Een heerlijke Boerenschnitzel met Jägersaus, allebei gemaakt zonder pakjes en zakjes. De krokant gebakken schnitzels met de champignons saus is niet voor niet al jaren een klassieker.
En in dit recept geserveerd zoals je het traditioneel in een Duits restaurant wordt geserveerd. Met gemengde groenten en een schijfje citroen. Een heerlijke maaltijd!
Boerenschnitzel met Jägersaus
Een boerenschnitzel met Jachtsaus is een dun gepaneerd stukje vlees met een smakelijke champignon saus. Het is populair in Duitsland, maar ook ver daarbuiten.
Een schnitzel is eigenlijk de bereidingswijze van het vlees. Het is een dun stukje vlees, kip, varkensvlees, kalf of rundvlees, dat is gepaneerd en krokant wordt gebakken in een laagje olie.
Zo ken je bijvoorbeeld de kipschnitzel, gemaakt van kip of de Wienerschnitzel die traditioneel van kalfsvlees wordt gemaakt. Maar onze Oosterburen kennen nog veel meer heerlijke soorten.
En vind je dit recept lekker? Misschien dat je deze Italiaanse ovenschotel met groenten en schnitzel, Milanesas a la Napolitana of Krokante Parmezaanse Kipschnitzel ook heerlijk vindt.
Jump to:
Wat heb je nodig voor een Boeren Schnitzel met Zelfgemaakte Jachtsaus?
Om deze boerenschnitzel met Jägersaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog.
- Jägersaus - een romige champignonsaus, die je makkelijk maakt via dit recept voor Jägersaus.
- Schnitzel - een dun stuk vlees en bij een boerenschnitzel is het gebruikelijk om varkensvlees te gebruiken. Vaak wordt dan een karbonade of koteletten zonder bot of schouderlapjes gebruikt. Dit wordt platgeslagen met een vleeshamer tot het tussen de 3 en 5 mm dik is. Je kunt ook een rundvlees, kalf of kip gebruiken om schnitzel te maken.
- Bloem, ei en paneermeel - Om de schnitzel te paneren. Haal het dunne vlees eerst door de bloem, vervolgens door het ei en tenslotte door het paneermeel.
- Wortel, doperwten en boontjes - Lekkere groentes om bij de schnitzel en jachtsaus te serveren.
- Ui, paprika en spekreepjes - Bak deze aan en meng door de groenten voor nog meer smaak.
Hoe maak je Boerenschnitzel met Jagersaus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog. Het recept voor de Jagersaus vind je hier!
- Bak in een koekenpan de reepjes paprika, spek en ui tot de uit glazig is, ongeveer 3 minuten op gemiddeld vuur.
- Kook de groente tot ze beetgaar zijn, giet ze af en meng door het uimengsel.
- Paneer het vlees door het te dopen in de bloem, vervolgens in het ei en tenslotte het paneermeel.
- Verwarm olie of geklaarde boter in de pan tot het heel heet is en bak de schnitzels tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 3 minuten aan beide zijden.
Serveer de schnitzels met de groentes en zelfgemaakte jachtsaus en schijfjes citroen. Ook lekker erbij is Duitse aardappelsalade, koolsla en rode kool (lekker makkelijk uit de slowcooker).
Tips en variaties
- Gebruik olie of geklaarde boter. Bak de schnitzels niet in normale boter. Dit bevat melkeiwitten die verbranden als het te heet wordt.
- Bij het bakken van schnitzels gebruik je veel olie, de schnitzels moeten er in kunnen “zwemmen”.
- Verwarm de olie tot 160 °C (ongeveer), je wilt het warm genoeg hebben om de schnitzels snel aan te bakken, maar wordt het veel warmer dan kun je het paneermeel verbranden. Bak ook niet te veel schnitzels tegelijk in de pan. Door het toevoegen van de schnitzels aan de pan, daalt de temperatuur.
