Een klassieker uit de Argentijnse keuken, geïnspireerd door de Italiaanse keuken: Milanesa a la Napolitana. Een heerlijk krokante schnitzel met tomatensaus, ham en gesmolten kaas. Je mes glijdt door alle lagen en je krijgt een smaak explosie bij elke hap. Een makkelijk recept dat je binnen 15 minuten op tafel zet!
Milanesa a al Napolitana
Milanesas a la Napolitana is een Argentijnse klassieker en is zeer populair in Argentijnse bistro’s, waar het op bijna elke kaart staat. En het klinkt misschien wat vreemd aangezien de naam aan Italië doet denken, maar daar is een hele goede reden voor.
Wist je dat aan het einde van de 19e eeuw en aan het begin van de 20ste eeuw een (super) emigratie van Italianen plaatsvond? Er was in die tijd veel werkeloosheid en ziektes en de Italianen zochten hun geluk in andere landen. In Argentinië streek een grote populatie Italianen neer. En dat zie je dus ook terug in de Argentijnse keuken, waar een groot aantal Italiaanse invloeden zijn terug te vinden.
Dit recept doet je waarschijnlijk aan een wienerschnitzel of Cotoletta Alla Bolognese denken. De Wiener schnitzel heeft geen topping en de Cotoletta Alla Bolognese wordt gemaakt met Parmezaanse kaas in plaats van Mozzarella en gebruikt geen tomaat.
Ingrediënten Argentijnse Milanesas
Voor de bereiding van deze Milanesa a la Napolitana heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Ossenhaas - In dit recept gebruik je Ossenhaas, ook wel runderhaas genoemd. Het is het meest malse stukje vlees van het rund. Je kunt het eventueel vervangen door rosbief, kogelbiefstuk of diamanthaas. Laat de ossenhaas voor je hem gaat bereiden 15 minuten op kamertemperatuur komen. Zo gaart hij van binnen en van buiten gelijkmatig.
- Ham- Gebruik ham van de vleeswaren afdeling. Een heerlijke roomham of yorkham is geschikt voor het maken van deze Milanesa Napolitana.
- Paneermeel, ei en bloem - Deze drie worden gebruikt om de ossenhaas te paneren en zijn krokante korst te geven.
- Parmezaanse kaas - Gemengd door de paneermeel zal hij bij het bakken in de krokante korst smelten. De kaas wordt knapperig en geeft een heerlijke smaak.
- Knoflookpoeder, zout, en peper - Geeft smaak aan het vlees.
- Mozzarella - In dit recept wordt Mozzarella gesmolten, waardoor hij helemaal zacht wordt en gratineert. Hij mengt daarmee met de tomaat en oregano. De allerlekkerste en enige echte Mozzarella is de buffel mozzarella. Echt een aanrader dus. Maar kun je deze niet aankomen dan kun je ook de Mozzarella van koemelk gebruiken.
- Tomaat - De lichtzoete sappige tomaat is fris en sappig. Erg lekker als topping. Je hebt maar heel weinig tomaat nodig voor dit gerecht, maar het is wel echt een smaakmaker. Probeer dus de lekkerste tomaat hiervoor uit te kiezen.
- Oregano - Deze Italiaanse smaakmaker geeft een heerlijke twist aan de gesmolten kaas-tomaat combinatie.
Bereiding van de Argentijnse Schnitzel (Italiaanse stijl)
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Zet twee kommen klaar. In de eerste kom klop je de eieren los. In de tweede kom meng je paneermeel, knoflookpoeder, zout, peper en Parmezaanse kaas.
- Dip de Ossenhaas in het losgeklopte ei.
- Vervolgens druk je het vlees in het paneermeel mengsel.
- Verhit zonnebloemolie in de pan. Bak de Ossenhaas aan beide zijden 3 minuten voor een medium gebakken Milanesa (zie tips in de receptenkaart voor raw of done gebakken steak).
- Beleg de Milanesa met een plak hem.
- Verdeel daar de blokjes tomaat, Mozzarella en Oregano op. Grill tot de Mozzarella is gesmolten (en licht gegratineerd is). Serveer meteen!
Milanesa a Caballo is gepaneerd vlees met een gebakken ei op de bovenkant (met een hele dooier). Milanesa A la napolitana heeft een topping van ham, tomaat en mozzarella.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Milanesas a la Napolitana (Argentijns Italiaanse stijl Schnitzel)
Apparatuur
- onder- en bovenwarmte oven, inclusief grill stand
Ingrediënten
- 2 eieren, maat S
- ½ theelepel zout
- ⅛ theelepel peper
- 200 gram paneermeel
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 50 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 600 gram ossenhaas, 4 stukken, fijngesneden
- 80 ml zonnebloemolie
- 4 plakken ham, roomham is lekker
- 2 tomaten, zonder zaden, in blokjes gesneden
- 125 gram Mozzarella, in 4 gelijke stukken
- 1 theelepel oregano, gedroogd
Instructies
- Zet twee kommen klaar. In de eerste kom doe je de eieren, zout en peper. Klop de eieren los.2 eieren, ½ theelepel zout, ⅛ theelepel peper
- In de tweede kom meng je het paneermeel, met de knoflookpoeder en Parmezaanse kaas.200 gram paneermeel, 1 theelepel knoflookpoeder, 50 gram Parmezaanse kaas
- Bedek elk stuk ossenhaas eerst met het eimengsel en dip vervolgens door het gekruide paneermeel.600 gram ossenhaas
- Verhit de zonnebloem olie in de pan en bak de ossenhaas 3 minuten aan beide zijden (dan is hij medium).80 ml zonnebloemolie
- Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de ossenhaas daarop.
- Leg op elk stuk ossenhaas een plakje ham, ¼ deel van de gehakte tomaten en ¼ deel van de mozzarella. Bestrooi met wat oregano en zet onder de grill tot de Mozzarella is gesmolten.2 tomaten, 4 plakken ham, 125 gram Mozzarella, 1 theelepel oregano
Opmerkingen:
- Raw - 2 ½ minuut aan beide zijden
- Medium - 3 minuten aan beide zijden
- Well done - 4 ½ minuut aan beide zijden.
Geef een reactie