Eenpanspasta met Tomaat en Basilicum, dit gerecht zal je versteld doen staan. Want dit Italiaanse gerecht is heel eenvoudig, budgetvriendelijk en de smaken zijn subliem. En dat in maar 15 minuten met maar één pan. Dit recept, met de smaak van de zoete sappige tomaten en frisse basilicum, is een familie favoriet. Maak het vandaag en proef die heerlijke smaken uit Italië op je bord.
Eenpanspasta met Tomaat en Basilicum
Eenpansgerechten zijn mijn favoriet hier. En niet alleen bij mij, ook bij de kids, die de afwas doen ;-). Het is simpel en je hebt maar weinig afwas. Je doet alle ingrediënten in een pan, laat het lekker sudderen tot de spaghetti gaar is en de saus heerlijk is ingedikt. Een kwartiertje en je gerecht staat op tafel.
En wil je nog meer lekkere makkelijke maaltijden. Hier vind je een hele eenpansgerechten recepten pagina, zoals gepocheerde zalm, een Grieks eenpansgerecht met gehakt en bloemkoolrijst, spinazie en prei schotel.
De Ultieme Tips voor Eenpanspasta
De tip van dit eenpansgerecht is de pan. Niet elke pan is namelijk even geschikt. Gebruik een brede, niet te hoge pan. Bij voorkeur een hapjespan. Gebruik geen koekenpan, want die heeft schuine randen en ook geen diepe pan, want dan verdampt de bouillon niet voldoende en wordt de spaghetti te gaar.
Zet de pan op een grote pit, heel belangrijk, want is je pit te klein dan wordt de bodem van de hapjespan niet helemaal warm en dan is de spaghetti aan de buitenkant van de pan niet gaar. En met deze tips gaat het zeker lukken!
Wat heb je nodig voor Pasta uit één pan met tomatensaus en Parmezaanse kaas?
Om deze Eenpanspasta met tomaat en Basilicum te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Kippenbouillon - Om de saus de juiste dikte en lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje met water. Wil je een vegetarisch recept, gebruik dan groentebouillon.
- Spaghetti - een Italiaanse pasta, een lange dunne ronde pastasliert. Gebruik een droge pasta, anders is de kooktijd te lang en wordt je pasta te zacht. Je kunt de pasta vervangen door elke andere soort kleine pasta (zoals penne). Pas hierbij de kooktijd aan, zoals die op de verpakking door de fabrikant is weergegeven.
- Ui, knoflook - Smaakmakers van de saus.
- Tomatenblokjes - Voor de smaakvolle tomatensaus. Gebruik tomatenblokjes uit blik omdat deze de optimale smaak hebben. Je zou gezeefde tomaten (of passata) kunnen gebruiken, maar dat is niet per se nodig omdat de tomaten lang genoeg stoven en uit elkaar vallen.
- Basilicum - Een groen zacht kruid, met een kruidige smaak met een zoet aroma en een klein pepertje.
- Citroenen - Vers geperst citroensap en rasp. Daar kan niets tegenop.
- Olijfolie - Omdat je weinig ingrediënten gebruikt is de smaak nog belangrijker. Gebruik dus een heerlijke olijfolie extra vierge voor dit recept.
- Parmezaanse kaas - Een heerlijke ziltige kaas uit de Italiaanse keuken, die heerlijk smelt in de pasta en een lekkere smaak geeft.
Hoe maak je Snelle eenpanspasta, lekker en simpel?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Verhit olijfolie in een pan en voeg de ui toe. Bak 2 minuten en doe er dan ook de knoflook bij. Roerbak die een minuut mee.
- Schenk de tomaten, basilicum, citroensap en schil in de pan en breng op smaak met zout en peper. Roer dit goed door.
- Leg de spaghetti in de saus en schenk de kippenbouillon erbij. Laat de saus aan de kook komen (zonder deksel) en sudder 8 tot 10 minuten. (Acht minuten voor al dente), terwijl je af en toe roert. De pasta is nu gaar en de saus is ingedikt.
- Haal van het vuur, bestrooi met Parmezaanse kaas en meng alles goed door. Eet smakelijk.
Lekker met verse Ciabatta, en een heerlijke tomatensalade of knoflookbroodjes.
Garneer met verse blaadjes basilicum in reepjes.
Tips en variaties
- Voeg blokjes courgette, paprika of champignons aan de saus toe voor extra groente.
- Roer regelmatig door, dan wordt alles tegelijk gaar.
- Zet het vuur laag, anders wordt de saus te dik.
- Wordt de saus te dik, voeg dan wat extra water toe.
- Is de saus te dun, zet het vuur dan uit na het koken van de spaghetti, roer de Parmezaanse kaas erdoor en laat 5 minuten staan.
- Meer pit? Voeg dan ½ theelepel chilipeper vlokken toe aan de saus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 ui fijngesneden
- 4 tenen knoflook uitgeperst
- 400 gram tomatenblokjes
- 15 gram basilicum vers alleen blaadjes
- 1 citroen sap en schil
- ½ theelepel zout
- ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- 400 gram spaghetti
- 1 liter kippenbouillon
- 60 gram Parmezaanse kaas geschaafd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit de olie in de pan en voeg het uitje toe.2 eetlepels olijfolie extra vierge, 1 ui
- Bak dat 2 minuten en schep dan de knoflook erbij. Roerbak die een minuut mee.4 tenen knoflook
- Schenk de tomatenblokjes in de pan en voeg daar de basilicumblaadjes, citroensap en rasp, zout en peper aan toe. Roer goed door.400 gram tomatenblokjes, 15 gram basilicum vers, 1 citroen, ½ theelepel zout, ⅛ theelepel gemalen zwarte peper
- Leg de spaghetti in de saus en schenk de kippenbouillon erop.400 gram spaghetti, 1 liter kippenbouillon
- Laat aan de kook komen en zet het vuur laag.
- Laat nu 8 tot 10 minuten sudderen. 8 minuten wanneer je spaghetti al dente wilt, 10 minuten voor een zachtere spaghetti.
- Zet het vuur uit en roer de Parmezaanse kaas door het gerecht.60 gram Parmezaanse kaas
Opmerkingen:
- Niet elke pan is namelijk even geschikt. Gebruik een brede, niet te hoge pan. Bij voorkeur een hapjespan. Gebruik geen koekenpan, want die heeft schuine randen en ook geen diepe pan, want dan verdampt de bouillon niet voldoende en wordt de spaghetti te gaar.
- Zet de pan op een grote pit, heel belangrijk, want is je pit te klein dan wordt de bodem van de hapjespan niet helemaal warm en dan is de spaghetti aan de buitenkant van de pan niet gaar.
- Zet het vuur laag, anders wordt de saus te dik. Wordt de saus toch te dik, voeg dan wat extra water toe.
- Is de saus te dun, zet het vuur dan uit na het koken van de spaghetti, roer de Parmezaanse kaas erdoor en laat 5 minuten staan.
- Koelkast: Bewaar in een afgesloten doos tot maximaal 3 dagen.
- Diepvries: Doe de spaghetti in een diepvriesdoos of zak en bewaar tot 2 maanden.
- Opwarmen : Voeg voor het opwarmen 4 eetlepels water toe aan de spaghetti, zodat hij niet droog wordt. Op het fornuis, terwijl je omroert op gemiddeld vuur. Of afgedekt in de oven bij 180 °C gedurende 20 minuten.
Geef een reactie