- Haal de schnitzels door het paneermeel, maar druk het niet te hard aan. Een goede schnitzel heeft een korst met luchtbellen. Wanneer je het paneermeel te hard aan drukt, krijg je die niet meer.
- Draai de schnitzels maar één keer.
- Ongepaneerd - Traditionele Jagerschnitzel wordt soms ook ongepaneerd geserveerd. Dip de schnitzel dan in de bloem voor het bakken, klop het teveel eraf en bak in de olie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Recept
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Verse Groenten
- 200 gram wortels geschraapt in kleine stukjes van 2 cm
- 150 gram sperziebonen gehalveerd
- 100 gram doperwten
- 1 eetlepel olie
- ½ puntpaprika ontzaad en in stukjes gesneden
- 1 ui fijngesnipperd
- 125 gram spekreepjes
Boerenschnitzel
- 100 gram bloem
- 2 eieren maat L
- 100 gram paneermeel
- 4 schnitzels ongepaneerd
- 100 ml olie
Serveren
- 500 ml Jägersaus
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verse groente
- Breng een pan met water aan de kook.
- Doe de wortels, sperziebonen en doperwtjes in de pan en kook 10 minuten.200 gram wortels, 150 gram sperziebonen, 100 gram doperwten
- Laat uitlekken in een vergiet.
- Doe de olie in de pan en verhit tot het warm is.1 eetlepel olie
- Voeg de paprika, ui en spekreepjes toe en roerbak 3 minuten op gemiddeld vuur tot de ui glazig is.½ puntpaprika, 1 ui, 125 gram spekreepjes
- Meng daar het wortel-groentemengsel door.
Boerenschnitzel
- Vul drie bakjes met bloem, losgeklopt ei en paneermeel.100 gram bloem, 2 eieren, 100 gram paneermeel
- Haal de schnitzel eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en als laatste door het paneermeel.4 schnitzels
- Verhit een pan met de olie tot hij heel heet is en bak de schnitzels goudbruin aan beide zijden, ongeveer 3 minuten per kant.100 ml olie
Serveren
- Maak de Jägersaus volgens het recept (zie tips).500 ml Jägersaus
- Serveer de schnitzels met de groenten en Jagersaus.
Opmerkingen:
- Vaak wordt voor een schnitzel een karbonade of koteletten zonder bot of schouderlapjes gebruikt. Dit wordt platgeslagen met een vleeshamer tot het tussen de 3 en 5 mm dik is. Je kunt ook een rundvlees, kalf of kip gebruiken om schnitzel te maken.
- Haal de schnitzels door het paneermeel, maar druk het niet te hard aan. Een goede schnitzel heeft een korst met luchtbellen. Wanneer je het paneermeel te hard aan drukt, krijg je die niet meer.
- Draai de schnitzels maar één keer.
- Gebruik olie of geklaarde boter. Bak de schnitzels niet in normale boter. Dit bevat melkeiwitten die verbranden als het te heet wordt.
- Verwarm de olie tot 160 °C (ongeveer), je wilt het warm genoeg hebben om de schnitzels snel aan te bakken, maar wordt het veel warmer dan kun je het paneermeel verbranden.
- Bak niet te veel schnitzels tegelijk in de pan. Door het toevoegen van de schnitzels aan de pan, daalt de temperatuur van de olie en krijg je niet.
Laat alles snel afkoelen. Een schnitzel is het allerlekkerste als hij vers is, maar wil je hem bewaren, doe dat dan apart van de saus.
- Koelkast - Bewaar de saus en het vlees apart en afgedekt onder plasticfolie gedurende maximaal 2 dagen.
- Diepvries - Vries de saus en de boerenschnitzel apart in. Zo blijven ze beiden tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm de schnitzel 5 minuten in de Airfryer bij 200 °C, of gedurende 10 tot 15 minuten in de oven bij 200 °C. Aan de jagersaus voeg je twee eetlepels water toe en verwarm je op gemiddeld vuur op het fornuis, terwijl je roert. Of maak de saus warm in de magnetron.
Geef een reactie