mixen.
- Klop tot je mengsel de dikte heeft van Griekse yoghurt.

Stap 4 - Schep de semifreddo room in de sinaasappel
Schep de room in de sinaasappel helften. Je hebt twee tot drie eetlepels nodig per sinaasappel. Er mag wat bovenuit komen, het is zo dik dat het niet zal uitlopen. Bedek met plastic folie. Zet dit minimaal 120 minuten in de diepvries. Net voor je serveert bestrooi je het met de chocola.
Vervangers
- Wanneer er kinderen mee-eten of je liever een alcoholvrij toetje eet kun je geen Licor 43 gebruiken. De karamel of vanille siroop die je in de koffie doet is dan een heerlijke vervanger.
- In plaats van pure chocola kun je ook witte chocola gebruiken.
- Licor 43 kun je ook vervangen door amaretto of Cointreau.
- Kun je geen mascarpone aankomen? Gebruik dan roomkaas. Klop die eerst drie minuten voor je de rest van de ingrediënten toevoegt zodat het goed luchtig wordt.
- Ga je toch liever voor een wat slankere versie, dan zou je de mascarpone kunnen vervangen door Griekse yoghurt.
Variaties
- In plaats van pure chocola is witte chocola ook superlekker! En gebruik dan in plaats van licor 43 een heerlijke koffie likeur.
- Gebruik rood fruit in combinatie met een heerlijke frambozen of bessen likeur en je hebt een zomerse semifreddo.
- In plaats van te decoreren met chocola, kun je ze ook door het ijs mengen.
- Ook lekker is om vruchtenpuree te gebruiken. Gebruik 50 ml van de puree en meng dat met 100 ml slagroom en 150 gram mascarpone. Je kunt puree maken van aardbeien, frambozen of ander rood fruit en zelfs perziken om zo maar wat heerlijkheden te noemen.
- Voor het snijden van de sinaasappels en, als je een reep chocola gebruikt, voor het hakken van de chocola is een scherp mes onmisbaar. Hoewel ik meerdere messen heb is dit koksmes toch veruit mijn favoriet en ik gebruik het dan ook elke dag.
- Voor een luchtig roomijs mengsel is het belangrijk dat je alles goed mixt. Ik gebruik een krachtige mixer die niet alleen geschikt is voor het mixen van slagroom, maar die ik ook kan gebruiken voor het kneden van brood of pizzadeeg.
Bewaren
- Semifreddo is een ijs nagerecht en bewaar je in de diepvries. Het lekkerste is om het binnen een paar uur op te eten. Lukt dat niet, bewaar hem dan in een diepvriesdoos zodat je geen aanvriesels krijgt. Zo kun je hem tot één maand bewaren in de diepvries.
- Haal de mascarpone minimaal 15 minuten voor je de semifreddo gaat maken uit de koelkast. Dan mengt hij veel makkelijker.
- Omdat je ook sinaasappelschil gebruikt, ga je voor biologische sinaasappel.
- Maak de sinaasappel dan aan de buitenzijde schoon met azijn (geen schoonmaakazijn!) en spoel daarna nog goed na met veel water. Zo ben je het waslaagje wat vaak om de sinaasappel zit kwijt.
Semifreddo is luchtiger en lichter in structuur omdat er meer luchtbelletjes in bewaard zijn. Het is een mousse die is bevroren.
Semifreddo is een Italiaans woord dat half koud betekent. Het wordt vergeleken met een hele koude (bevroren) mousse.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe

Sinaasappel Semifreddo met Mascarpone
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
Sinaasappel schaaltjes
2 sinaasappels Biologisch
Sinaasappel semifreddo
1 sinaasappel rasp, Biologisch
180 gram mascarpone
80 gram poedersuiker
100 ml slagroom
Topping
Instructies
Sinaasappel schaaltjes
- Halveer de sinaasappels. Pers ze uit. Verwijder met een mesje de rest van de velletjes binnenin de sinaasappelschil.
Sinaasappel semifreddo
- Rasp de schil van de derde sinaasappel en doe in een grote schaal.1 sinaasappel
- Voeg de licor 43, mascarpone, poedersuiker en slagroom toe en mix met de mixer op lage stand tot hij de dikte heeft van Griekse yoghurt, ongeveer één minuut.
- Schep de vulling in de halve sinaasappels en leg die in de diepvries.
- Vries gedurende minimaal twee uur.
Serveren
- Versier met pure chocola.
Geef een reactie