Zelf Zeeuwse bolussen maken voor bij de koffie, je bent en blijft een favoriet. Wat een heerlijke lekkernij. De kleverige zoete broodjes met gekarameliseerde kaneelsuiker. Eet ze met een beetje roomboter en je kunt deze bolussen niet weerstaan. En met dit recept maak je ze voortaan makkelijk zelf.
Zeeuwse Bolussen Maken
Zeeuwse bolussen aten wij vroeger altijd. Mijn moeder haalde ze op de markt. Zoete broodjes die helemaal kleverig zijn. Eten en schone handen houden is bijna onmogelijk. En deze zoete broodjes smaken niet alleen lekker, de geur is onweerstaanbaar.
De Zeeuwse bolus is, natuurlijk, overal te verkrijgen in Zeeland. Maar daarbuiten kun je ze veel lastiger kopen. Daarom was ik op zoek naar een lekker recept. En na veel uitproberen, bakken en opnieuw maken heb ik nu het perfecte recept voor jou.
En ben je dol op zoete broodjes? Dan zijn deze chocolade hazelnoot flappen, monkey bread muffins of makkelijke kaneelbroodjes ook een heerlijke keuze!
Jump to:
Bolus Met kaneelsuiker
Elke maand doe ik mee met de Foodblogswap waarbij je een lekker recept maakt van een ander blog. Dit recept heb ik gemaakt van het blog mammatjevanalles. Een fulltime, en altijd bezige huismoeder die ook nog lekkere bak recepten maakt. En tussen alle lekkere recepten kwam ik op de Zeeuwse bolussen terecht.
Dit recept heb ik gemaakt zoals ik ze herinner met heerlijke kaneelsuiker. Die smelt in de hete oven en karameliseert en wordt lekker plakkerig. En dat kleverige laagje zit helemaal om het broodje. Precies zoals ze horen te zijn.
Wat heb je nodig om een Zeeuwse Bolus te Bakken?
Om deze Zeeuwse Bolussen zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Gist - In dit recept is 8 gram (2 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 16 gram nodig. Gebruik je droge gist, dan heb je 8 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarme melk.
- Suiker en kaneel - Door deze twee te mengen krijg je een heerlijke kaneelsuiker waarmee je de buitenkant van de broodjes bedekt. Deze karameliseert in de oven, waardoor hij kleverig en lekker zoet wordt.
- Bloem - Gebruik gewone bloem of patentbloem voor deze broodjes. Gebruik geen Zeeuwse blom. Zeeuwse bloem bevat minder eiwitten in vergelijking met gewone bloem en is daardoor heel geschikt voor koekjes bakken, maar niet voor het bakken van (zoete) broodjes.
Hoe maak je Zeeuwse Bolussen?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Maak het bolus deeg: Meng in een kom melk, boter, ei, bloem en gist en kneedt met een mixer met deeghaken. Omdat het deeg nogal plakt, raad ik aan om het niet met de hand te kneden ;-). Voeg na 2 minuten het zout toe en mix nog 8 tot 10 minuten tot het deeg elastisch en zacht aanvoelt. Leg het deeg op een bakplaat en schuif die in een oven die uitstaat. Zet een vuurvaste schaal onderin de oven en schenk daar 200 ml kokend water in. Doe de ovenduur dicht en laat het deeg 15 minuten rijzen. Meng ondertussen de kaneel met het suiker in een kommetje en spreidt de kaneelsuiker over een bord uit.
- Maak strengen van het deeg - Verdeel het deeg in tien stukken. Dit is het makkelijkst door het deeg te wegen en het totale gewicht te delen door tien. Elk stuk deeg zou dat gewicht moeten zijn. Rol elk stuk uit tot een slang van ongeveer 15 cm lang. Rol elke slang door het bord met kaneelsuiker. Leg de slangen op een bakplaat die is bekleed met bakpapier. Zet de bakplaat weer in de oven. Leeg de ovenschaal en vul opnieuw met 200 ml kokend water. Doe de ovendeur dicht en laat 15 minuten rijzen.
- Vorm de Zoete broodjes - Haal het deeg uit de oven en rol elke streng verder uit tot hij ongeveer 30 cm lang is. Rol door de suiker totdat hij goed bedekt is. Vorm van elke streng een bolus door de slang om drie vingers te rollen en vervolgens het laatste stukje in het midden naar binnen te drukken. Leg terug op de bakplaat. Leeg de ovenschaal en vul hem opnieuw met 300 ml kokend water. Doe de ovendeur dicht en laat 35 minuten rijzen.
- Bak de Zeeuwse Bolussen in de oven - Haal de bolussen uit de oven en leg ze onder een theedoek. Laat de ovenschaal in de oven staan. Verwarm de oven voor naar 250 °C. Schenk net voor het bakken 250 ml heet water in de ovenschaal. Na 20 minuten bak je de bolussen in 6 minuten gaar. Haal ze uit de oven en keer ze meteen om (nu de suiker nog een beetje gesmolten is kan dat nog). Laat verder afkoelen.
