Deze focaccia met tomaat, Italiaanse kruiden en Parmezaanse kaas is lekker bij de BBQ, een buffet of de zondagmiddag borrel. Het brood is luchtig gebakken en belegt met tomaten, kruiden en kaas. de knapperige buitenkant van het brood, de luchtige binnenkant gecombineerd met de topping van zoete tomaten, ziltige kaas en Italiaanse kruiden is echt een aanrader.
Een recept voor een Focaccia brood
Een knapperige focaccia is een heerlijk platbrood. En hoe beschrijf je dit brood het beste. Het makkelijkste is om de vergelijking met een pizza te maken.
Een pizza bestaat uit een heerlijke topping met een klein beetje brooddeeg als basis. De focaccia is een heerlijk brood met een klein beetje topping.
- Je kunt het deeg prima bereiden in de broodbakmachine, deegstand met 1e rijs. Heb je geen broodbakmachine dan kun je het ook met de mixer met deeghaken maken. Zorg er dan wel voor dat het water wat je toe gaat voegen lauwwarm is. Gist werkt het beste tussen de 30 en 37 graden Celsius. Door het water warm toe te voegen gaat het gist meteen werken. In de broodbakmachine is dat niet nodig. De machine zorgt voor de optimale omstandigheden.
- Bij een focaccia is het kneden met de hand wel mogelijk, maar het deeg is nogal plakkerig, zodat het niet eenvoudig is. Heb je een keukenmachine of mixer dan kun je dat het beste gebruiken.
- Om het gist verder op gang te brengen voeg je een klein schepje suiker toe. De gist breekt dit suiker af en maakt daarbij kleine belletjes zuurstof. Dit zorgt voor luchtigheid van het brood.
- Kneed het deeg minimaal 10, maar nog liever 15 minuten zodat de gluten zich goed kunnen ontwikkelen. Daardoor wordt het brood zacht en luchtig in plaats van hard en taai brood.
- Voeg de kaas pas de laatste 5 minuten toe, zodat het niet aanbrand. Het brood wordt op een hele hoge temperatuur gebakken en de kaas zou heel hard en bruin worden als het meteen als topping wordt toegevoegd. Bak daarom de focaccia kort voor, haal hem eruit, bestrooi hem met de kaas en laat die nog even smelten.
- Dit brood is prima voor te bereiden. Bak het brood 15 minuten (zonder kaas) en vries het in (in een diepvrieszak). Je kunt het brood maximaal 2 maanden invriezen.
- Wanneer je het brood wilt gaan eten. Verwarm de oven voor op 240 graden Celsius. Haal het brood uit de diepvries en bak het in 10 minuten gaar en warm (ontdooien is niet nodig). Bestrooi met de kaas en laat die nog even smelten.

Ik vind het zó leuk om te zien wat jij maakt! Deel je foto met #byandreajanssen - ik ben superbenieuwd! Vond je dit recept lekker? Laat dan een beoordeling achter op de receptenkaart hierboven! Jouw feedback helpt andere thuiskoks en mij enorm.
Nog meer zin om te koken? 📺 Check mijn YouTube | 📌 Pin 'm op Pinterest
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Ingrediënten
Focaccia
- 7 gram instant gist
- 300 ml water, lauw, ongeveer 37 graden
- 1 theelepel suiker
- 500 gram bloem
- 30 ml olijfolie extra vierge
- 9 gram zout
Topping
- 2 Roma tomaten
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- 2 eetlepels verse Italiaanse kruidenmix, zoals tijm, rozemarijn, oregano, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 30 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Instructies
Voorbereiding
- Doe de gist samen met de suiker en het water in een kommetje en meng goed door.7 gram instant gist, 300 ml water, 1 theelepel suiker
- Laat 5 minuten staan. In deze tijd krijg je belletjes aan het oppervlak. Zijn er geen belletjes, dan is je gist niet meer goed en kun je beter een nieuw zakje/pakje gebruiken.
- Leg een bakpapier op de bakplaat.
Focaccia
- Doe de bloem in de kom en schenk het gistmengsel en de olijfolie erbij.500 gram bloem, 30 ml olijfolie extra vierge
- Kneed 5 minuten met de mixer en strooi dan het zout er op.9 gram zout
- Mix nog 10 minuten tot het deeg soepel is.
- Vet een kom in met wat olie en leg het deeg hierin.
- Draai het een keer en dek de kom eerst met een licht vochtige theedoek af waarover je plasticfolie legt.
- Zet de kom op een warme plaats en laat een uur rijzen.
- Verwarm de oven na 30 minuten voor op 220 ℃.
- Kneed het deeg na het uur rijzen licht door.
- Leg het deeg op een bakplaat en druk het in de gewenste vorm (ongeveer 1½ cm dik).
- Duw met je vingers gaatjes in de Focaccia (niet helemaal door het deeg heen, net genoeg tot je een deukje krijgt).
Topping
- Was de tomaten en snij in dunne plakken en breng op smaak met zout en peper.2 Roma tomaten, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- Hak de Italiaanse kruiden voor de topping fijn en meng ze met de olijfolie en de knoflook.2 eetlepels verse Italiaanse kruidenmix, 1 teentje knoflook, 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- Beleg de Focaccia met de plakjes tomaat.
- Besprenkel het geheel met de kruidenolie.
- Bak het brood 10 minuten in de oven, haal het eruit en bestrooi met de Parmezaanse kaas en bak nog een 5 tot 10 minuten tot de Focaccia goudbruin is.30 gram Parmezaanse kaas
Opmerkingen
- Je kunt het deeg prima bereiden in de broodbakmachine, deegstand met de 1e rijs.
- Heb je geen broodbakmachine dan kun je het ook met de mixer met deeghaken maken. Zorg er dan wel voor dat het water dat je toe gaat voegen lauwwarm is. Gist werkt het beste tussen de 30 en 37 °C. Door het water warm toe te voegen gaat het gist meteen werken. In de broodbakmachine is dat niet nodig. De machine zorgt voor de optimale omstandigheden.
- Bij een focaccia is het kneden met de hand wel mogelijk, maar het deeg is nogal plakkerig, zodat het niet eenvoudig is. Heb je een keukenmachine of mixer dan kun je dat het beste gebruiken.
- Kneed het deeg minimaal 10, maar nog liever 15 minuten zodat de gluten zich goed kunnen ontwikkelen. Daardoor wordt het brood zacht en luchtig in plaats van hard en taai brood.







Geef een reactie