Wie wil er nu niet super weinig afwas? Dit recept voor een Grieks eenpansgerecht met gehakt is dan een uitkomst. Inclusief een goede portie groente, rul gebakken gehakt met spekjes, heerlijke aardappeltjes en lekker veel smaak. Een makkelijke maaltijd. Ik zeg doen!

Grieks Eenpansgerecht met Gehakt
Ik hou van lekkere makkelijke maaltijden voor het avondeten, maar dan met een lekkere twist. Deze Griekse aardappelschotel is zo’n toppertje. Aardappels, gehakt met spekjes, en courgette gestoofd in lagen in een pan. Op smaak gebracht met heerlijke kruiden. En door dat langzame garen trekken de smaken in elke laag.
En als je dit serveert met de heerlijke yoghurt feta topping heb je een superlekker maaltijd. Dat wordt echt smullen.
En dit recept is niet alleen lekker. Het is ook nog superfijn dat je het kunt maken in één pan. Vrijwel geen afwas, een leeg aanrecht, echt daar doe ik het voor. Ik maak dan ook vaker eenpansgerechten. En als je dat ook een uitkomst lijkt, probeer dan eens pasta pesto met snijbonen, Kip Biryani of orzo met garnalen en courgette. Of kijk voor meer inspiratie op de pagina met al mijn eenpansgerechten. Ik weet zeker dat er wat voor je bij zit.
Jump to:
Wat heb je nodig voor deze Griekse aardappelschotel?
Om dit Griekse eenpansgerecht met gehakt te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

Ingrediënten Aardappelschotel
- Aardappels - Gebruik vastkokende aardappelen zoals Charlotte en Nicola. Snij ze in blokjes en kook ze 10 minuten in kokend water en spoel ze af. Of gebruik kant-en-klare aardappel blokjes uit de winkel. Die zijn al voorgekookt en die stap kun je dan dus overslaan.
- Spekjes, of bacon - geven een ziltige smaak aan het gehakt. Je kunt ze eventueel ook vervangen door aangebakken champignons of extra zongedroogde tomaten.
- Courgette - Courgette saai? Nee het is een super veelzijdige groente. Heerlijk bij een roerbakgerecht, of als quiche. Maar snij het in dunne plakjes en gebruik in dit eenpansgerecht en je hebt een heerlijke groente.
- Tijm - Gebruik tijm om veel smaak te geven aan dit gerecht. Je kunt de tijm ook door rozemarijn vervangen.
- Boter - Gebruik roomboter, ongezouten.
- Rundergehakt - Rundergehakt heeft lekker veel smaak en past prima in dit eenpansgerecht. Maar je kunt ook kiezen voor half-om-half, kip of lamsgehakt.
- Paprikapoeder - heeft een pikante smaak, wat umami toevoegt aan de Griekse Aardappelschotel.
- Rozijnen - Geeft een lekker zoetje. Laat ze een nacht wellen of breng een pannetje met water aan de kook en wel de rozijnen een kwartier in het hete water, dan bakken ze niet aan.
- Cherry tomaten - koop de lekkerste Cherry tomaten die je kunt aankomen. Die hebben veel smaak en door het stoven worden ze nog beter. En omdat het echt een smaakmaker (en blikvanger) van dit recept is, is dit echt een aanrader.
Yoghurt Feta Topping ingrediënten
- Feta kaas - is een Griekse witte zachte kaas; het is romig, zout en pittig.
- Griekse yoghurt - Deze romige yoghurt is lekker dik.
Hoe maak je Griekse Aardappelschotel met Gehakt?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Bak de aardappelschijfjes in vier keer voor tot ze lichtbruin zijn. Haal met een schuimspaan uit de pan en zet even opzij. Schep de spekjes in de pan, bak een minuutje aan en voeg dan het gehakt, tijm, paprikapoeder, zout en peper toe. Bak tot gehakt tot rul is. Zet het vuur uit en meng de rozijnen erdoor.
- Leg ⅓e deel van het gehakt onderin de pan. Bedek met de helft van de aardappelschijfjes.
- Bedek met ⅓e deel van het gehakt en vervolgens de plakjes courgette. Strooi daar wat oregano op voor nog meer smaak. Dek af met aardappels en de rest van het gehakt. Verdeel de gehalveerde cherrytomaten over de bovenkant en doe de deksel op de pan. Stoof dit 20 minuten.
- Maak ondertussen een topping door de feta te verkruimelen en te mengen met yoghurt. Haal het deksel van de pan en verdeel de topping over de bovenkant. Serveer meteen.
Garneer met wat paprikapoeder.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Grieks Eenpansgerecht met Gehakt
Ingrediënten
- 1 kg aardappelschijfjes, voorgekookt
- 50 gram boter, ongezouten
- 125 gram spekreepjes
- 300 gram rundergehakt
- 1 theelepel gedroogde tijm
- ½ theelepel paprikapoeder
- ¼ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 3 eetlepels rozijnen, geweld
- 1 courgette, in plakken gesneden
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 100 gram cherrytomaten, gehalveerd
- 100 gram feta kaas, verkruimeld
- 100 ml Griekse yoghurt
Instructies
- Smelt de boter in een pan en bak de aardappelschijfjes in vier porties tot ze lichtbruin zijn en haal ze met een schuimspaan uit de pan.1 kg aardappelschijfjes, 50 gram boter
- Schep de spekreepjes in de pan, roerbak ze ongeveer 1 minuut en voeg dan het gehakt, tijm, paprikapoeder en zout en peper toe. Bak goed door tot het gehakt rul is.125 gram spekreepjes, 300 gram rundergehakt, 1 theelepel gedroogde tijm, ½ theelepel paprikapoeder, ¼ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- Doe het gehakt in een kom en meng de rozijnen erdoor.3 eetlepels rozijnen
- Leg ⅓ deel van het gehakt onderin de hapjespan.
- Bedek met de helft van de aardappelen en vervolgens weer ⅓ van het gehakt.
- Op het gehakt verdeel je de plakjes courgette.1 courgette
- Bestrooi die met oregano voor nog meer smaak.1 eetlepel gedroogde oregano
- Daarop leg je de aardappels en de rest van het gehakt.
- Verdeel de cherrytomaten over het gehakt en doe het deksel op de pan.100 gram cherrytomaten
- Laat dit 20 minuten stoven op laag vuur.
- Ondertussen: doe de fetakaas in een kom en meng die met de yoghurt.100 gram feta kaas, 100 ml Griekse yoghurt
- Haal de deksel van de pan en schep het yoghurt kaas mengsel erboven op.
- Serveer meteen.
Opmerkingen
- Koelkast: De aardappelovenschotel kun je tot 2 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.
- Diepvries: Deze Griekse aardappelschotel kun je tot 2 maanden bewaren in de diepvries. Verpak in een afgesloten diepvriesdoos of verpak in twee lagen folie. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Dit kun je in dezelfde pan doen op gemiddeld vuur. Of je schept het in een ovenschaal en verwarmt het in de oven. Ongeveer 30 minuten bij 180 °C.
Roos says
Sorry maar er zit geen courgette in dit recept maar een aubergine, die staat zelfs op de foto van de ingredienten
Andréa says
Nee er zit wel degelijk courgette in. Helaas was de foto van de eenpersoons moussaka per ongeluk aan het bericht gekoppeld. Danzij uw oplettendheid, heb ik het vervangen door de juiste foto. Dank je wel!