Tips en Variaties
- Lactose-vrij - Vervang de boter door plantaardige margarine en de melk door soja melk. De smaak zal iets aanpassen, maar is nog steeds erg lekker.
- Gevulde bolus - Laat de bolussen afkoelen en snij ze horizontaal doormidden. Spuit op de onderkant een heerlijke toef banketbakkersroom. Leg vervolgens het kapje weer terug op de bolus. Hier vind je een heerlijk recept voor zelfgemaakte banketbakkersroom.
- Bolussen met krenten - Wel 60 gram krenten 10 minuten in heet water en dep droog. Verdeel ze over een bord. Wanneer de slangen tot 30 cm zijn gerold bedek je ze eerst met kaneelsuiker en vervolgens haal je de slangen door het bord met krenten. Vorm een bolus en ga verder met het recept. Dit is een variant op de Gentse bolus
- Gemberbolussen - Deze variant heeft iets weg van de Joodse gemberbolus. Maal 150 gram blanke amandelen fijn met 200 gram stemgember, zodat je een mooie spijs krijgt. Verdeel in tien stukken en rol die uit tot een dunne slang van ongeveer 25 cm. Wanneer je de slangen tot 30 cm hebt uitgerold, maak je ze met de deegroller plat. Leg hier een rolletje gemberspijs op en vouw het deeg eromheen. Druk de naad goed dicht. Rol de slangen nu op tot een bolus en ga verder met het recept.
- De beste bolussen krijg je door ze kort in een vochtige omgeving te laten rijzen.
- De perfecte bolus krijg je door de oven zeer heet te verwarmen en de bolus kort te bakken in een vochtige omgeving. Daardoor karameliseert de suiker.
Zeeuwse Bolussen zijn zoete, kaneelachtige broodjes die oorspronkelijk uit de Nederlandse provincie Zeeland komen. Ze hebben een zachte, broodachtige textuur en zijn bedekt met een heerlijke kaneel-suikerlaag.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 210 ml melk lauw
- 35 gram boter ongezouten, kamertemperatuur
- 1 ei maat M
- 350 gram bloem
- 2 theelepels gist instant, 8 gram
- 4 gram zout
- 200 gram suiker
- 1 theelepel gemalen kaneel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng de melk, boter, ei, bloem en gist in een kom.210 ml melk, 35 gram boter, 1 ei, 350 gram bloem, 2 theelepels gist
- Mix en voeg na 2 minuten mengen het zout toe en kneed verder tot je een soepel deeg krijgt (ongeveer 10 minuten).4 gram zout
- Leg het deeg op een bakplaat en schuif die in de oven.
- Zet een vuurvaste ovenschaal onderin de oven. Schenk in de schaal 250 ml kokend water. Sluit de ovendeur en laat het deeg 15 minuten rijzen.
- Meng ondertussen de kaneel met de suiker in een kommetje en spreidt dat uit op een bord.200 gram suiker, 1 theelepel gemalen kaneel
- Verdeel het bolusdeeg in 10 stukken en rol elk stuk uit tot een slang van ongeveer 15 cm.
- Rol die deegstrengen door het suikermengsel en leg terug op een bakplaat bekleedt met bakpapier.
- Leg de bakplaat weer in de oven. Leeg de ovenschaal en schenk onderin de schaal weer 250 ml kokend water.
- Doe de ovendeur dicht en laat weer 15 minuten rijzen.
- Haal de rolletjes deeg uit de oven en rol ze verder uit tot je ongeveer 30 cm lange slierten hebt.
- Haal die nogmaals door het suikermengsel.
- Vorm van elke streng een bolus door de strengen om 3 vingers te rollen en in het midden vast te zetten.
- Leg ze op de bakplaat.
- Zet de bakplaat in de oven. Leeg de ovenschaal en schenk onderin 300 ml kokend water.
- Laat dit 35 minuten rijzen.
- Haal de bolussen uit de oven en laat ze onder een theedoek verder rijzen. Leeg de ovenschaal en zet terug in de oven. Verwarm de oven naar 250 ° C.
- Na 20 minuten schenk je 250 ml kokend water in de ovenschaal. Zet de bakplaat met bolussen in het midden van de oven en bak de bolussen in 6 minuten gaar.
- Haal uit de oven en keer ze meteen om. Laat ze verder afkoelen.
Opmerkingen:
- Kamertemperatuur: Bewaar de bolussen maximaal twee dagen bij kamertemperatuur in een afgesloten doos. De structuur gaat namelijk snel achteruit. TIP doe de bolus, net voor je hem gaat eten, 20 seconden op vol vermogen in de magnetron.
- Diepvries: Vries ze meteen na het bakken in en verpak ze per stuk. Je kunt ze zo tot een maand bewaren. Laat ze ontdooien in de verpakking bij kamertemperatuur. Doe ze 20 seconden op vol vermogen in de magnetron voor je ze gaat eten.
Geef een reactie