Wanneer het kil en koud is, dan is er niets lekkerder dan een heerlijk bord met rijkgevulde ouderwetse erwtensoep, zoals oma hem maakt. Dat ga je met dit recept helemaal waar maken.
Oei, ik weet niet of ik mijn moeder blij ga maken met deze titel ;-), maar eerlijk is eerlijk dit is een recept wat ik eindelijk, eindelijk heb weten te krijgen van mijn moeder (een soort erf recept dus). Thanx mom!
Deze klassieker is een lievelingsrecept van velen
De erwtensoep van mijn moeder is namelijk erg bekend binnen onze familie en vriendenkring. Lust je erwtensoep (altijd een prima uitgangspunt) dan vindt je deze waarschijnlijk heerlijk.
Houd je niet van erwtensoep, dan kun je na een proefhapje, zomaar overstag gaan en deze erwtensoep gaan eten (je zou de eerste niet zijn). En lust je het echt niet, tja dan houdt het op.
Als nu het weer nog mee gaat zitten en het gaat vriezen dan is er niets lekkerder dan een grote kom rijkgevulde soep met Brabants roggebrood met spek!
- 6 liter is een grote hoeveelheid is en als je net nu geen familiefeest hebt dan kan het recept wat te veel zijn. Wat je dan kunt doen is het in porties invriezen (en dan verdeel je dat net zoals mijn moeder onder je kinderen!!). De soep blijft ingevroren 2 maanden houdbaar.
- Wanneer je het echt traditioneel wilt maken eet je het met roggebrood en spek. Maar ook leuk is om een soepstengel met spek te omkleden.
- Sudder de soep lang zo'n 4 uur. Daardoor vallen de erwten uit elkaar en krijg je een heerlijke dikke soep.
- De soep is nog lekkerder de dag na het maken. Het geeft dus niets als je iets over houdt!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1000 gram spliterwten
- 1000 gram hamlappen
- 2 grote uien
- 2 dikke preien
- 5 liter runderbouillon reeds op smaak gebracht met zout
- 3 rookworsten 375 gram
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Snij de ui klein.
- Snij de prei in niet alle grote ringen.
- Doe de ui en prei samen met de hamlappen, spliterwten en 5 liter runderbouillon in een grote soeppan.
- Breng dit aan de kook en zo gauw het kookt zet je de pit laag.
- Laat de soep 4 uur sudderen.
- Zet de soep af en laat de soep staan tot de volgende dag.
- Verwarm de soep (regelmatig roeren) en haal het vlees eruit als de soep lauwwarm is.
- Snij het vlees en de rookworsten klein.
- Doe alles terug in de pan en verwarm tot net onder de kook.
- Dien op.
Opmerkingen:
- 6 liter is een grote hoeveelheid is en als je net nu geen familiefeest hebt dan kan het recept wat te veel zijn. Wat je dan kunt doen is het in porties invriezen (en dan verdeel je dat net zoals mijn moeder onder je kinderen!!). De soep blijft ingevroren 2 maanden houdbaar.
- Wanneer je het echt traditioneel wilt maken eet je het met roggebrood en spek. Maar ook leuk is om een soepstengel met spek te omkleden.
- Sudder de soep lang zo'n 4 uur. Daardoor vallen de erwten uit elkaar en krijg je een heerlijke dikke soep.
- De soep is nog lekkerder de dag na het maken. Het geeft dus niets als je iets over houdt!
Geef een reactie