Verse tomatensoep met balletjes en spekjes. Gemaakt van verse tomaten, passata en bouillon. Heerlijk zacht, lichtzoet en dik. Het is een soep die je makkelijk zelf maakt in een paar simpele stappen. En iedereen vindt deze soep lekker! Maak hem snel zelf!
Op zondag eten wij graag een bakje soep, vandaag een heerlijke tomatensoep. Met een lekker stokbroodje erbij. Relaxed. En als we extra visite krijgen, dan is er altijd genoeg.
Inmiddels weten kennissen en vrienden dit allang. En deze tomatensoep is bij veel mensen favoriet. Het recept is eenvoudig, al kost het wel wat tijd.
Maar dan heb je ook een superlekkere soep. Met verse tomaten voor wat vitamines. En passata om een heerlijke dikke soep te krijgen. Zo'n soep waar je lepel bijna rechtop in staat.
En salie, want dat is een kruid wat heel goed bij tomaten past. Een licht smaak accent en zeker een aanrader.
Verse tomatensoep met balletjes. Zelfgemaakt, heerlijk dik en lekker romig. Een ouderwets lekkere soep!
Verse Salie
Wist je dat je salie plantjes tegenwoordig goed kunt krijgen in het tuincentrum? Je zet ze in de volle grond in de tuin, zorgt in het begin dat ze voldoende water krijgen en je hebt er jaren plezier van. Enkel wanneer je hele, hele strenge vorst krijgt, zou ik ze afdekken. Maar ja dat moet je met heel veel planten doen natuurlijk.
- Tomaten - Lekkere verse tomaten. Gebruik Roma of vleestomaten voor de lekkerste smaak voor deze verse tomatensoep. Zijn tomaten niet in het seizoen, dan kun je ook een blikje gepelde tomaten gebruiken of, om het helemaal makkelijk te maken, de verse tomaten vervangen door 400 ml passata. Je hoeft in dat geval de soep geen 20 minuten te laten sudderen en je hoeft niet te zeven. Dat is pas echt simpel!
- Suiker - Tomaten hebben wel eens de neiging om zuur te zijn. Suiker haalt het zoete in de tomaten op. Gebruik je liever geen suiker, dan kun je ook een theelepel baksoda toevoegen.
- Gehakt - Ik gebruik rundergehakt en draai daar zelf soepballetjes van. Gewoon even doorkneden en vervolgens tussen je handpalmen in een balletje draaien. Je kunt hier ook half-om-half gehakt of kip gehakt voor gebruiken.
- Spekjes - Bak de spekreepjes uit en voeg de reepjes en het bakvet toe aan de pan. De spekreepjes geven een heerlijke bite en het vet zorgt voor een romige ziltige smaak.
- Bouillon - Ik gebruik runderbouillon voor dit recept, ongezouten. Maar je kunt enige andere bouillon bij de tomaten schenken. Zorg ervoor dat de bouillon zonder zout of zoutarm is of maak zelf runderbouillon. Op die manier kun je de soep naar eigen smaak aanpassen.
- Slagroom - Volledig optioneel, maar ik hou van een heerlijk drupje room in de soep. Wanneer je de soep lactose vrij wilt houden, gebruik dan soja room. Ook kookroom is een goed alternatief.
Stap 1 Fruit de ui en salie aan en stoof de tomaten
- Snipper de ui en snij de salie fijn. Schenk twee eetlepels olie in de pan en voeg de ui en salie toe. Bak drie minuten tot de ui glazig is.
- Was de tomaten en snij in vieren. Verwijder de aanzet. Doe de tomaten in de pan en leg de deksel erop. Laat zo drie minuten sudderen. Schenk dan de bouillon erbij. Laat aan de kook komen en zet het vuur dan laag. Laat 20 minuten zonder deksel sudderen, totdat de tomaten zacht zijn.
Stap 2 - Pureer de tomaten en zeef
- Pureer de soep met een staafmixer (of gebruik een blender), tot alle stukken zijn fijngemalen.
- Pak een tweede pan en zet een grove zeef op de pan. Giet de soep in de zeef en duw met de achterkant van een lepel of met een pollepel zoveel mogelijk sap (en smaak) door de zeef. Velletjes en zaden blijven achter en gooi je weg.
Stap 3 - Breng de tomatensoep op smaak
- Schenk de passata bij de gezeefde soep.
- Voeg de soja saus toe.
- En ook de suiker schep je door de soep.
- Bak de spekreepjes uit en voeg spek (en het spekvet) bij de tomatensoep. Breng aan de kook en zet meteen laag. Proef en voeg naar smaak eventueel extra suiker, zout of peper toe.
Stap 4 Doe de gehaktballetjes bij de soep
Kneedt het gehakt even door. Pak een eetlepel gehakt en rol dat tussen je handpalmen tot een balletje. Voeg dat aan de soep toe en herhaal tot al het gehakt op is. Laat de soep nog 15 minuten sudderen. Serveer. Heerlijk met stokbrood en kruidenboter.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Kijk hoe je het Maakt
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlTomatensoep maken met balletjes
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui gepeld en gesnipperd
- 6 blaadjes salie gesneden
- 1 kilo tomaten In vieren gesneden, de aanzet verwijdert. Bij voorkeur Roma tomaten of vleestomaten.
- 900 mL bouillon Rundvlees of groenten bouillon
- 1 liter passata
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels sojasaus medja
- 125 gram spekjes uitgebakken
- zout en peper naar smaak
- 100 gram rundergehakt
Optioneel
- 100 ml slagroom licht opgeklopt, optioneel
- 2 eetlepels peterselie garnering fijngehakt, optioneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe de olijfolie in de soeppan en voeg de ui en de salie toe.
- Laat de ui op zacht vuur in drie minuten glazig laten worden terwijl je af en toe roert.
- Voeg de tomaten toe en 2 minuten met de deksel op de pan laten garen.
- Schenk de bouillon bij de tomaten en breng alles aan de kook. Laat 20 minuten zonder deksel sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Pak een schone pan en leg daar een grove zeef op. Schenk de soep in de zeef en wrijf met de achterkant van een lepel of een pollepel zoveel mogelijk door de zeef. De velletjes en zaden die achterblijven gooi je weg.
- Voeg de passata, sojasaus, spekjes en de suiker toe aan de pan met gezeefde verse tomaten.
- Breng voorzichtig aan de kook, terwijl je roert. Zet het vuur dan laag.
- Proef en breng, indien nodig, de soep op smaak met suiker, zout en peper.
- Pak een eetlepel gehakt en kneedt die licht. Rol tussen je handen tot een balletje. Herhaal dat tot het gehakt op is.
- Voeg de gehaktballetjes toe aan de soep en laat ze een kwartier op laag vuur garen.
Serveren
- Schenk de soep in een kom. Schenk wat slagroom in de soep en garneer met fijngehakte peterselie (dat laatste is optioneel, maar zeker een aanrader).
Geef een reactie