Deze heerlijke Jagersaus wil je overal bij serveren. Bij schnitzel, kip of gehakt, jouw favoriete stukje vlees wordt veel lekkerder! Een heerlijke kruidige en toch zachte saus: een zelfgemaakte jachtsaus is makkelijk en ZO lekker. Met dit eenvoudige recept, dat luxe aanvoelt, met spekjes, rode wijn en champignons ga je telkens weer serveren.
Zelf Jagersaus Maken (Jachtsaus)
Deze jagersaus is een bruine saus, en zo makkelijk zelf te maken dat je geen pakje of zakje meer gaat gebruiken. Want zeg nou zelf, je wilt toch geen flauwe, te zoute of te dunne saus?
Bij deze zelfgemaakte jachtsaus, bak je de champignons goudbruin in roomboter en brengt ze dan op smaak met kruiden.
Deze saus voelt luxe doordat hij fluweel aanvoelt in je mond en toch krachtig van smaak is. Dat komt door de rode wijn, room en spekjes waar je de champignons in laat stoven. Dit zijn de ingrediënten die deze saus net dat beetje extra geven. Wat diepte, romigheid en heel veel smaak.
En ben je geen fan van rode wijn? Geen probleem, dan gebruik je extra tomatensap of bouillon.
Wat heb je nodig voor een Basis recept voor Jachtsaus?
Om deze Jagersaus te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Champignons - Voor dit recept kun je witte of kastanje champignons gebruiken. De laatste is wat steviger en heeft een nootachtige smaak.
- Boter en olie - Om de champignons in te bakken. Door deze combinatie krijg je de heerlijke romige botersmaak, zonder dat hij aanbrandt.
- Sjalotjes - Dit uitje met een fijn pitje, geeft de saus en de champignons extra smaak.
- Spekreepjes - Gerookt spek, uitgebakken, waardoor het vrijgekomen vet, de saus een extra ziltige smaak geven.
- Tijm - Gebruik verse tijm om veel smaak te geven aan de jagersaus. Je kunt de tijm ook door 2 theelepels gedroogde tijm vervangen.
- Bloem - Om de saus te binden. Bak de bloem minimaal 2 minuten aan, zodat de saus geen bloemsmaak krijgt. Je kunt de bloem ook vervangen door maizena. Dit voeg je dan pas toe als de slagroom is toegevoegd en alles kookt. Roer 2 theelepels maizena los met 3 eetlepels water en schenk dat bij de saus. Laat 2 minuten koken en je zult zien dat het indikt.
- Tomatenpuree - Geeft de saus een diepere smaak. Bak de tomatenpuree 2 minuten aan voordat je de saus verdunt, dan wordt hij zoeter (anders kan de zure smaak van de puree nogal overheersen)
- Rode wijn - Gebruik een volle rode wijn met een diepe smaak. Een Cabernet Sauvignon, of een Bordeaux. Je kunt de rode wijn eventueel ook door een Port wijn vervangen. Lust je, of wil je, geen wijn gebruiken, vervang het dan door extra bouillon of tomatensap. De saus krijgt dan wel een iets andere smaak.
- Runderbouillon - Om de saus de juiste dikte en lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte runderbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.
- Suiker - Door een klein beetje suiker toe te voegen, haalt dat de smaak van de saus op.
- Slagroom - Door het gebruik van room wordt de saus zacht van smaak. Wil je liever een wat slankere saus? Kookroom is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Vervang de slagroom door 150 ml kookroom.
- Paprikapoeder - heeft een pikante smaak, wat umami toevoegt aan de saus.
Hoe maak je Jägersaus voor Schnitzel, Kip en ander lekker Vlees?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes (niet te dun, ze moeten nog wat bite hebben). Champignons maak je het beste schoon door met een scherp mesje aan de onderzijde van het steeltje een schijfje eraf te snijden. Gebruik dan een borsteltje of droog papiertje om de bovenzijde schoon te maken. Gebruik geen water. Champignons zuigen het water op en daardoor krijgen ze minder smaak. Verhit de boter en olie in de pan en bak de champignons tot ze bruin zijn, maar nog niet kleiner worden. Haal met een schuimspaan uit de pan en zet apart.
- Bak in dezelfde pan de spekreepjes aan, ongeveer 2 minuten, en voeg dan de ui toe. Bak dit op gemiddeld vuur nog 3 minuten mee. Doe ook de tomatenpuree en suiker in de pan en verdeel de bloem. Bak dit, terwijl je roert, twee minuten mee.
- Schenk wijn in de pan en laat aan de kook komen, sudder 3 minuten en schenk dan ook de bouillon erbij. Kook 2 minuten en voeg de slagroom toe. Meng de paprikapoeder erdoor en leg de tijm op de saus. Laat aan de kook komen.
- Doe de champignons weer terug bij de saus, laat aan de kook komen en zet het vuur laag. Laat inkoken tot het de gewenste dikte heeft.
Serveren - Deze zelfgemaakte Jagersaus is heerlijk bij schnitzel met frietjes, kip, rollade, hamlappen, biefstuk (echt een aanrader!) of gehakt. Lekkere groenten bij jachtsaus zijn sperziebonen, spruitjes en bloemkool.
Garneer met wat verse tijmblaadjes.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 eetlepel boter
- 1 eetlepel olie
- 250 gram champignons wit of kastanje, schoongemaakt en in plakjes gesneden.
- 125 gram spekreepjes
- 3 sjalotjes fijngesnipperd
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel suiker
- 1 eetlepel bloem
- 200 ml rode wijn cabernet sauvignon of bordeaux
- 125 ml runderbouillon
- 150 ml slagroom
- 2 takjes gedroogde tijm vers of 2 theelepels gedroogde tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verhit in een pan de boter en olie tot de boter is gesmolten.2 eetlepel boter, 1 eetlepel olie
- Voeg de champignons toe en bak tot ze net bruin worden (maar nog niet kleiner bakken), in ongeveer 5 minuten.250 gram champignons
- Haal met een schuimspaan uit de pan en zet even weg.
- Doe de spekjes in de pan en bak, op middelhoog vuur, 2 minuten.125 gram spekreepjes
- Voeg de sjalotjes toe en bak die 3 minuten mee tot ze glazig zijn.3 sjalotjes
- Schep de tomatenpuree, suiker en bloem in de pan en bak 2 minuten mee.1 eetlepel tomatenpuree, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel bloem
- Schenk de wijn in de pan en breng aan de kook. Laat 2 minuten meekoken, terwijl je roert.200 ml rode wijn
- Voeg nu de bouillon toe en laat ook aan de kook komen en 2 minuten sudderen.125 ml runderbouillon
- Doe de slagroom en paprikapoeder in de pan en meng goed door. Leg de takjes tijm op de saus.150 ml slagroom, 1 theelepel paprikapoeder, 2 takjes gedroogde tijm
- Pak de champignons en doe ze weer terug in de pan. Laat aan de kook komen en zet het vuur meteen naar middelhoog.
- Laat de saus inkoken tot het de gewenste dikte heeft bereikt.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar de saus tot 2 dagen afgedekt in de koeling
- Diepvries - Schep de saus in diepvriesdoosjes en bewaar ze zo tot 3 maanden. Laat ontdooien in de koeling.
- Opwarmen - De saus kun je op middelhoog vuur, terwijl je roert opwarmen.
Geef een reactie